Dobre przepisy na grila
Dobre przepisy na grila
Witam serdecznie!
Jako iż mamy okres wakacji i urlopu , to bardzo chętnie wszyscy przygotowują się do grilowania , w łikędy czy też na jakich wyjazdach w plener . Chciałbym na początek podać dwa dość proste i bardzo smaczne sposoby na mięso z grila , samych marynat można stosować z powodzeniem na wiele rodzai mięsa , osobiście robiłem na kilku rodzajach mięs.
Polecam życząc SMACZNEGO , przepis sprawdzony i nigdy mnie nie zawiódł wszystkim bardzo smakuje i za każdym razem pytają czy jeszcze coś zostało?
Pozdrawiam:
Ps. zamiast wina wytrawnego polecam w zamian użyć octu winnego o smaku 7 ziół
Jako iż mamy okres wakacji i urlopu , to bardzo chętnie wszyscy przygotowują się do grilowania , w łikędy czy też na jakich wyjazdach w plener . Chciałbym na początek podać dwa dość proste i bardzo smaczne sposoby na mięso z grila , samych marynat można stosować z powodzeniem na wiele rodzai mięsa , osobiście robiłem na kilku rodzajach mięs.
Polecam życząc SMACZNEGO , przepis sprawdzony i nigdy mnie nie zawiódł wszystkim bardzo smakuje i za każdym razem pytają czy jeszcze coś zostało?
Pozdrawiam:
Ps. zamiast wina wytrawnego polecam w zamian użyć octu winnego o smaku 7 ziół
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
OjOjOj.... Wg mnie prawdziwe grillowanie powinniśmy nazwać "BARBECUE" i jeżeli chodzi o przepisy to jednak jestem zwolennikiem kurczaka curry z czosnkiem, Wołowiny "barbecue", Wieprzowiny(kark, schab, ew boczek) paprykowo-pieprzowej...
Sama bejca musi mieć oliwe, koniecznie czosnek i ew. jakiś charakter (musztarde, sos sojowy, czy ketchup) jako uzupełnienie,ale.....
GRILL BEZ PIWA TO NIE GRILL!!!
Osobiście cieszę się, że tak mocno zakorzeniło się w Naszym kraju szeroko pojęte grillowanie, gdyż sposób ten spędzania czasu jest bardzo przyjemy i jednoczący towarzystwo..
Dziś nie mam weny,ale przy najbliższej okazji napiszę kilka ciekawych marynat..
POZDR!!
Sama bejca musi mieć oliwe, koniecznie czosnek i ew. jakiś charakter (musztarde, sos sojowy, czy ketchup) jako uzupełnienie,ale.....
GRILL BEZ PIWA TO NIE GRILL!!!
Osobiście cieszę się, że tak mocno zakorzeniło się w Naszym kraju szeroko pojęte grillowanie, gdyż sposób ten spędzania czasu jest bardzo przyjemy i jednoczący towarzystwo..
Dziś nie mam weny,ale przy najbliższej okazji napiszę kilka ciekawych marynat..
POZDR!!
XXX
Witam - mnie zastanawia jak grillować schab aby nie był suchy .
na piersi kurczaka mam idealny sposób :
- 1-2szklank ciepłej wody + 1łyżeczka soli + 1 łyżeczka brązowego cukru .
pokrojone ze skórką ( wcześniej porządnie wyszorowane ) 2 cytryny w plasterki
oraz 1 cebula też w plasterki . 3-4 ząbki czosnku zmiażdżone . Papryka w proszku
mieszanka ziół prowansalskich lub innych według uznania .
Do naczynia lub woreczka wkładam piersi i posiekane warzywa ,cytryny i czosnek potem zalewam to "zalewą -solanką "
Odstawiam na max 3 godziny do lodówki potem wyciągam z zalewy i grilluje .
pierś jest soczysta w środku i mięciutka ....
można pójść dalej zrobić "kieszonkę" w piersi i włożyć tam ser zółty, pleśniowy lub to co kto lubi .
grillować po 5-8 minut z każdej strony . SMACZNEGO i warto wypróbować jak ktoś lubi kurczaki
a jak ze schabem ?? .bo na takiej marynacie solnej niestety wychodzi i tak suchy .
pozdrawiam
98%
na piersi kurczaka mam idealny sposób :
- 1-2szklank ciepłej wody + 1łyżeczka soli + 1 łyżeczka brązowego cukru .
pokrojone ze skórką ( wcześniej porządnie wyszorowane ) 2 cytryny w plasterki
oraz 1 cebula też w plasterki . 3-4 ząbki czosnku zmiażdżone . Papryka w proszku
mieszanka ziół prowansalskich lub innych według uznania .
Do naczynia lub woreczka wkładam piersi i posiekane warzywa ,cytryny i czosnek potem zalewam to "zalewą -solanką "
Odstawiam na max 3 godziny do lodówki potem wyciągam z zalewy i grilluje .
pierś jest soczysta w środku i mięciutka ....
można pójść dalej zrobić "kieszonkę" w piersi i włożyć tam ser zółty, pleśniowy lub to co kto lubi .
grillować po 5-8 minut z każdej strony . SMACZNEGO i warto wypróbować jak ktoś lubi kurczaki
a jak ze schabem ?? .bo na takiej marynacie solnej niestety wychodzi i tak suchy .
pozdrawiam
98%
Witaj kolego @98%
Spróbuj zrobić na mojej marynacie na karczek, myślę iż się nie zawiedziesz , ja na tej marynacie robiłem schab , polędwicę wołową , pierś z indyka a nawet boczek domowego wędzenia też w takie grubsze plastry krojony był pyszny , pyszne są świeże żeberka no i jak kolega @zwyczajny pisze piweczko to konieczność , no a już jak ktoś własne robi to dopiero rarytas , aż ślinka kapie , jest również dobra okazja do utylizacji trunków własnych
Pozdrawiam i czekamy aż to kolegę zwyczajnego wena jakaś po piweczku weźmie
Spróbuj zrobić na mojej marynacie na karczek, myślę iż się nie zawiedziesz , ja na tej marynacie robiłem schab , polędwicę wołową , pierś z indyka a nawet boczek domowego wędzenia też w takie grubsze plastry krojony był pyszny , pyszne są świeże żeberka no i jak kolega @zwyczajny pisze piweczko to konieczność , no a już jak ktoś własne robi to dopiero rarytas , aż ślinka kapie , jest również dobra okazja do utylizacji trunków własnych
Pozdrawiam i czekamy aż to kolegę zwyczajnego wena jakaś po piweczku weźmie
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
@98% - podam Ci przepis mojej znajomej na schab. Nie robiłem, ale jadłem
Proporcje na 4 plastry schabu
Marynata:
8 łyżek oleju
pół łyżeczki przyprawy maggi
pół łyżeczki jabłkowego octu winnego (ponoć tylko ten jest właściwy)
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
4-8 liście laurowe (najlepsze świeże ze swojego krzaka)
10 ząbków czosnku
10 kulek ziela angielskiego
Schab umyć i bardzo delikatnie rozbić.
Składniki marynaty wymieszać (6 ząbków czosnku przecisnąć przez prask) i posmarować nimi schab.
Wziąć jakieś naczynie, na dnie ukłożyć połowę liści laurowych i ziela oraz 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Na to ułożyć schab i przykryć go resztą przypraw. Zalać resztą marynaty.
Naczynie przykryć i na 2-4 godziny wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed grilowaniem usunąć z schabu przyprawy. Grilować po 5-8 minut z każdej strony. Czas gilowania (jak ona mówi) trzeba "wyczuć", żeby go za bardzo nie wysuszyć.
Był soczysty, w smaku dość ostry, myślę że można pobawić się ilością przypraw i osiągnąć łagodniejszą wersję.
pozdrawiam
Proporcje na 4 plastry schabu
Marynata:
8 łyżek oleju
pół łyżeczki przyprawy maggi
pół łyżeczki jabłkowego octu winnego (ponoć tylko ten jest właściwy)
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
4-8 liście laurowe (najlepsze świeże ze swojego krzaka)
10 ząbków czosnku
10 kulek ziela angielskiego
Schab umyć i bardzo delikatnie rozbić.
Składniki marynaty wymieszać (6 ząbków czosnku przecisnąć przez prask) i posmarować nimi schab.
Wziąć jakieś naczynie, na dnie ukłożyć połowę liści laurowych i ziela oraz 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Na to ułożyć schab i przykryć go resztą przypraw. Zalać resztą marynaty.
Naczynie przykryć i na 2-4 godziny wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Przed grilowaniem usunąć z schabu przyprawy. Grilować po 5-8 minut z każdej strony. Czas gilowania (jak ona mówi) trzeba "wyczuć", żeby go za bardzo nie wysuszyć.
Był soczysty, w smaku dość ostry, myślę że można pobawić się ilością przypraw i osiągnąć łagodniejszą wersję.
pozdrawiam
Polędwicy wołowej nie kalam niczym prócz pieprzu , a solę troszkę gdy już zamknę mięso, 3 minuty z lewej, 3 z prawej i jeszcze kulam ranty. To jedne mięso które można jeść praktycznie surowe, wystarczy surowe cieniuteńkie plastry (płateczki) skropić cytryną , wsadzić do lodówki na pół godziny i przekąska gotowa , a szczyptę pieprzu i soli do smaku. Polędwicę kroje na grube kotlety, nie używam przy przewracaniu widelca, by nie przekuwać kotleta, to mięso ma się bronić własnym smakiem , nie bez powodu kosztuje 80zł kilogram, a osocze na talerzu to extras , jeśli lubi mocno wysmażone , to niech sobie karczek kupi, polędwicę , maksymalnie piecze się na średnio , czyli milimetrowy pasek różowego w środku , po przekrojeniu.
Mi się "niesuchy" schab udaje robiąc go w marynacie musztardowo-miodowej. Musztarda francuska (ta z ziarnami gorczycy) pomieszana w ilości 1:1 z miodem (dowolnym, ostatnio użyłem wrzosowego, bo taki był). Do tego troszkę oliwy z oliwek i wrzucić w to mięsko. Jak postoi przez noc, to po południu na grilla i ważne- oblać połową pozostałej w misce marynaty, przewracać tylko raz! Po przewróceniu też oblać marynatą, która została. W ten sposób grillowac można tylko na tacce, bo to marynata właśnie zapobiega wyschnięciu
Widelec do grillowania mięsa jest ok. , tylko polędwica wołowa , cielęca , nie lubi dziurek , bo to co najlepsze ucieka, osocze, soki, krew, czy jak to zwał. Właśnie w tym celu zamykamy szybko mięso z każdej strony. Jest jeszcze taki mały patent jak smażymy w domu , a ktoś nie lubi gdy krew cieknie po talerzu np. kobiety, to po usmażeniu można włożyć na chwilkę do rozgrzanego piekarnika, nie wiem na ile , ale tak na 2-3 minuty. Ja lubię samo mięso , bo ten smak mnie hipnotyzuje, ale często polędwicę podaje się w sosie pieczarkowym, lub rokfor. Wlewamy na patelnie śmietanę 18% UHT , na wolnym ogniu podgrzewamy i dodajemy ser rokfor, może być jakiś niebieski z podróbek typu niebieski lazur, czy blu coś tam, a i jeszcze wersja na bogato gorgonzola. Mieszamy, aż się rozpuści i trochę zagęści, potem polewamy nim polędwicę i gotowe. Gdy kupujemy całą polędwicę i uporamy się z tą błoną, z tej grubszej strony , gdy duża , może być kawał mięsa troszkę brzydszego, ja z niego robię szaszłyki, ale to dalej jest delikatne mięsko, więc zawijam w cieniutkie plasterki boczku, na polędwicę troszkę pieprzu, a gdy już owinięte boczkiem dopiero przyprawy.
Zobacz jeszcze w sieci przepisy na karpaczjo fonetycznie, a piszę się jakoś carpacio , czy jakoś tak i najważniejsze polędwica musi być wołowa, a jeszcze lepiej cielęca , nie świnia, śni w żadnej postaci nie jemy na surowo czy lekko smażonej , nawet polędwiczki wieprzowe. Bierz na mnie poprawkę , bo ja nie jestem kucharzem, tylko kuchnie miałem połączoną razem z bufetem i barem. Polędwica mrożona jest ciut gorsza, ale w knajpie najpierw się mroziło , by pokroić naprawdę cieniutko.
witam @frant-cie chyba coś zaszkodziło albo kupny alkohol albo te "suszi" albo
go tak suszy albo ...oj nie będę nic pisal poczekamy na wieści jak tam po imprezie może jeszcze baluje ..
jak tam za surowym nie przepadam lubię wypieczone ,wysmażone , ale 'gibkie . Zelówki nie trawię z surowizny to za młodu 8-14lat jajeczko pociągałem z babcinego chowu kurek - rozbijałem haczykiem od obory dziurkę w skorupce jedną i drugą i wysysałem -już taki jestem ssak ....żółteczko to jak ambrozja słodziutkie ..
tylko nie piszcie że trucizna .zabija itp ... żyję.. kiedyś był slogan 'cukier krzepi " -potem biała śmierć . "sport " ( papierosy ) to zdrowie teram zmienia się mentalność teraz mówią iż jajka ( kurze ) są ok ... ....
wszytko jest dla ludzi oczywiście z umiarem tylko ........od - do jednego no dwóch nie mam umiaru
pozdrawiam
98%
go tak suszy albo ...oj nie będę nic pisal poczekamy na wieści jak tam po imprezie może jeszcze baluje ..
jak tam za surowym nie przepadam lubię wypieczone ,wysmażone , ale 'gibkie . Zelówki nie trawię z surowizny to za młodu 8-14lat jajeczko pociągałem z babcinego chowu kurek - rozbijałem haczykiem od obory dziurkę w skorupce jedną i drugą i wysysałem -już taki jestem ssak ....żółteczko to jak ambrozja słodziutkie ..
tylko nie piszcie że trucizna .zabija itp ... żyję.. kiedyś był slogan 'cukier krzepi " -potem biała śmierć . "sport " ( papierosy ) to zdrowie teram zmienia się mentalność teraz mówią iż jajka ( kurze ) są ok ... ....
wszytko jest dla ludzi oczywiście z umiarem tylko ........od - do jednego no dwóch nie mam umiaru
pozdrawiam
98%
Na grilla spróbujcie pieczonych marchewek. Marchewkę zawija się w folię aluminiową i wrzuca na węgle. gotowe w 10- 30 minut, zależy od marchewki.
Jajka tylko z własnego chowu, innych nie uznaję. Hoduję teraz kilkanaście kurek na jajka, robota przy tym żadna a jajeczko smaczne
Jajka tylko z własnego chowu, innych nie uznaję. Hoduję teraz kilkanaście kurek na jajka, robota przy tym żadna a jajeczko smaczne
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Proponuję mięso mielone zawinięte w boczek
do mięsa mielonego dodaję sól i pieprz no i dużo ziół prowansalskich (jajko oraz mniej bułki niż na same kotlety prawie wcale). Po dokładnym wyrobieniu tworzymy kotleciki rureczki o średnicy ok.2,5 cm dł 7-10 cm i owijamy boczkiem i na tackę a całość na grilla. ˛
Proponuje też suszoną śliwkę zawinąć w boczek i j/w. dobra przekąska do kielicha.
do mięsa mielonego dodaję sól i pieprz no i dużo ziół prowansalskich (jajko oraz mniej bułki niż na same kotlety prawie wcale). Po dokładnym wyrobieniu tworzymy kotleciki rureczki o średnicy ok.2,5 cm dł 7-10 cm i owijamy boczkiem i na tackę a całość na grilla. ˛
Proponuje też suszoną śliwkę zawinąć w boczek i j/w. dobra przekąska do kielicha.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości