Przepis na Indyka

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Przepis na Indyka

Post autor: waldi » 2009-12-17, 11:26

Witam kolegów,proszę o zamieszczenie sprawdzonego przepisu na świątecznego pieczonego indyka.W necie przepisów nie brakuje,ale my mamy przecież swoje forum, więc zdam się na sprawdzone przepisy kolegów.

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2009-12-26, 00:08

Wydaje mnie sie ze nie ma wsrod nas amerykanow a i pewnie tak samo niewiele osob pieklo indyka z okazji swieta dziekczynienia.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-01-01, 20:15

Myślę ,że nie tylko amerykanie preferują mięso z indyka,ja je lubię bo mi smakuje i jest zdrowe(podobnie jak trunki na tym forum :lol: )Coraz więcej moich znajomych rezygnuje z wieprzowiny wedle starego przysłowia ,,jesteś tym co jesz"przerzucając się na mięso drobiowe.Taka teraz moda widać-zdrowo się odżywiać.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2010-01-01, 21:54

Moda na zdrowe odżywianie się jest "od zawsze", zmienia się tylko to, co jest zdrowe w danej chwili.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-01-01, 22:09

mięsko dobre jest też ze strusia - ale chyba jeszcze u nas drogie.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2010-01-01, 23:00

waldi pisze:...Coraz więcej... rezygnuje z wieprzowiny wedle starego przysłowia ,,jesteś tym co jesz"przerzucając się na mięso drobiowe.
Nadal, jednak przeważające rzesze mają codziennie dylemat: lepiej być kurczaczkiem czy Prosiaczkiem?
W ciągłym strachu żyje odłam wegetarian, odżywiający się wyłącznie warzywami - są poważne obawy, że zajmą oni wszystkie wolne miejsca na OIOM-ach.

:oki

waw
30%
30%
Posty: 38
Rejestracja: 2007-05-06, 21:06
Lokalizacja: śląsk

Post autor: waw » 2010-01-02, 05:36

Co jest zdrowsze, a co nie? to tylko zależy od lobby producentów i importerów żywności.
Jeśli w magazynach lezy kilka tysięcy ton sprowadzonego mięsa np świńskiego, to płaci się "profesorowi" za artykół i nagłaśnia się mediach o szkodliwości spożywania mięsa z drobiu, lub na odwrót.
Wymyśla się choroby wściekłych "szalonych" krów, lub inne grypy.
Producenci warzyw też chcą sprzedawać swoje produkty i jeszcze zarobić, dlatego kupują znawców od żywienia którzy wmawiają nam, że tylko sałata jest zdrowa. :D
dieta optymalna

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2010-01-02, 15:41

Macie rację ponieważ życie to jest śmiertelna choroba i czymkolwiek byśmy się odżywiali to i tak doprowadzi nas do tego samego...amen[fade][/fade]
juru

de gustibus non est disputandum

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2010-01-02, 22:15

Ja jem to co lubię i to na co mam ochotę.
Od małego nie smakowała mi np. posolona jajecznica. Do tej pory jajecznicy nie solę bo to po prostu, dla mnie, paskudztwo, którego nie da się zjeść.
Okazało się, że to organizm sam ograniczył spożycie soli ze względu na podwyższone ciśnienie.
Na razie, jeszcze nie wiem dlaczego do swojej porcji rosołu z makaronem wyciskam sok z pół cytryny - z pewnością nie chodzi tu o witaminę C bo lubię kiszoną kapustę i ogórki, sok z aronii i czarnej porzeczki itp.
:?:
Od 01 stycznia przestałem palić papierosy bo... dzieciom obiecałem :mrgreen: :wall

Pozdrawiam wszystkich w Nowy Rok i zdrowia życzę oraz radości z jedzenia i picia :!:

henry
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2007-12-01, 21:02
Lokalizacja: dzikie pola

Post autor: henry » 2010-01-02, 22:27

No tak biznes był, zdrowie było... zjemy w końcu tego indora czy nie?? Nikt nie robi?

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2010-01-02, 23:43

To znaczy, że indor przeżył święta?
To niech indor może coś zaproponuje, coś wyjątkowego na takie indorowe święto dziękczynienia, dziękczynnie za ocalenie w te i błagalnie za ocalenie w następne święta.
Ja tam podtrzymuję tradycje: w święta miałem indyka. Indyk był w kilku kawałkach.
Każdy kawałek był w oddzielnym woreczku foliowym ale wszystko było w jednej szufladzie zamrażarki. W jednej bo to nawet nie indyk był tylko pół indyka.

Obrazek

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-01-03, 11:21

Ja swojego pieczonego indora wczoraj dokończyłem,u nas w domu odbywa się to tak:jemy świeżo pieczonego(taki najlepszy)na drugi dzień kroję mięsko w plastry dorabiam sos(na bazie tego co indor wytopił)i podaję taką sztukę mięska z sosem na przystawkę jest nadzienie ze środka indyka(ja robię nadzienie z podsmażanej z cebulką wątróbki drobiowej z pieczarkami)a na następny dzień rozbieram kuraka do kości podsmażam mięsko na patelni z przyprawą do gyrosa i robię super sałatkę z gyrosa.Odnośnie kolegi który rzucił palenie,ja po takim zabiegu przytyłem 5 kg w bardzo krótkim czasie i to nie od indyka było na pewno :lol: .Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roku.

[ Dodano: 2010-01-03, 11:27 ]
Jak są chętni na szczegółowy przepis na indora w moim wykonaniu to proszę się odezwać to podam na forum.

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2010-01-03, 11:53

waldi pisze: [ Dodano: 2010-01-03, 11:27 ]
Jak są chętni na szczegółowy przepis na indora w moim wykonaniu to proszę się odezwać to podam na forum.
Toć dyć od tego jest ten wątek właśnie :D zapodawaj.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2010-01-03, 15:48

Mój przepis sprawdzony i oparty na kuchni polskiej nie amerykańskiej,oni to robią zupełnie inaczej. SKŁADNIKI:świeży indyk(ja preferuje indyczkę ma delikatniejsze mięso)0,5kg pieczarek,0,5kg wątróbki drobiowej,olej(lepsza jest oliwa z oliwek),4duże cebule,pieprz,sól,na marynatę:olej(oliwa)1/3szklanki,czosnek10ząbków,sok z 1cytryny,oregano2łyżki,łyżeczka tymianku,łyżeczka majeranku(stosujemy przyprawy czy też zioła które lubimy).
Zaczynamy od marynaty,do1/3szklanki oleju,czosnek przez praskę,połączyć wszystkie składniki marynaty z olejem,nacieramy naszego ptaka(indyka!)pieprzem,solą od środka i na zewnątrz po czym smarujemy marynatą ,odstawiamy na24godz.do lodówki(przekładamy w między czasie z pleców na boki rozprowadzając marynatę).Teraz robimy farsz polski-na patelni podsmażamy pokrojoną w paski wątróbkę z drobno posiekaną cebulką i pieczarkami przyprawiamy solą i pieprzem można dodać 2-3łyzki bułki tartej pod koniec smażenia dla zagęszczenia farszu(ja robię to ,,na oko")Wyjmujemy indyka z lodówki,pakujemy do środka farsz zaszywamy(ja otwór łatam wykałaczkami)podwiązujemy skrzydła i nogi indyka nicią,na blachę i do piekarnika nagrzanego do200*C,po pół godziny zmniejszam na 180*C,Pieczemy około pół godziny na każdy kg wagi.Stale podlewamy sosem z pieczenia to jest bardzo ważne,bo się spiecze.Ja na blachę wlewam szklankę wody,i co jakiś czas smaruję olejem i podlewam powstałym sosem,obracam indora parę razy na boki,gdy się za bardzo zarumieni(co się zdarza) nakładam na nogi i skrzydła folię aluminiową zapobiegnie to przypaleniu.To chyba wszystko w razie nie jasności odpowiem.

jaga1
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2010-10-27, 21:40

Post autor: jaga1 » 2011-11-06, 22:59

A ja robię indyka tak: kupuję dużego i pekluję 3 dni (25 dkg soli na 3l wody) Po 3 dniach wyjmuję osuszam i dodatkowo wycieram papierowym ręcznikiem . Do środka wkładam śliwki suszone i renety ( ćwiartki) smaruję masłem i ewentualnie można posypać przyprawą do indyka. Piekę w rękawie ok 3-3/5 godz. w zależności od wagi 6-8kg.Pod koniec pieczenia przecinam rękaw aby się przyrumienił. SMACZNEGO

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości