Tuszonka
Zobacz tutaj: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... t=tuszonka
Ostatnio zmieniony 2011-11-11, 11:40 przez pnaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbyt wiele rzeczy, jest zbyt prostych, by pojąć je od razu.
Re: Tuszonka
Przepis mojej mamy polecam.
Tuszonka
- Szynka 1.2kg (ewentualnie karkówka)
- Boczek lub Podgardle 0.7kg najlepiej ze skórą. (Ja preferuję podgardle – daje specyficzny smak)
- Cebula 1kg (4-6 dużych cebul)
- Szklanka wody 250ml
- Ziele angielskie ok. 6 dużych kulek
- Pieprz czarny z 20-30 ziarenek całych
- Liść laurowy 8-10 sztuk
- Kostka rosołowa wołowa 1szt
Mięso pokroić w dużą kostkę , cebulę na pół i pokroić w półplastry.
Wszystko wrzucić do szybkowara, zalać szklanką wody i zamieszać.
Nie przekraczać ¾ objętości garnka!
Gotujemy w szybkowarze – 1 godzina od przekroczenia PPCW, po otwarciu
pokrywy trzymamy dalej na małym ogniu dodajemy Vegetę i dosalamy do smaku.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbijamy rozgotowane mięso, lecz nie za długo i mocno żeby zostały małe kawałki mięsa.
Dalej gotującą się na małym ogniu tuszonkę nalewamy chochelką do słoików,
Po napełnieniu do ok. 90% pojemności słoika, wycieramy ręcznikiem papierowym krawędź słoika i gwint, zamykamy słoik i stawiamy na ręczniku nakrętką do dołu. Rano przestygnięte słoiki przekładamy do lodówki.
Smacznego
Tuszonka
- Szynka 1.2kg (ewentualnie karkówka)
- Boczek lub Podgardle 0.7kg najlepiej ze skórą. (Ja preferuję podgardle – daje specyficzny smak)
- Cebula 1kg (4-6 dużych cebul)
- Szklanka wody 250ml
- Ziele angielskie ok. 6 dużych kulek
- Pieprz czarny z 20-30 ziarenek całych
- Liść laurowy 8-10 sztuk
- Kostka rosołowa wołowa 1szt
Mięso pokroić w dużą kostkę , cebulę na pół i pokroić w półplastry.
Wszystko wrzucić do szybkowara, zalać szklanką wody i zamieszać.
Nie przekraczać ¾ objętości garnka!
Gotujemy w szybkowarze – 1 godzina od przekroczenia PPCW, po otwarciu
pokrywy trzymamy dalej na małym ogniu dodajemy Vegetę i dosalamy do smaku.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbijamy rozgotowane mięso, lecz nie za długo i mocno żeby zostały małe kawałki mięsa.
Dalej gotującą się na małym ogniu tuszonkę nalewamy chochelką do słoików,
Po napełnieniu do ok. 90% pojemności słoika, wycieramy ręcznikiem papierowym krawędź słoika i gwint, zamykamy słoik i stawiamy na ręczniku nakrętką do dołu. Rano przestygnięte słoiki przekładamy do lodówki.
Smacznego
Re: Tuszonka
Wtrącę swoje trzy grosze, jeżeli lubicie ten pyszniutki galacik z wieszku konserwy, ja go ubóstwiam, to polecam dodać dodatkowo z 0,5kg skórek wieprzowych i dodatkowo pół szklanki wody.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://alkoholeforum.pl
https://alkoholeforum.pl
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości