Czas zacząć wędzić na święta!

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2015-12-29, 12:17

Jasior 2002 pisze:Witam Nie mogłem oprzeć się pokusie muszę się pochwalić swoimi wyczynami i wędzarnią :D Wszystkim Wesołych Swiąt
http://pokazywarka.pl/pp40pe/
Zdjęcia pokazują, że powinieneś przerobić wędzarnię albo nauczyć się a niej wędzić. Najlepiej i jedno i drugie. Szkoda zdrowia.
http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/860 ... dyandyego/

Jasior 2002
101%
101%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-10-17, 21:08
Lokalizacja: Chrzanów

Post autor: Jasior 2002 » 2015-12-29, 19:58

Wygląda na to ze masz rację, wędzarnia ma już 2 lata niestety nie znałem tego opracowania przed budową :wallangry. Człowiek uczy się całe życie i niestety głupi umiera :oops

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2016-12-21, 19:01

Temat zapomniany :nie_wiem
Czas coś do gorzoły i na święta zrobić :glodny
moja pierwsza w życiu rolada.
Załączniki
Wędlinki.jpg
Ostatnio zmieniony 2016-12-22, 13:52 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-12-21, 21:51

Władku, a powiesz mi jakie proporcje soli peklowej i zwykłej na litr wody stosujesz do solanki przed wędzeniem :?:

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2016-12-21, 22:08

Z tym to jest największy problem, w zeszłym roku użyłem 90gr, było przesolone.
Teraz dałem 80gr/litr, 0,4 litra solanki na 1kg.mięska, jest w sam raz, chociaż boczki mogły by być bardziej słone, za rok będę je robił osobno. Peklowanie 14 dni.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-12-21, 22:29

Powiadasz 80g/litr, ale ile w tym jest soli peklowej a ile zwykłej :?:

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2016-12-21, 22:37

Tylko peklowa.
Pozdrawiam Władek

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2016-12-22, 06:06

@Władek
Bardzo fajnie wygląda struktura tej rolady. Używasz jakiegoś kleju aby się nie rozpadała podczas krojenia ? U mnie baleron na styku mięśni potrafi pękać. Jak z parzeniem? Jakbyś podrzucił przepis ;) byłbym wdzięczny.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-12-22, 11:34

Obrazek Nie mam gdzie wędzić, ale coś na ząb pod kielonka, też sobie przygotowałem.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-12-22, 11:47

I ja mam w planie coś podobnego...

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2016-12-22, 14:10

Dzisiaj wieczorem będę kabanosy nadziewał.
Pierwszy raz robiłem, jutro wędzenie. Ciekawy jestem, co wyjdzie.
....

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-12-22, 16:07

To się ponapychasz :mrgreen:
Nie lepiej zrobić żywiecką? :D

Wiking - ile dajesz żelatyny?
Ostatnio robiłem tuszonkę z dzika (bez żelatyny) w autoklawie i rzadka galaretka jest. A może tuszonka tak powinna mieć?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-12-22, 17:38

20 gramów na kilo mięsa, jak dawałem mniej, to galaretka była rzadka. Teraz, to była mocno poprzerastana łopatka, mięsne podgardle (jak boczek) i słonina. Jak robię z golonek, to daję wtedy mniej żelatyny.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2016-12-22, 17:47

@wiking,
najlepiej daj cały przepisik. :smile5
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2016-12-22, 18:23

1kg szynki, 3kg łopatki z dużą ilością przerostów, 1,5 kg surowego boczku, 0,5kg słoniny. Z łopatki wykrawam jak najwięcej tych przerostów czyli błon tłuszczu itp. Nie srajdolę się z tym tnę z mięsem byle, to wykroić. Słoninę i te przerosty mielę na najmniejszych oczkach, boczek i mięso z łopatki na średnich, szynkę na dużych okach, kiedyś próbowałem na szarpaku ale to nie było to. Do tego sypię dosyć sporo pieprzu, czosnek granulowany, mieszankę soli z peklosolą 66 gram soli +42 gramy peklosoli . Zwykłą żelatynę moczę w zimnej wodzie przez 30min aż napęcznieje dodaję do mięsa i wyrabiam dość długo później daję temu odpocząć 1-2 godzin i ładuję do słoików. Ja gotuję tylko raz przez 1 godzinę wszystko zależy jakiej wielkości są słoiki, a gotuję dlatego raz bo u mnie wszystko szybko znika :lol:.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości