Przepis na Indyka
Przepis na Indyka
Witam kolegów,proszę o zamieszczenie sprawdzonego przepisu na świątecznego pieczonego indyka.W necie przepisów nie brakuje,ale my mamy przecież swoje forum, więc zdam się na sprawdzone przepisy kolegów.
Myślę ,że nie tylko amerykanie preferują mięso z indyka,ja je lubię bo mi smakuje i jest zdrowe(podobnie jak trunki na tym forum )Coraz więcej moich znajomych rezygnuje z wieprzowiny wedle starego przysłowia ,,jesteś tym co jesz"przerzucając się na mięso drobiowe.Taka teraz moda widać-zdrowo się odżywiać.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Nadal, jednak przeważające rzesze mają codziennie dylemat: lepiej być kurczaczkiem czy Prosiaczkiem?waldi pisze:...Coraz więcej... rezygnuje z wieprzowiny wedle starego przysłowia ,,jesteś tym co jesz"przerzucając się na mięso drobiowe.
W ciągłym strachu żyje odłam wegetarian, odżywiający się wyłącznie warzywami - są poważne obawy, że zajmą oni wszystkie wolne miejsca na OIOM-ach.
Co jest zdrowsze, a co nie? to tylko zależy od lobby producentów i importerów żywności.
Jeśli w magazynach lezy kilka tysięcy ton sprowadzonego mięsa np świńskiego, to płaci się "profesorowi" za artykół i nagłaśnia się mediach o szkodliwości spożywania mięsa z drobiu, lub na odwrót.
Wymyśla się choroby wściekłych "szalonych" krów, lub inne grypy.
Producenci warzyw też chcą sprzedawać swoje produkty i jeszcze zarobić, dlatego kupują znawców od żywienia którzy wmawiają nam, że tylko sałata jest zdrowa.
Jeśli w magazynach lezy kilka tysięcy ton sprowadzonego mięsa np świńskiego, to płaci się "profesorowi" za artykół i nagłaśnia się mediach o szkodliwości spożywania mięsa z drobiu, lub na odwrót.
Wymyśla się choroby wściekłych "szalonych" krów, lub inne grypy.
Producenci warzyw też chcą sprzedawać swoje produkty i jeszcze zarobić, dlatego kupują znawców od żywienia którzy wmawiają nam, że tylko sałata jest zdrowa.
dieta optymalna
Ja jem to co lubię i to na co mam ochotę.
Od małego nie smakowała mi np. posolona jajecznica. Do tej pory jajecznicy nie solę bo to po prostu, dla mnie, paskudztwo, którego nie da się zjeść.
Okazało się, że to organizm sam ograniczył spożycie soli ze względu na podwyższone ciśnienie.
Na razie, jeszcze nie wiem dlaczego do swojej porcji rosołu z makaronem wyciskam sok z pół cytryny - z pewnością nie chodzi tu o witaminę C bo lubię kiszoną kapustę i ogórki, sok z aronii i czarnej porzeczki itp.
Od 01 stycznia przestałem palić papierosy bo... dzieciom obiecałem
Pozdrawiam wszystkich w Nowy Rok i zdrowia życzę oraz radości z jedzenia i picia
Od małego nie smakowała mi np. posolona jajecznica. Do tej pory jajecznicy nie solę bo to po prostu, dla mnie, paskudztwo, którego nie da się zjeść.
Okazało się, że to organizm sam ograniczył spożycie soli ze względu na podwyższone ciśnienie.
Na razie, jeszcze nie wiem dlaczego do swojej porcji rosołu z makaronem wyciskam sok z pół cytryny - z pewnością nie chodzi tu o witaminę C bo lubię kiszoną kapustę i ogórki, sok z aronii i czarnej porzeczki itp.
Od 01 stycznia przestałem palić papierosy bo... dzieciom obiecałem
Pozdrawiam wszystkich w Nowy Rok i zdrowia życzę oraz radości z jedzenia i picia
To znaczy, że indor przeżył święta?
To niech indor może coś zaproponuje, coś wyjątkowego na takie indorowe święto dziękczynienia, dziękczynnie za ocalenie w te i błagalnie za ocalenie w następne święta.
Ja tam podtrzymuję tradycje: w święta miałem indyka. Indyk był w kilku kawałkach.
Każdy kawałek był w oddzielnym woreczku foliowym ale wszystko było w jednej szufladzie zamrażarki. W jednej bo to nawet nie indyk był tylko pół indyka.
To niech indor może coś zaproponuje, coś wyjątkowego na takie indorowe święto dziękczynienia, dziękczynnie za ocalenie w te i błagalnie za ocalenie w następne święta.
Ja tam podtrzymuję tradycje: w święta miałem indyka. Indyk był w kilku kawałkach.
Każdy kawałek był w oddzielnym woreczku foliowym ale wszystko było w jednej szufladzie zamrażarki. W jednej bo to nawet nie indyk był tylko pół indyka.
Ja swojego pieczonego indora wczoraj dokończyłem,u nas w domu odbywa się to tak:jemy świeżo pieczonego(taki najlepszy)na drugi dzień kroję mięsko w plastry dorabiam sos(na bazie tego co indor wytopił)i podaję taką sztukę mięska z sosem na przystawkę jest nadzienie ze środka indyka(ja robię nadzienie z podsmażanej z cebulką wątróbki drobiowej z pieczarkami)a na następny dzień rozbieram kuraka do kości podsmażam mięsko na patelni z przyprawą do gyrosa i robię super sałatkę z gyrosa.Odnośnie kolegi który rzucił palenie,ja po takim zabiegu przytyłem 5 kg w bardzo krótkim czasie i to nie od indyka było na pewno .Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku.
[ Dodano: 2010-01-03, 11:27 ]
Jak są chętni na szczegółowy przepis na indora w moim wykonaniu to proszę się odezwać to podam na forum.
[ Dodano: 2010-01-03, 11:27 ]
Jak są chętni na szczegółowy przepis na indora w moim wykonaniu to proszę się odezwać to podam na forum.
Mój przepis sprawdzony i oparty na kuchni polskiej nie amerykańskiej,oni to robią zupełnie inaczej. SKŁADNIKI:świeży indyk(ja preferuje indyczkę ma delikatniejsze mięso)0,5kg pieczarek,0,5kg wątróbki drobiowej,olej(lepsza jest oliwa z oliwek),4duże cebule,pieprz,sól,na marynatę:olej(oliwa)1/3szklanki,czosnek10ząbków,sok z 1cytryny,oregano2łyżki,łyżeczka tymianku,łyżeczka majeranku(stosujemy przyprawy czy też zioła które lubimy).
Zaczynamy od marynaty,do1/3szklanki oleju,czosnek przez praskę,połączyć wszystkie składniki marynaty z olejem,nacieramy naszego ptaka(indyka!)pieprzem,solą od środka i na zewnątrz po czym smarujemy marynatą ,odstawiamy na24godz.do lodówki(przekładamy w między czasie z pleców na boki rozprowadzając marynatę).Teraz robimy farsz polski-na patelni podsmażamy pokrojoną w paski wątróbkę z drobno posiekaną cebulką i pieczarkami przyprawiamy solą i pieprzem można dodać 2-3łyzki bułki tartej pod koniec smażenia dla zagęszczenia farszu(ja robię to ,,na oko")Wyjmujemy indyka z lodówki,pakujemy do środka farsz zaszywamy(ja otwór łatam wykałaczkami)podwiązujemy skrzydła i nogi indyka nicią,na blachę i do piekarnika nagrzanego do200*C,po pół godziny zmniejszam na 180*C,Pieczemy około pół godziny na każdy kg wagi.Stale podlewamy sosem z pieczenia to jest bardzo ważne,bo się spiecze.Ja na blachę wlewam szklankę wody,i co jakiś czas smaruję olejem i podlewam powstałym sosem,obracam indora parę razy na boki,gdy się za bardzo zarumieni(co się zdarza) nakładam na nogi i skrzydła folię aluminiową zapobiegnie to przypaleniu.To chyba wszystko w razie nie jasności odpowiem.
Zaczynamy od marynaty,do1/3szklanki oleju,czosnek przez praskę,połączyć wszystkie składniki marynaty z olejem,nacieramy naszego ptaka(indyka!)pieprzem,solą od środka i na zewnątrz po czym smarujemy marynatą ,odstawiamy na24godz.do lodówki(przekładamy w między czasie z pleców na boki rozprowadzając marynatę).Teraz robimy farsz polski-na patelni podsmażamy pokrojoną w paski wątróbkę z drobno posiekaną cebulką i pieczarkami przyprawiamy solą i pieprzem można dodać 2-3łyzki bułki tartej pod koniec smażenia dla zagęszczenia farszu(ja robię to ,,na oko")Wyjmujemy indyka z lodówki,pakujemy do środka farsz zaszywamy(ja otwór łatam wykałaczkami)podwiązujemy skrzydła i nogi indyka nicią,na blachę i do piekarnika nagrzanego do200*C,po pół godziny zmniejszam na 180*C,Pieczemy około pół godziny na każdy kg wagi.Stale podlewamy sosem z pieczenia to jest bardzo ważne,bo się spiecze.Ja na blachę wlewam szklankę wody,i co jakiś czas smaruję olejem i podlewam powstałym sosem,obracam indora parę razy na boki,gdy się za bardzo zarumieni(co się zdarza) nakładam na nogi i skrzydła folię aluminiową zapobiegnie to przypaleniu.To chyba wszystko w razie nie jasności odpowiem.
A ja robię indyka tak: kupuję dużego i pekluję 3 dni (25 dkg soli na 3l wody) Po 3 dniach wyjmuję osuszam i dodatkowo wycieram papierowym ręcznikiem . Do środka wkładam śliwki suszone i renety ( ćwiartki) smaruję masłem i ewentualnie można posypać przyprawą do indyka. Piekę w rękawie ok 3-3/5 godz. w zależności od wagi 6-8kg.Pod koniec pieczenia przecinam rękaw aby się przyrumienił. SMACZNEGO
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości