SZPAGETTI

Czyli coś na ząb...
greg69
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2010-12-17, 09:26

SZPAGETTI

Post autor: greg69 » 2011-04-15, 11:26

Witam;

Potrawa łatwa, prosta i bardzo smaczna.

Będzie potrzebne:
- 1 kg mięsa (szynka)
- 3 szklanki wody
- 3-4 cebule
- sól, tymianek, bazylia, oregano, majranek
- koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku.
- makaron szpagetti

Do dzieła:

Mięso mielimy i wkładamy do garnka. Zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy ok 20 min. W między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gara z mięsem i tak jeszcze z cebulą gotujemy 15 min. Następnie dodajemy koncentrat według uznanie i własnego smaku (jakieś pół słoiczka). Sól do smaku. I nie żałujemy sobie przypraw (tymianek,bazylia,oregano,majranek) Na sam koniec przeciskamy przez praskę czosnek i gasimy ogień pod garem.
Makaron na talerz, na wierzch nasze danie. Wymieszać i do dzieła.

Smacznego!!!

Awatar użytkownika
TeddyBeers
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2010-11-10, 10:25
Lokalizacja: UK

Post autor: TeddyBeers » 2011-04-15, 15:54

Jako, ze mialem okazje pomieszkac sobie w italii, to dodam ichsiejszy przepis na na spaghetti, raczej po prostu paste.

Potrzebne
Mieso wolowe, ale ze wzgledu na cene moze byc wieprzowe, najlepiej tzw tlustsze (schab, czy poledwica nie bedzie). Woloweo miesa nie musi byc duzo, wieprzowego okolo poltora porcji.
Pomidory w puszkach, ewentualnie pasata. Danie glownie zalezy od nich, wiec wazne, zeby byly smaczne. Nie moga byc kwasne.
Makaron jak i pomidory,, tez musi byc dobry, bo to drugi wazny skladnik.

Mieso w kawalkach, powiedzmy 2x2cm, moze byc mniej lub wiecej, na patelnie, na kilka minut w pelnym ogniu przysmazyc.
Wlac pomidory, przykryc, doprowadzic do wrzenia wtedy na najmniejszy mozliwy palnik na kilka godzin.
Jesli pomidory za bardzo odparuja mozna dodac przegotowanej wody, ale utrzymuj konsystencje przecieru.
Sos jest gotowy kiedy mieso rozplywa sie w palcach.

Smaku sosu nie nalezy sprawdzac bez makaronu !
Dopiero polaczone razem calkiem inaczej smakuja.

Doprawiac mozna czym sie chce. Bayzlia, oregano, pieprz, sol, parmezan, czy starty chedar.

Kto raz sprobowal ten sie zakochuje w tym daniu.

Zaleta to prostota przyrzadzenia, wada, to bardzo dlugi czas zanim sos wyciagnie wszystkie smaki z miesa.
Kolejny plus, to dlugi termin przydatnosci takiego sosu, nawet z kawalkami miesa w nim.
Aabratek, V=50l, ø76mm, H=150cm, sprężynki by karp55, P=4.1kW, 4m karbowanej DN16

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-04-15, 18:46

Człowiek się uczy i uczy a i tak głupi ..... , ja zawsze myślałem , że pastą można nazwać wszystkie dania z różnych makaronów prócz spaghetti :oops:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości