Czas zacząć wędzić na święta!
-
- 0%
- Posty: 1
- Rejestracja: 2019-09-25, 14:23
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Jeśli chodzi o wędzenie, przepisy itd. mogę polecić moje ostatnie znalezisko
Jak długo wędzić kiełbasę
Jak długo wędzić kiełbasę
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Najlepsza Swojska jaką jadłem:
Cytuję kolegę z grupy
"KIEŁBASA WIEJSKA
( z oczkiem)
Skladniki : na 1 kg
700 gr karczek,łopatka,szynka
300 gr boczek
5- 10 gr czosnek drobno posiekany
16- 20 gr sól
3- 5 gr pieprz grubo mielony, zmiażdżony..
2- 3 gr cukier
100 ml zimna woda
Jelita naturalne 1-1,5 metra
Wykonanie
Boczek mielimy na sitku fi 6 ,mięso chude fi 8- 10, farsz dokładnie wyrobić, zdecydowanie najlepiej ręcznie.
Wędzenie:
Do dobrze wygrzanej wędzarni ,wkladamy wsad
Wedzimy w temperaturze 90 stopni, 2- 2,5 godz
Uważać aby nie spękala
Bedzie słychać szelest ,niczym runa leśnego , kiełbasę wyciągamy
Kielbasa smarowna (taka aby posmarowac kromkę chleba) wedzimy troszkę krócej a w temperaturze ciut wyższej, taka kiełbasą jest idealna ale mniej trwała
Kielbasa nie powinna przejść dymem oraz pamiętać o dobrze związanych końcach
Krzysztof Bzdyl"
Osobiście jedyne co zmieniam to pieprz (daję 8g/kg mięsa) i zamiast wody leję rosół jak mam. Bardzo ważna jest temperatura.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Na pewno wędzimy w tak wysokiej temperaturze?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Tak. Zaufaj mi Kiełbasa pięknie się pomarszczy a skóra ładnie odchodzi.
Ostatnio zmieniony 2019-12-09, 20:43 przez Seba1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Tak tylko pytam, myślałem, że zaszła pomyłka i myślałeś o 60 stopniach, w 90 stopniach to już podpiekanie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Rozumiem Twoje obawy bo sam całe życie wędziłem w 50-60 stopniach. Zaufałem koledze i wyszła najlepsza swojska w moim życiu.
Po takim wędzeniu już nie podpiekamy. Kiełbasa jest gotowa do spożycia. Rzuć okiem na zdjęcia co dodałem wyżej i sam oceń.
Po takim wędzeniu już nie podpiekamy. Kiełbasa jest gotowa do spożycia. Rzuć okiem na zdjęcia co dodałem wyżej i sam oceń.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Jak wędzisz w 90 to podpiekanie jest już zbędne. Obróbka termiczna już się dokonała, dawno wewnątrz przekroczyła 75 stopni.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Dokładnie tak jak piszesz.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Cześć, to sprawia, że jesteś naprawdę głodny, mniam mniam61gaw pisze: ↑2012-12-06, 22:32Już niedługo święta więc należy brać się do roboty, by na stole świątecznym nie zabrakło tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
Na zdjęciu poniżej jedna z trzech szynek (ostatnia, która sie ostała ) z ostatniego wędzenia przedświątecznego, bo na świeta jeszcze coś zadymię
Sposób uzyskania:
1- peklowanie: trzy tygodnie (nie miałem czasu na wcześniejsze wędzenie), w marynacie "Szynka staropolska" f-my Vigor,
2- wędzenie: w zimnym dymie, dwa dni po 10 i 8 godzin
3- parzenie: z przyprawami, po ok. godzinie na kilogram masy
4- urobek: 1kg gotowej szynki z ok. 2kg surowego mięsa, a nie jak ze sklepu- 2kg gotowej szynki z 1kg mięsa
5- wrażenia smakowe: kruchość i smak
transfers Amiens
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
I ja w sobotę coś niecoś uwędziłem. Mięso przez miesiąc peklowane według starych zasad saletra,sól,odrobina cukru i przyprawy oczywiście (kolendra, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie). Wyciągnięte 24 godziny przed wędzeniem aby dobrze obeschło. Wędzenie od 9-17 w temperaturze 50 st.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Trochę późno, ale i ja się pochwalę co uwędziłem na święta:
Starałem się utrzymywać jak najmniejszą temperaturę prawie przez cały czas. Na końcu lekko podpiekłem, ale wszystkie mięsa poza boczkiem później parzyłem.
Starałem się utrzymywać jak najmniejszą temperaturę prawie przez cały czas. Na końcu lekko podpiekłem, ale wszystkie mięsa poza boczkiem później parzyłem.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Nie chcę być niemiły ale średnio Ci to wyszło...
Czy wędzisz suchym drewnem? Czy osuszasz dobrze produkt przed wędzeniem? Wygląda na osmolone ale co najgorsze niezdrowe.
Czy wędzisz suchym drewnem? Czy osuszasz dobrze produkt przed wędzeniem? Wygląda na osmolone ale co najgorsze niezdrowe.
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
Myślę, że to przez flash aparatu tak wyszło. Drewno suche, owocowe i olcha. W rzeczywistości nie jest osmolone
Re: Czas zacząć wędzić na święta!
No to mnie uspokoiłeś
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości