Fantazje, pomysły i realizacje kulinarne Klodka4

Czyli coś na ząb...
gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2011-12-28, 16:18

Witam!
Wędziłem drewnem z jabłoni i niestety kwaśny posmak :( .Zawsze wedziłem wiśniowym i było ok.

bnp

Post autor: bnp » 2011-12-28, 16:46

Właśnie, widać że z lubelskiego- króluje wisienka
Tu u nas ( Biała Pod.) króluje dąb i olcha. Pewnie dla tego że tu ziemia 9 klasy i sadów brak :roll:

Jabłonka też dobra

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2011-12-28, 17:23

gucio 19 pisze: Wędziłem drewnem z jabłoni i niestety kwaśny posmak :( .Zawsze wedziłem wiśniowym i było ok.
Jeśli chodzi o jabłoń to absolutnie się nie zgadzam ze zdaniem kolegi , natomiast o wiśni zapomniałem , piękny pomarańczowo- czerwonawy kolor i dobry smak szynek i boczku , natomiast do kiełbasy jakoś mnie nie odpowiada , zdecydowanie wolę olchę i jabłoń , to jest tylko moja opinia.

Jednym zdaniem co region to inne drewno jest używane , używany jest grab , buk , dąb , brzoza , głóg , czeremcha.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2011-12-28, 20:57

A brzoza?

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2011-12-28, 21:17

franta pisze:
Jeśli chodzi o jabłoń to absolutnie się nie zgadzam ze zdaniem kolegi

To skąd ta kwasota?Drewno było suche i okorowane.Jedno wedzenie kiełbasy i grubsza wędlina ,drugie nastepnego dnia kurczak i łosoś i też kwasny posmak.
Drewno leżało pod dachem dwa latka minimum.
Ostatnio zmieniony 2011-12-28, 21:23 przez gucio 19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2011-12-28, 21:23

A może za mało powietrza dałeś i wystąpił efekt pirolizy. Wtedy wędzonki są kwaśne.
Polecam wedlinydomowe.pl - taka kopalnia wiedzy jak tutaj.

gucio 19
50%
50%
Posty: 158
Rejestracja: 2009-09-05, 18:19
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: gucio 19 » 2011-12-28, 21:26

Berbelucha chyba trafiłeś faktycznie tłumiłem ogieniek.

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-12-29, 13:23

Ja ostatnio gustuję w dębie, przetestowałem morelę, cytrynę, oliwkę i winogron i dąb zdecydowanie mi odpowiada i ten kolor :twisted: :twisted: :twisted:


a teraz fotki co by pocieszyć oko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Załączniki
SAM_3913.JPG
SAM_3915.JPG
SAM_3916.JPG

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-12-29, 18:33

Szkoda, że to nie Twoje:D:D...

Ale musi capić po wejściu do tego pomieszczenia:D:D:D

ZJADŁBYM!! :slinka
XXX

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-12-29, 21:57

Szkoda że nie moje :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a tak naprawdę to wcale nie capi, ma specyficzny zapach, daleki od capienia, wchodziłem do wielu miejsc choćby do muzeum jamona i szczerze powiedziawszy to pachnie swoiście, nie wiem jak to opisać /specyficznie/ ale fajnie, to tak jak jednemu odpowiada zapach terpentyny a drugiemu capi, pozdrówka

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2011-12-30, 19:51

A ja panowie zrobiłem wędzarnie na dwa kije z cienkich desek,na dole szuflada a w niej kuchenka elektryczna jednopalnikowa o mocy 1500 wat ,a na niej stara patelka.Wióra zdobyłem od stolarza olchowe i średnio co 20minut wymiana wiór.Termoregulator pilnuje mi temperatury 55 stopni.Jedna godzina osuszania,trzy wędzenia i gotowe.Mnie taka wystarcza bo kupuje tylko tylna ćwiartkę i z niej robię to na co ochote mają domownicy.

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2012-01-05, 16:13

Domyślam się,że kolega ''klodek4'' prowadzi sklep coś jak u nas ze zdrową żywnością wspaniale to wygląda ej popróbował bym tych specjałów i popił coby dobrze przetrawiło :lol:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości