Prosta kanapka
Prosta kanapka
Przepis na... Kanapkę "pomidorową"
skład:
-chleb najlepiej prosto z piekarni lub swojski, ciepły
-masło
-koncentrat pomidorowy
-cebula
-śmietana 30%
-sól
Chleb kroimy na dowolna grubość, smarujemy masłem następnie dajemy koncentrat pomidorowy i w kostkę posiekana cebule.Na wierzch śmietana a następnie solimy
Ja lubię ostre wiec dodaje ostatnio pieprz lub paprykę ostra mieloną.Ale chyba najlepiej smakuje bez dodatków.Taki mój gerkowy smak dzieciństwa jak nie było co od gara włożyć
Jeżeli macie jakieś inne przepisy na kanapkę prosił bym o zamieszczanie w tym wątku
skład:
-chleb najlepiej prosto z piekarni lub swojski, ciepły
-masło
-koncentrat pomidorowy
-cebula
-śmietana 30%
-sól
Chleb kroimy na dowolna grubość, smarujemy masłem następnie dajemy koncentrat pomidorowy i w kostkę posiekana cebule.Na wierzch śmietana a następnie solimy
Ja lubię ostre wiec dodaje ostatnio pieprz lub paprykę ostra mieloną.Ale chyba najlepiej smakuje bez dodatków.Taki mój gerkowy smak dzieciństwa jak nie było co od gara włożyć
Jeżeli macie jakieś inne przepisy na kanapkę prosił bym o zamieszczanie w tym wątku
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
-
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2009-01-13, 17:41
Re: Prosta kanapka
chleb z serem i ketchupem
Lubie kanapki , ale bardziej złożone niż ta z keczupem i ser . Niezależnie co dajecie , co lubicie , to warto dokładać , sałatę lodową , jest idealna do kanapek , nie jest gorzkawa , w barach kanapkowych czy tych mac... , kfc, tylko takiej używają , następnym dodatkiem to cebula , ale czerwona cebula , jest łagodniejsza , przez co nie trzeba jej drobniutko kroić i oddech po niej do zniesienia, a cebulę można pierwszą pokroić , posolić i niech czeka na swoją kolej (lepsza w smaku), prócz jakiegoś smarowania typu masło z przyprawami , czy masło wymieszane z mini minimalną domieszką musztardy , warto przygotować whisky sos , w naszym przypadku może być , bimber sos , keczup mieszamy z majonezem , ja daje więcej majonezu i kapkę whisky , koniaku , czy jakiegoś destylatu ze smaczkiem , tym sosem nie smarujemy kanapek , a dajemy trochę między produkty w kanapce, sos ten jest też używany w sałatkach szef , w których jest dużo produktów w zależności od fantazji szefa kuchni , ale na pewno powinna być , lodowa , szynka , szatkowane jajko , cebula , pomidor itd , sos lejemy z góry nie mieszamy robiąc mamałygę , samo w trakcie jedzenia się wymiesza , uf koniec. Post pisany na głodnego, na jednym wdechu , bo kanapki czekają na stole
Witam a ja tez lubię kanapki - nie tylko te do leżenia ...
polecam przy okazji : mielonego z chlebem + majonez i "kapka " ketchupu
ale ogólnie moje dzieciństwo ( oj jak ja za nim tęsknię )
to chleb z wiejskiej piekarni za 'tamtych czasów "
robimy 'krzyżyk" - wiadomo o co chodzi cały rytuał poszanowania chleba -teraz to nie ma takiego szacunku do jedzenia ....
masło jak nie swojskie to jakie na wsi z marketu i skok do babcinego ogródka gdzie zawsze czekały mieniące się w słońcu czerwoniutkie i przede wszystkim pachnące naturalne ( nie wspominając o smaku ) pomidory , poniżej w 'gąszczu ' zielenimy ogóreczki z kolcami - kiedyś tego nie tolerowałem ale -teraz to takie ciężko kupić w mieście ;( .... i cebulka mniam ...
i to na chrupiący chlebek trochę soli i pieprzu i zajadałem dzień w dzień - teraz tylko wspominam.... ten smak bo to co teraz kupi sie to każdy wie ......
albo własny ogródek ....
smacznego tym co maja to na co dzień .. chetnie skorzystam z zaproszenia ..
pozdrawiam
98%
polecam przy okazji : mielonego z chlebem + majonez i "kapka " ketchupu
ale ogólnie moje dzieciństwo ( oj jak ja za nim tęsknię )
to chleb z wiejskiej piekarni za 'tamtych czasów "
robimy 'krzyżyk" - wiadomo o co chodzi cały rytuał poszanowania chleba -teraz to nie ma takiego szacunku do jedzenia ....
masło jak nie swojskie to jakie na wsi z marketu i skok do babcinego ogródka gdzie zawsze czekały mieniące się w słońcu czerwoniutkie i przede wszystkim pachnące naturalne ( nie wspominając o smaku ) pomidory , poniżej w 'gąszczu ' zielenimy ogóreczki z kolcami - kiedyś tego nie tolerowałem ale -teraz to takie ciężko kupić w mieście ;( .... i cebulka mniam ...
i to na chrupiący chlebek trochę soli i pieprzu i zajadałem dzień w dzień - teraz tylko wspominam.... ten smak bo to co teraz kupi sie to każdy wie ......
albo własny ogródek ....
smacznego tym co maja to na co dzień .. chetnie skorzystam z zaproszenia ..
pozdrawiam
98%
-
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2009-01-13, 17:41
Witam!
A to spróbuj zrobić smalec do którego oprócz cebulby dodasz pokrojone w drobną kostkę jabłko (niekwaśne), rozgnieciony czosnek i starty majeranek.
Nie jem już w ogóle smalczyku ze względu na cholesterol, zostały mi tylko wspomnienia...
A to spróbuj zrobić smalec do którego oprócz cebulby dodasz pokrojone w drobną kostkę jabłko (niekwaśne), rozgnieciony czosnek i starty majeranek.
Nie jem już w ogóle smalczyku ze względu na cholesterol, zostały mi tylko wspomnienia...
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Oj kolego przypomniały mi się wakacjie na wsi u babci...98% pisze: to chleb z wiejskiej piekarni za 'tamtych czasów "
robimy 'krzyżyk" - wiadomo o co chodzi cały rytuał poszanowania chleba -teraz to nie ma takiego szacunku do jedzenia ....
masło jak nie swojskie to jakie na wsi z marketu i skok do babcinego ogródka gdzie zawsze czekały mieniące się w słońcu czerwoniutkie i przede wszystkim pachnące naturalne ( nie wspominając o smaku ) pomidory , poniżej w 'gąszczu ' zielenimy ogóreczki z kolcami - kiedyś tego nie tolerowałem ale -teraz to takie ciężko kupić w mieście ;( .... i cebulka mniam ...
Do tego mirabelki, jeżyny, czereśnie tzw cukrówki...
Dziś tego nie zobaczym...
Pozd Rafał
Witam
sad i kolorowe mirabelki lato .. słońce oj kiedy to było .... a obok węgierki na gałęziach się pięknie "niebieściły " i tylko to był produkty do konsumpcji i kiedy by mi przyszło do głowy że z nich można też coś całkiem dobrego zrobić poza dżemami i kompotami
pozdr... znaczy smacznego
98%
po ty wyrazie mnie rozłożyłeś jak tylko to przeczytałem to automatycznie przeniosłem się w lata dzieciństwa - oj nie skłamię jak napisze iz o okres lat moich 11-14 tak to ten okresmirabelki
sad i kolorowe mirabelki lato .. słońce oj kiedy to było .... a obok węgierki na gałęziach się pięknie "niebieściły " i tylko to był produkty do konsumpcji i kiedy by mi przyszło do głowy że z nich można też coś całkiem dobrego zrobić poza dżemami i kompotami
pozdr... znaczy smacznego
98%
sucha kiełbasa z nutri(jadłem takowom za łebka i była suuuuper) i w tamtych czasach nikt nie przejmował się cholesterolem,ze brudne ziemniaki z ogniska,że nieumyte pomidory,że mleko prosto z cyca krowy,ze bimber żle pachnie i troszkę piecze lecz robi swoje,że,że że....aż mi zapachniało,BlackBishop pisze:a ja lubie prosto - świeży chrupiący chleb, na to smalec ze skwarkami i cebulbą + odrobina soli a na to dobra podwędzana sucha kiełbasa
to ludzi nie wykańczało jak dziś robią to tzw.dodatki,ulepszacze,chemia i inne dziadostwo
pozdrawiam
Nie mogę się powstrzymać, żeby tego nie opisać.manfred pisze:sucha kiełbasa z nutri
Jak rodzice się poznali, to tato zawiozł mame do siebie na wieś.
A że gospodarka spora, krówki, byki, świnie, kury, kaczki, gołębie, lisy i nutrie.
I tato opowiada, że mama nie chciała jesć gołąbków za bardzo, ale w końcu się skusiła.
Po gołąbku babcia taty, a ma prababcia wzieła ją na górę do swego pokoju. Tam otwarła wersalkę wyjela flaszkę i nalała kieliszka. Mama pryechzlia, a to się okazało był spirytus i oczy na wierzch, babcia też walneła jednego, po czym zeszły na dół. Tam z racji tego, że piekło w gardle przekąsiły sobie kiełbaskę.
I wtedy moja babcia pyta się jak jej gołąbki z mięsem gołębim smakowały mam mówi, że smaczne, choć wszystko poczuła że ma tuż w gardle. A jak kiełbasa z nutrii pyta ma prababcia? Po czym mama wybiegła szybko na zewnątrz i zrobiła wielkie bee....
Od tamtej pory, nic mięsnego i teściwej nie rusza
A nutrie to nawet ja pamiętam takie gutrzane z 2 wielkim zębami z przodu. Wtedy też nie wiedziałem, że to mięsko się je
Pozd Rafał
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
Re:
Jeśli skosztowałeś kanapki mojej babci, bekonu i plasterka camemberta z pakietem pomidorów, będziesz zachwycony.magas pisze: ↑2011-04-17, 21:32Lubie kanapki , ale bardziej złożone niż ta z keczupem i ser . Niezależnie co dajecie , co lubicie , to warto dokładać , sałatę lodową , jest idealna do kanapek , nie jest gorzkawa , w barach kanapkowych czy tych mac... , kfc, tylko takiej używają , następnym dodatkiem to cebula , ale czerwona cebula , jest łagodniejsza , przez co nie trzeba jej drobniutko kroić i oddech po niej do zniesienia, a cebulę można pierwszą pokroić , posolić i niech czeka na swoją kolej (lepsza w smaku), prócz jakiegoś smarowania typu masło z przyprawami mutuelle entreprise, czy masło wymieszane z mini minimalną domieszką musztardy , warto przygotować whisky sos , w naszym przypadku może być , bimber sos , keczup mieszamy z majonezem , ja daje więcej majonezu i kapkę whisky , koniaku , czy jakiegoś destylatu ze smaczkiem , tym sosem nie smarujemy kanapek , a dajemy trochę między produkty w kanapce, sos ten jest też używany w sałatkach szef , w których jest dużo produktów w zależności od fantazji szefa kuchni , ale na pewno powinna być , lodowa , szynka , szatkowane jajko , cebula , pomidor itd , sos lejemy z góry nie mieszamy robiąc mamałygę , samo w trakcie jedzenia się wymiesza , uf koniec. Post pisany na głodnego, na jednym wdechu , bo kanapki czekają na stole
Re: Prosta kanapka
Ale, przepraszam o so się Tobie chopie rozchodzi?
Magas te kanapki pożarł ładnych parę lat temu
Magas te kanapki pożarł ładnych parę lat temu
Re: Prosta kanapka
Dwie kromki chleba na rozgrzaną patelnię przypiec obu stronnie delikatnie. W międzyczasie cienki filet na drugiej patelni przyprawiony usmażyć. Na chleb rozsmarować musztardę francuską trochę majonezu i ketchupu. Położyć sałatę lodową talarki cebuli filet i jak ktoś lubi papryka ostra.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości