Kim-chi kiszona pikantna kapusta pekińska

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2014-01-01, 03:21

Kim chi najlepiej jest zrobić sobie samodzielnie.
Robi się to dużo szybciej i prościej niż naszą tradycyjną kapustę kiszoną, a jak podają media, jest to jedna z pięciu najzdrowszych potraw świata.

Kim chi robię już regularnie i polecam, robi się szybko i już pierwszego dnia można wcinać.

Przepisy na wykonanie są w internecie.
Ostatnio zmieniony 2014-01-01, 07:57 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-01-01, 03:48

winiarek5 pisze:Kim chi najlepiej jest zrobić sobie samodzielnie....
Kim chi robię już regularni i polecam...
To może pochwal się swoim przepisem?
(domyślam się, lekko łagodniejszym niż oryginał i bardziej "polskim").
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2014-01-01, 17:29

Jak chcecie żeby was ostro przepaliło, polecam sprawdzony przepis;

Składniki:
2 kapusty pekińskie
woda
1 duża biała rzodkiew
8 dymek
1 cebula
1 jabłko
imbir
główka czosnku
0.5 szklanki chilli w proszku (2 torebki wystarczą)
4 łyżki cukru
1 szklanka soli
7 łyżek sosu rybnego

1. Kroimy kapustę w następujący sposób: najpierw na pół, potem na ćwiartki. Odkrajamy twarde końcówki i znów przekrajamy wzdłuż. Potem dzielimy na małe kawałki (ok. 5cm)
2. Do miski wlewamy wodę (ok. 3 litry) i wsypujemy sól. Mieszamy aż mniej więcej się rozpuści. Do tego dorzucamy kapustę. Opcjonalnie można dodać więcej wody żeby woda przykryła całą kapustę. Całość odstawiamy na 3 godziny. Można przykryć talerzem żeby kapusta cały czas była "dociśnięta"
3.Obieramy jabłka, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek także obieramy. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy sos rybny i miksujemy na gładką masę.
4. Rzodkiew kroimy na cienkie słupki, dymki siekamy, łączymy z rzodkiewką i dodajemy ostrą paprykę (można dodać do niej wody żeby się lepiej mieszało).
5. Po upływie 3 godzin kapustę płuczemy w wodzie co najmniej 3 razy.
6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Warto jest robić to w rękawiczkach, bo papryka może popalić
7. Mieszaniną napełniamy słoiki do około 3/4 wysokości. Odstawiamy słoiki do chłodnego miejsca na 1 dzień, a potem trzymamy w lodówce. Po około 2 tygodniach kimchi powinno być gotowe.
Warto zauważyć, że z czasem kimchi traci swoją ostrość a zyskuje kwasowość (jaśnieje).

Smacznego.
Pozdrawiam Władek

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-01-15, 02:56

Władek pisze:J...0.5 szklanki chilli w proszku (2 torebki wystarczą) ...
To ile to będzie Jalapeno? Łyżeczek się domyślam :)
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-01-26, 01:02

A ja zrobię eksperyment:
- kapusta kiszona "kupna", ale bez marchwi itp,
- zakiszona na parę dni z jalapeno :)

Dam znać jak wyszło.
A, jalapeno w occie traci sporo na ostrości...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości