Re: Czas zacząć wędzić na święta!
: 2019-09-25, 14:25
Jeśli chodzi o wędzenie, przepisy itd. mogę polecić moje ostatnie znalezisko
Jak długo wędzić kiełbasę
Jak długo wędzić kiełbasę
https://www.bimber.info/forum/
Cześć, to sprawia, że jesteś naprawdę głodny, mniam mniam61gaw pisze: ↑2012-12-06, 22:32Już niedługo święta więc należy brać się do roboty, by na stole świątecznym nie zabrakło tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
Na zdjęciu poniżej jedna z trzech szynek (ostatnia, która sie ostała ) z ostatniego wędzenia przedświątecznego, bo na świeta jeszcze coś zadymię
Sposób uzyskania:
1- peklowanie: trzy tygodnie (nie miałem czasu na wcześniejsze wędzenie), w marynacie "Szynka staropolska" f-my Vigor,
2- wędzenie: w zimnym dymie, dwa dni po 10 i 8 godzin
3- parzenie: z przyprawami, po ok. godzinie na kilogram masy
4- urobek: 1kg gotowej szynki z ok. 2kg surowego mięsa, a nie jak ze sklepu- 2kg gotowej szynki z 1kg mięsa
5- wrażenia smakowe: kruchość i smak
transfers Amiens