Czas zacząć wędzić na święta!

Czyli coś na ząb...
Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2013-03-27, 10:12

alvid pisze:parzę a następnie wędzę .... Polecam każdemu zrobić próbę.
Na szybko zmajstrowałem dymogenerator i mam zamiar wypróbować Twój sposób. Czy po uwędzeniu, wcześniej sparzonej szynki to koniec procesu?
Normalnie dopiero teraz powinna trafić do parzenia. A co za tym idzie opłukałaby się z zabrudzeń powstałych podczas wędzenia. Czy w Twoim sposobie nie brudzi na przykład rąk przy krojeniu?

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-27, 13:23

Praktykowanym sposobem jest wędzenie ciepłe -> Parzenie (traci trochę kolorku) -> Wędzenie zimne dla kolorku...

Jedyne parzenie przed wędzeniem to z kurczakiem inaczej samo wędzenie nie ma sensu. Dym działa jako środek utrwalający a po sparzeniu zamykasz pory.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2013-03-27, 13:42

Testowo sparzyłem małą szyneczkę taką 80 dekagramów.
Jutro idzie do wędzenia zimnym dymem.
Przy takiej ilości o trwałość nie dbam.

Awatar użytkownika
bwie.
70%
70%
Posty: 304
Rejestracja: 2009-10-09, 13:59
Lokalizacja: 52.153°N, 21.038°E

Post autor: bwie. » 2013-03-27, 15:26

Może materiał ze strony pod linkiem coś pomoże a może nie ... bo o gustach się nie dyskutuje :roll: Temat dotyczy kiełbas, konkluzje na końcu.
http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0
(konieczne jest zalogowanie się)
Ja lubię siebie. Siebię lubi mnie. Mnie lubię ja. I wszyscy jesteśmy szczęśliwi. Schizofrenicy nie mają źle.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-27, 17:22

@Vivenda
Czy po uwędzeniu, wcześniej sparzonej szynki to koniec procesu?
Następnym etapem jest degustacja.
A co za tym idzie opłukałaby się z zabrudzeń powstałych podczas wędzenia. Czy w Twoim sposobie nie brudzi na przykład rąk przy krojeniu?
Mówimy o wędzeniu a nie o smoleniu, ale zawsze można przetrzeć ręcznikiem papierowym.

@zwyczajny
Jedyne parzenie przed wędzeniem to z kurczakiem inaczej samo wędzenie nie ma sensu. Dym działa jako środek utrwalający a po sparzeniu zamykasz pory.
Spróbuj .Naprawdę niewielkie ryzyko a możesz się mile zdziwić. W mojej rodzinie od niedawna już nikt nie parzy uwędzonych szynek. Nie mogę sobie poradzić z zwężką venturiego. Grubsza rurka ma otwór 18mm natomiast rurka która jest podłączona do pompki akwarystycznej jest fi8/6. Jak dam większy strumień powietrza (z kompresora) to wszystko ładnie działa, natomiast przy pompce nie chce. Jestem przekonany, że mam źle dobrane średnice. Jeżeli ma ktoś wypraktykowane średnice rurek do zwężki przy użyciu pompki akwarystycznej to bardzo bym prosił.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-27, 19:05

alvid, prawdopodobnie rurka 8:1 jest albo za mało(za krótko) zagięta w stronę wylotu dymu (u mnie około 4 cm jest w rurce 3/4") a druga przyczyna to prawdopodobnie wylot z brzęczka jest za daleko paleniska.. proponowałbym wstawić rurkę z brzęczka ok 2cm od wylotu z paleniska skietowany w stronę wylotu dymu i o długości ok 4cm w rurce 3/4"
XXX

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-03-27, 19:41

Zrobiłem coś takiego jak tutaj i będę miał problem z przeróbkami bo wszystko jest już pospawane na stałe. Myślę porobić trochę doświadczeń celem dopasowania średnic i odległości a następnie zaadoptować wyniki do zadymiarki.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-03-31, 08:16

Zrób rurkę powietrzną (ø≈6) w osi rury dymowej. Sprawdź czy pompka ma swój wydatek (napisz jaki). Akwariów-ki są bardzo czułe na zablokowanie wylotu powietrza, szlag trafia zaworki i pompka w zależności od typu do naprawy albo do kosza :cry: .
Pozdrawiam świątecznie.
Ostatnio zmieniony 2013-03-31, 14:07 przez mario, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Vivenda
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2008-03-21, 12:44

Post autor: Vivenda » 2013-03-31, 11:11

Szynka w smaku i soczystości wyszła rewelacyjnie. :1st
Jedyny mankament wędzenia zimnym dymem po parzeniu to mało intensywny kolor, ale to można przeboleć. Za to, jakie walory smakowe.

[ Dodano: 2013-03-31, 11:43 ]
alvid pisze:Myślę porobić trochę doświadczeń celem dopasowania średnic i odległości a następnie zaadoptować wyniki do zadymiarki.
Przyczyną będzie najprawdopodobniej mała pompka akwariowa.
Moja to: OXY BOOST APR 300 ma dwa regulowane wyjścia, które za pomocą trójnika skierowałem do jednej rurki. Średnica wewnętrzna szerszej rurki od zwężki wynosi 15 mm a węższej wewnętrzna to 4 mm. Zrębki bukowo olchowe o wielkości 4 mm. Dodatkowo suszone w piekarniku przez godzinę w temperaturze 70 stopni. Takie sypię na dno 3cm do rozpałki, a następnie sypię nie podsuszane.
1 litr takich zrębek to w moim przypadku 2,5 godziny zadymiania.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-03-31, 13:35

Ja pompkę posiadam taką Obrazek Obrazek A średnica wewnętrzna rurek powietrznych to 6mm i 4mm Obrazek Obrazek [img]http://[/img] Obrazek
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-03-31, 17:00

Wiking, ładnie to u Ciebie wygląda. Kupiłeś gotowca, czy robiłeś u rzemieślnika? Jakie masz średnice?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zwyczajny, łącznie zmieniany 1 raz.
XXX

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-03-31, 20:47

Niestety, jak wiesz nie posiadam możliwości zrobienia czegoś samemu, więc kupiłem gotowca.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2013-06-29, 12:58

Uruchomiłem dymogenerator i robiłem testy na nóżkach drobiowych. Rewelacja !!!!! Peklowanie, parzenie 1h20min w wodzie 80st.C, suszenie i wędzenie 3godz. Jest to wędzenie zimnym dymem. Jeżeli macie jakieś ciekawe przepisy z wykorzystaniem dymogeneratora byłbym wdzięczny. Zawsze wędziłem na gorąco i nie mam doświadczenia z wędzeniem na zimno. Kiedyś czytałem, o wędzeniu jajek drobiowych ugotowanych na twardo ale nie mogę znaleźć tego postu. Pozdrawiam !!!!!
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-06-29, 16:16

Mistrzu, pisze z pod wedzarki bo właśnie robie 9 kuraków.. Zaczne od dupy strony i jak chcesz przepis na kurczaka to rób wg. przepisu dziadka-zawsze wychodzi klasa! a teraz konkrety. Parzyłeś bioderka przez 80minut?? Mi dzisiaj jeden kurczak stracił skrzydła po parzeniu 50minut, więc uważaj z tym parzeniem jak odwarzysz sie zrobić kuraka!!

Dymogenerator u Ciebie jeat tylko wstępem przed dokupieniem grilla elektrycznego coby mieć temperature z termostatem;).. Powodzenia!
XXX

gumbas
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2012-02-16, 19:07
Lokalizacja: Miłocin

Post autor: gumbas » 2013-06-29, 23:17

No to niezły rosół wyszedł: 1h20min w 80st. C. Nie chcę, ale nie mogę się powstrzymać, cyt"
Mówimy o wędzeniu a nie o smoleniu, ale zawsze można przetrzeć ręcznikiem papierowym." koniec cytatu.
RĘCZNIKIEM- BARBARZYŃSTWO.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości