Kim chi najlepiej jest zrobić sobie samodzielnie.
Robi się to dużo szybciej i prościej niż naszą tradycyjną kapustę kiszoną, a jak podają media, jest to jedna z pięciu najzdrowszych potraw świata.
Kim chi robię już regularnie i polecam, robi się szybko i już pierwszego dnia można wcinać.
Przepisy na wykonanie są w internecie.
Kim-chi kiszona pikantna kapusta pekińska
To może pochwal się swoim przepisem?winiarek5 pisze:Kim chi najlepiej jest zrobić sobie samodzielnie....
Kim chi robię już regularni i polecam...
(domyślam się, lekko łagodniejszym niż oryginał i bardziej "polskim").
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Jak chcecie żeby was ostro przepaliło, polecam sprawdzony przepis;
Składniki:
2 kapusty pekińskie
woda
1 duża biała rzodkiew
8 dymek
1 cebula
1 jabłko
imbir
główka czosnku
0.5 szklanki chilli w proszku (2 torebki wystarczą)
4 łyżki cukru
1 szklanka soli
7 łyżek sosu rybnego
1. Kroimy kapustę w następujący sposób: najpierw na pół, potem na ćwiartki. Odkrajamy twarde końcówki i znów przekrajamy wzdłuż. Potem dzielimy na małe kawałki (ok. 5cm)
2. Do miski wlewamy wodę (ok. 3 litry) i wsypujemy sól. Mieszamy aż mniej więcej się rozpuści. Do tego dorzucamy kapustę. Opcjonalnie można dodać więcej wody żeby woda przykryła całą kapustę. Całość odstawiamy na 3 godziny. Można przykryć talerzem żeby kapusta cały czas była "dociśnięta"
3.Obieramy jabłka, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek także obieramy. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy sos rybny i miksujemy na gładką masę.
4. Rzodkiew kroimy na cienkie słupki, dymki siekamy, łączymy z rzodkiewką i dodajemy ostrą paprykę (można dodać do niej wody żeby się lepiej mieszało).
5. Po upływie 3 godzin kapustę płuczemy w wodzie co najmniej 3 razy.
6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Warto jest robić to w rękawiczkach, bo papryka może popalić
7. Mieszaniną napełniamy słoiki do około 3/4 wysokości. Odstawiamy słoiki do chłodnego miejsca na 1 dzień, a potem trzymamy w lodówce. Po około 2 tygodniach kimchi powinno być gotowe.
Warto zauważyć, że z czasem kimchi traci swoją ostrość a zyskuje kwasowość (jaśnieje).
Smacznego.
Składniki:
2 kapusty pekińskie
woda
1 duża biała rzodkiew
8 dymek
1 cebula
1 jabłko
imbir
główka czosnku
0.5 szklanki chilli w proszku (2 torebki wystarczą)
4 łyżki cukru
1 szklanka soli
7 łyżek sosu rybnego
1. Kroimy kapustę w następujący sposób: najpierw na pół, potem na ćwiartki. Odkrajamy twarde końcówki i znów przekrajamy wzdłuż. Potem dzielimy na małe kawałki (ok. 5cm)
2. Do miski wlewamy wodę (ok. 3 litry) i wsypujemy sól. Mieszamy aż mniej więcej się rozpuści. Do tego dorzucamy kapustę. Opcjonalnie można dodać więcej wody żeby woda przykryła całą kapustę. Całość odstawiamy na 3 godziny. Można przykryć talerzem żeby kapusta cały czas była "dociśnięta"
3.Obieramy jabłka, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek także obieramy. Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy sos rybny i miksujemy na gładką masę.
4. Rzodkiew kroimy na cienkie słupki, dymki siekamy, łączymy z rzodkiewką i dodajemy ostrą paprykę (można dodać do niej wody żeby się lepiej mieszało).
5. Po upływie 3 godzin kapustę płuczemy w wodzie co najmniej 3 razy.
6. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Warto jest robić to w rękawiczkach, bo papryka może popalić
7. Mieszaniną napełniamy słoiki do około 3/4 wysokości. Odstawiamy słoiki do chłodnego miejsca na 1 dzień, a potem trzymamy w lodówce. Po około 2 tygodniach kimchi powinno być gotowe.
Warto zauważyć, że z czasem kimchi traci swoją ostrość a zyskuje kwasowość (jaśnieje).
Smacznego.
Pozdrawiam Władek
To ile to będzie Jalapeno? Łyżeczek się domyślamWładek pisze:J...0.5 szklanki chilli w proszku (2 torebki wystarczą) ...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
A ja zrobię eksperyment:
- kapusta kiszona "kupna", ale bez marchwi itp,
- zakiszona na parę dni z jalapeno
Dam znać jak wyszło.
A, jalapeno w occie traci sporo na ostrości...
- kapusta kiszona "kupna", ale bez marchwi itp,
- zakiszona na parę dni z jalapeno
Dam znać jak wyszło.
A, jalapeno w occie traci sporo na ostrości...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości