Strona 3 z 4

: 2009-10-14, 14:26
autor: mlody
Teraz to i ja jestem mądry. Ojciec od razu się ze mnie śmiał choć oni podobno w ten sposób pół wieprzka musieli wyrzucić bo to woda powoduje ze mięso się szybciej psuje

: 2009-10-14, 15:06
autor: bnp
dziś zapeklowałem boczek, pocięty w grubszą kostkę z przyprawami i odrobiną żelatyny. Po zapeklowaniu załadowałem szynkowar. Mięsko stoi w lodówce i dociśnięte poczeka do wieczora na parzenie.

Załadowałem także na spróbunek boczek rolowany oraz szyneczkę w kawałku w osłonki termokurczliwe. Zobaczymy czy warte są stosowania.
Kupiłem także osłonki białkowe ale te wypróbuję na weekendzie

: 2009-12-03, 22:34
autor: bodzio.1974
Fajny szynkowar z forum wędlin domowych z puszki po piwie od "FAX."
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... c&start=30

: 2009-12-04, 10:28
autor: sobolu
Fatalne materiały do wykonania tego szynkowaru... poza tym z braku spręzyny dociskowej trza co jakiś czas podczas parzenia dokręcać "ścisk"

: 2009-12-07, 21:15
autor: bodzio.1974
poza tym z braku spręzyny dociskowej trza co jakiś czas podczas parzenia dokręcać "ścisk"
Ano .... :roll: o tym nie pomyślałem. :brawo

: 2009-12-09, 11:10
autor: peace
tu macie fajny sposób na szynkowar..
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1249

: 2010-01-21, 10:51
autor: zbyszko
@bnp
Sprężyna jest be, ale cała reszta :slinka :slinka :slinka :slinka , palce lizać. :brawo
Na następną puszkę oczekuję zaproszenia, tekich rzeczy jeszcze nie robiłem, ale obiecuję poprawę.Idę zrobić fotki swoim wynalazkom.

: 2010-01-21, 12:29
autor: bnp
już dawno nie robiłem parzonki, :oops: jak coś zrobię to dam znac i zaproszę na poczęstunek

: 2010-01-22, 12:10
autor: Tofi
Powiedzcie mi gdzie mogę znaleźć w przystępnej cenie garnek do takiego http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148 szynkowaru? Gdzie bym nie popatrzył to kwoty astronomiczne, a to przecież kawałek cienkiej blachy w emalii i to jeszcze z automatycznej produkcji.

: 2010-01-22, 13:09
autor: bwie.
kiedyś przeglądając forum wedlinydomowe.pl znalazłem coś takiego

... postanowiłem szynkowar zastąpić butelką po wodzie mineralnej. Butelki plastikowe pod wpływem ciepła kurczą się, więc wykorzystując to zjawisko, mięso tam zapakowane powinno zostać sprasowane ...

Zamiast szynkowarki http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=543

ewentualnie http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1544

: 2010-01-23, 20:27
autor: bodzio.1974
Nie wiem jaki ma dalszy sens wyciągania linków z forum wędliniarskiego.
Wystarczy tam wejść i szukać co nas interesuje.

@ Tofi.
Poczytaj wypowiedzi w tematach kol.Zbója Madeja to uzyskasz odpowiedź co do garnka do takiej praski.
Chyba garnek kosztował z 80 zł + przesyłka.
Zajrzyj na tamto forum.

: 2010-01-25, 13:39
autor: memory
Tofi pisze:Powiedzcie mi gdzie mogę znaleźć w przystępnej cenie garnek do takiego http://www.swiatwokolkuchni.pl/?prod=3073&cat=148 szynkowaru? Gdzie bym nie popatrzył to kwoty astronomiczne, a to przecież kawałek cienkiej blachy w emalii i to jeszcze z automatycznej produkcji.
Witam zamiast monstrualnego garnka użyłem piekarnika (konieczne było sprawdzenie temperatury termometrem,bowiem często są różnice pomiędzy tym co wskazuje termostat kuchenki )w moim przypadku 80st.woda w naczyniu poniżej szynkowarki reszta w/g przepisów. 8)

: 2010-01-25, 15:36
autor: Tofi
Jednak zdecydowałem się na zestaw madeja - brytfanna z Olkusza, chociaż na allegro znalazłem jeszcze jedną brytfannę, w podobnej cenie, tym razem prostokątną (powinna wejść nawet ta szersza praska 6kg) ze szklanym przykryciem.

: 2010-02-21, 13:19
autor: arkus
Witam
Zachęcony opisami zamówiłem taki oto szynkowar
w akcjii
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Śruby się nie sprawdziły. Zamówiłem kilka sprężyn i teraz działa należycie.
(jakby ktoś chciał to mam kilka na zbyciu)

I najważniejsze : efekt użycia szynkowara
Obrazek

Kolejny zakup to termometr aby cały proces zaparzania kontrolować

pzdr
a

: 2010-03-01, 19:55
autor: bodzio.1974
No ładna maszynka - ho ho ho a gdzie przepisik no to cudo cooooo ?
Idę do lodówki coś zeżreć bo się głodny zrobiłem. :wink: