Szynka w smaku i soczystości wyszła rewelacyjnie.
Jedyny mankament wędzenia zimnym dymem po parzeniu to mało intensywny kolor, ale to można przeboleć. Za to, jakie walory smakowe.
[ Dodano: 2013-03-31, 11:43 ]
alvid pisze:Myślę porobić trochę doświadczeń celem dopasowania średnic i odległości a następnie zaadoptować wyniki do zadymiarki.
Przyczyną będzie najprawdopodobniej mała pompka akwariowa.
Moja to: OXY BOOST APR 300 ma dwa regulowane wyjścia, które za pomocą trójnika skierowałem do jednej rurki. Średnica wewnętrzna szerszej rurki od zwężki wynosi 15 mm a węższej wewnętrzna to 4 mm. Zrębki bukowo olchowe o wielkości 4 mm. Dodatkowo suszone w piekarniku przez godzinę w temperaturze 70 stopni. Takie sypię na dno 3cm do rozpałki, a następnie sypię nie podsuszane.
1 litr takich zrębek to w moim przypadku 2,5 godziny zadymiania.