Co właśnie robicie na święta?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Takie tam drobiazgi: polędwice sopocka i łososiowa, szynki, baleron, boczek zwykły i rolowany, kiełbaska cienka czosnkowa i krakowska. Tyle z wędzonek. Do tego jeszcze krwista kicha (kaszanka). Jutro biorę się z flaki na wołowym rosole oraz piekę schab nadziewany suszonymi węgierkami. Z flakami jest troszku roboty z krojeniem i cały dzień gotowania aby były miękkie. Na wiliju wyjeżdżam więc kapusty z grochem, kaszą jęczmienną, grzybami na oleju lnianym nie muszę gotować.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Re: Co właśnie robicie na święta?
Nic nie szykuję. Nie obchodzę świąt.kitaferia pisze: Co szykujecie na świąteczny stół.
U mnie święta pełną gębą
Wędzonki: szynki, schaby, boczusie, baleron, kiełbasa polska.
Zupy: grzybowa, żur, czerwony barszcz, rosół.
Ryby: karp, łosoś, dorsz (po grecku), śledziki (w czterech postaciach)
Pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami.
Pieczona karkówka "na dziko", pasztet, bigos z białą kiełbasą, chleb żytni na zakwasie.
Sałatka jarzynowa, chrzan, ćwikła.
Ciasta: makowiec, keks, sernik, pierniczki.
Do tego wino białe (muskat), czerwone (schuyler), nalewka jeżynowa i destylat bananowy anno 2004.
Wszystko własnego wyrobu, sklepowy syf nie ma wstępu na stół świąteczny.
P.S.
A po północy, (jako, że dziś moje imieniny) odpalę własnej produkcji "szampana"
Wędzonki: szynki, schaby, boczusie, baleron, kiełbasa polska.
Zupy: grzybowa, żur, czerwony barszcz, rosół.
Ryby: karp, łosoś, dorsz (po grecku), śledziki (w czterech postaciach)
Pierogi z kapustą i grzybami, uszka z grzybami.
Pieczona karkówka "na dziko", pasztet, bigos z białą kiełbasą, chleb żytni na zakwasie.
Sałatka jarzynowa, chrzan, ćwikła.
Ciasta: makowiec, keks, sernik, pierniczki.
Do tego wino białe (muskat), czerwone (schuyler), nalewka jeżynowa i destylat bananowy anno 2004.
Wszystko własnego wyrobu, sklepowy syf nie ma wstępu na stół świąteczny.
P.S.
A po północy, (jako, że dziś moje imieniny) odpalę własnej produkcji "szampana"
Nie pogniewacie się, że odświerzę??
Jak tam u Was Panowie???
Ja czekam na wypiek piernika który już się gryzie od 15 listopada.. ładnie już napęczniał w lodówce, śledziki w trakcie, 2 szynki kulki i baleron jeszcze się moczą, kiełbasa suszy sie od tygodnia, kapanie również nie ustaje, bo rodzina cmoka, Święta idą moi mili:)
Jak tam u Was Panowie???
Ja czekam na wypiek piernika który już się gryzie od 15 listopada.. ładnie już napęczniał w lodówce, śledziki w trakcie, 2 szynki kulki i baleron jeszcze się moczą, kiełbasa suszy sie od tygodnia, kapanie również nie ustaje, bo rodzina cmoka, Święta idą moi mili:)
XXX
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości