Szynkowar

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2009-10-14, 14:26

Teraz to i ja jestem mądry. Ojciec od razu się ze mnie śmiał choć oni podobno w ten sposób pół wieprzka musieli wyrzucić bo to woda powoduje ze mięso się szybciej psuje

bnp

Post autor: bnp » 2009-10-14, 15:06

dziś zapeklowałem boczek, pocięty w grubszą kostkę z przyprawami i odrobiną żelatyny. Po zapeklowaniu załadowałem szynkowar. Mięsko stoi w lodówce i dociśnięte poczeka do wieczora na parzenie.

Załadowałem także na spróbunek boczek rolowany oraz szyneczkę w kawałku w osłonki termokurczliwe. Zobaczymy czy warte są stosowania.
Kupiłem także osłonki białkowe ale te wypróbuję na weekendzie

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-03, 22:34

Fajny szynkowar z forum wędlin domowych z puszki po piwie od "FAX."
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... c&start=30

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-12-04, 10:28

Fatalne materiały do wykonania tego szynkowaru... poza tym z braku spręzyny dociskowej trza co jakiś czas podczas parzenia dokręcać "ścisk"

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-07, 21:15

poza tym z braku spręzyny dociskowej trza co jakiś czas podczas parzenia dokręcać "ścisk"
Ano .... :roll: o tym nie pomyślałem. :brawo

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-12-09, 11:10

tu macie fajny sposób na szynkowar..
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1249

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-01-21, 10:51

@bnp
Sprężyna jest be, ale cała reszta :slinka :slinka :slinka :slinka , palce lizać. :brawo
Na następną puszkę oczekuję zaproszenia, tekich rzeczy jeszcze nie robiłem, ale obiecuję poprawę.Idę zrobić fotki swoim wynalazkom.

bnp

Post autor: bnp » 2010-01-21, 12:29

już dawno nie robiłem parzonki, :oops: jak coś zrobię to dam znac i zaproszę na poczęstunek

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2010-01-22, 12:10

Powiedzcie mi gdzie mogę znaleźć w przystępnej cenie garnek do takiego http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148 szynkowaru? Gdzie bym nie popatrzył to kwoty astronomiczne, a to przecież kawałek cienkiej blachy w emalii i to jeszcze z automatycznej produkcji.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2010-01-22, 13:09

kiedyś przeglądając forum wedlinydomowe.pl znalazłem coś takiego

... postanowiłem szynkowar zastąpić butelką po wodzie mineralnej. Butelki plastikowe pod wpływem ciepła kurczą się, więc wykorzystując to zjawisko, mięso tam zapakowane powinno zostać sprasowane ...

Zamiast szynkowarki http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=543

ewentualnie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1544
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-01-23, 20:27

Nie wiem jaki ma dalszy sens wyciągania linków z forum wędliniarskiego.
Wystarczy tam wejść i szukać co nas interesuje.

@ Tofi.
Poczytaj wypowiedzi w tematach kol.Zbója Madeja to uzyskasz odpowiedź co do garnka do takiej praski.
Chyba garnek kosztował z 80 zł + przesyłka.
Zajrzyj na tamto forum.

memory
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2009-09-03, 17:51

Post autor: memory » 2010-01-25, 13:39

Tofi pisze:Powiedzcie mi gdzie mogę znaleźć w przystępnej cenie garnek do takiego http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148 szynkowaru? Gdzie bym nie popatrzył to kwoty astronomiczne, a to przecież kawałek cienkiej blachy w emalii i to jeszcze z automatycznej produkcji.
Witam zamiast monstrualnego garnka użyłem piekarnika (konieczne było sprawdzenie temperatury termometrem,bowiem często są różnice pomiędzy tym co wskazuje termostat kuchenki )w moim przypadku 80st.woda w naczyniu poniżej szynkowarki reszta w/g przepisów. 8)

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2010-01-25, 15:36

Jednak zdecydowałem się na zestaw madeja - brytfanna z Olkusza, chociaż na allegro znalazłem jeszcze jedną brytfannę, w podobnej cenie, tym razem prostokątną (powinna wejść nawet ta szersza praska 6kg) ze szklanym przykryciem.

arkus
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2009-11-03, 19:06

Post autor: arkus » 2010-02-21, 13:19

Witam
Zachęcony opisami zamówiłem taki oto szynkowar
w akcjii
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Śruby się nie sprawdziły. Zamówiłem kilka sprężyn i teraz działa należycie.
(jakby ktoś chciał to mam kilka na zbyciu)

I najważniejsze : efekt użycia szynkowara
Obrazek

Kolejny zakup to termometr aby cały proces zaparzania kontrolować

pzdr
a
Załączniki
P1070474.jpg

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-03-01, 19:55

No ładna maszynka - ho ho ho a gdzie przepisik no to cudo cooooo ?
Idę do lodówki coś zeżreć bo się głodny zrobiłem. :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości