Czas zacząć wędzić na święta!

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-10, 21:41

Jeszcze dodam, że pasteryzacja trzeciego dnia zapewni możliwość przechowywania słoików bez lodówki przez co najmniej 6 miesięcy.

PS. Zawsze zastanawiało mnie skąd ta miejska legenda o pasteryzacji słoików zanurzonych do 3/4. :?

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2015-12-10, 21:42

Mnie też :mrgreen: W każdym (prawie) przepisie tak jest napisane :D
Spiritus flat ubi vult

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-12-10, 23:09

Narobiłeś mi całą gębę śliny :slinka .
Czy robiłeś inne kombinacje z udziałem różnych mięs? :idea:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-10, 23:29

^^^ masz i upajaj się wiedzą: http://wedlinydomowe.pl/forum/forum/14-konserwy/

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2015-12-10, 23:44

Ja do słoików daję za każdym razem nadzienie na kiełbasę, to co mi pozostanie jak mam za mało przygotowanych jelit i nie chce mi się namaczać by włożyć resztę.
Muszę powiedzieć że kiełbasa ze słoików znika w pierwszej kolejności, nie zależnie od rodzaju kiełbasy.
Natomiast jedna z lepszych za jaką u mnie wszyscy przepadają w słoiku to kiełbasa biała z całymi ziarnami zielonego pieprzu, znikają każde ilości.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2015-12-11, 11:49

Wracając do tematu wędzenia to zapeklowane mięso (kulki z szynki) moczę 24godz, wkładam do siatek, suszę i wędzę. Zdarza mi się wędzić mięso które nie jest do końca w postaci skupionej. Próbowałem smarować białkiem kurzym, gęstym roztworem żelatyny, ale niestety. Wiem, że powinno się wędzić pojedynczy mięsień i wtedy nie ma problemu, ale czy ma ktoś sposób aby do siatki zapakować zapeklowane np. cztery piersi z kurczaka lub kawałki mięsa wieprzowego i podczas krojenia się nie rozwarstwiały? Zapewne potrzebne jest coś co sklei te mięśnie :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez alvid, łącznie zmieniany 1 raz.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-12-11, 16:37

A widziałeś w sklepie cztery cycki razem?
Ale skoro tak chcesz to możesz kupić 6 cycków, 2 zmielić i wszystko załadować np do folii do wędzenia a potem w siatkę, albo w osłonkę białkową do krakowskiej.To tak na szybko wymyśliłem :mrgreen:
Ja cycki wędzę zawsze parami bez kombinacji.

[ Dodano: 2015-12-11, 23:01 ]
Nie tam żebym komuś chciał psuć humor, ale moje wędzonki już praktycznie dojrzały :mrgreen:
Wędzonki.
To, to w środku, w słoiku, to tołpyga w occie na wigilię.
czytam nie pytam

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2015-12-13, 10:49

@zbyszko
Ja cycki wędzę zawsze parami bez kombinacji.
Mógłbyś rozwinąć :D
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-12-13, 15:57

A co tu rozwijać?
Cycki kupuje parami, sól i czosnek na noc, rano sznuruję tak żeby były "pleckami" do siebie i do wędzarni. Parzę 5-7 min w ukropie.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-12-13, 19:52

Nie macie litości :slinka :glodny

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2015-12-13, 20:06

@zbyszko
Dzięki !!! Szkoda, że jestem już po akcji wędzenia, ale następnym razem zapewne spróbuję.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-12-13, 22:36

Przypomniało mi się :mrgreen: w "inter marche" to podejrzałem.
Szukałem jakichś fotek ale na próżno.
czytam nie pytam

Jasior 2002
101%
101%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-10-17, 21:08
Lokalizacja: Chrzanów

Post autor: Jasior 2002 » 2015-12-23, 20:21

Witam Nie mogłem oprzeć się pokusie muszę się pochwalić swoimi wyczynami i wędzarnią :D Wszystkim Wesołych Swiąt
http://pokazywarka.pl/pp40pe/

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-12-23, 20:33

Ładne, którego rodzaju wędzarni używasz częściej? Tej z paleniskiem bezpośrednim, czy raczej tej z kanałem?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Jasior 2002
101%
101%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-10-17, 21:08
Lokalizacja: Chrzanów

Post autor: Jasior 2002 » 2015-12-23, 20:41

Tylko jednego pod komorą wędzarniczą jest schowek na opał

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości