Strona 1 z 1

Tuszonka

: 2011-11-10, 21:41
autor: jaga1
Poszukuję prawdziwego przepisu na tuszonkę.

: 2011-11-10, 22:08
autor: pnaw

: 2011-11-15, 21:15
autor: jaga1
Niestety pod tym linkiem nie ma przepisu na prawdziwą tuszonkę. Dla mnie tuszonka była podobna konsystencją do pasztetu tylko mięso nie było mielone a jagby rozgotowane z dużą ilością przypraw (majeranku?),dosyć tłuste i smarowało się na chlebku jak smalec ze skwarkami tylko chudsze i miękkie.

Re: Tuszonka

: 2018-06-06, 11:38
autor: Yaromir
Przepis mojej mamy polecam.

Tuszonka
- Szynka 1.2kg (ewentualnie karkówka)
- Boczek lub Podgardle 0.7kg najlepiej ze skórą. (Ja preferuję podgardle – daje specyficzny smak)
- Cebula 1kg (4-6 dużych cebul)
- Szklanka wody 250ml
- Ziele angielskie ok. 6 dużych kulek
- Pieprz czarny z 20-30 ziarenek całych
- Liść laurowy 8-10 sztuk
- Kostka rosołowa wołowa 1szt

Mięso pokroić w dużą kostkę , cebulę na pół i pokroić w półplastry.
Wszystko wrzucić do szybkowara, zalać szklanką wody i zamieszać.
Nie przekraczać ¾ objętości garnka!
Gotujemy w szybkowarze – 1 godzina od przekroczenia PPCW, po otwarciu
pokrywy trzymamy dalej na małym ogniu dodajemy Vegetę i dosalamy do smaku.
Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbijamy rozgotowane mięso, lecz nie za długo i mocno żeby zostały małe kawałki mięsa.
Dalej gotującą się na małym ogniu tuszonkę nalewamy chochelką do słoików,
Po napełnieniu do ok. 90% pojemności słoika, wycieramy ręcznikiem papierowym krawędź słoika i gwint, zamykamy słoik i stawiamy na ręczniku nakrętką do dołu. Rano przestygnięte słoiki przekładamy do lodówki.
Smacznego

Re: Tuszonka

: 2018-06-08, 11:06
autor: Walecki
Yaromir pisze:
2018-06-06, 11:38
Przepis mojej mamy polecam.
Wieczorem wykonałem z pewną modyfikacją.
Do szklanki wody dodałem łyżeczkę soli peklowej i w ten sposób uzyskałem kolor mięsa.
Zamiast kostki wołowej dodałem kostkę na wędzonym boczku.

Efekt = bardzo dobry.
Dzięki za przepis.

Re: Tuszonka

: 2018-06-09, 12:39
autor: kamilpl82
Wtrącę swoje trzy grosze, jeżeli lubicie ten pyszniutki galacik z wieszku konserwy, ja go ubóstwiam, to polecam dodać dodatkowo z 0,5kg skórek wieprzowych i dodatkowo pół szklanki wody.