Strona 13 z 13

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-09-25, 14:25
autor: mysiapysia
Jeśli chodzi o wędzenie, przepisy itd. mogę polecić moje ostatnie znalezisko :)
Jak długo wędzić kiełbasę
:)

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-09-26, 20:11
autor: 61gaw
Legion pisze:
2019-07-25, 22:13
61gaw pisze:
2018-09-30, 12:22
Obrazki z wczorajszego zadymiania
Fajniutki sprzęcik. :oki

Dawno nie zaglądałem na forum, Legion dzięki, jestem zadowolony, choć wprowadziłbym pewne modyfikacje do orginału, ma może ktoś przepis na zwyczajną wiejską kiełbasę?

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-07, 11:36
autor: Seba1983
61gaw pisze:
2019-09-26, 20:11
Legion pisze:
2019-07-25, 22:13
Fajniutki sprzęcik. :oki

Dawno nie zaglądałem na forum, Legion dzięki, jestem zadowolony, choć wprowadziłbym pewne modyfikacje do orginału, ma może ktoś przepis na zwyczajną wiejską kiełbasę?

Najlepsza Swojska jaką jadłem:
Cytuję kolegę z grupy

"KIEŁBASA WIEJSKA
( z oczkiem)
Skladniki : na 1 kg
700 gr karczek,łopatka,szynka
300 gr boczek
5- 10 gr czosnek drobno posiekany
16- 20 gr sól
3- 5 gr pieprz grubo mielony, zmiażdżony..
2- 3 gr cukier
100 ml zimna woda
Jelita naturalne 1-1,5 metra
Wykonanie
Boczek mielimy na sitku fi 6 ,mięso chude fi 8- 10, farsz dokładnie wyrobić, zdecydowanie najlepiej ręcznie.
Wędzenie:
Do dobrze wygrzanej wędzarni ,wkladamy wsad
Wedzimy w temperaturze 90 stopni, 2- 2,5 godz
Uważać aby nie spękala
Bedzie słychać szelest ,niczym runa leśnego :-), kiełbasę wyciągamy
Kielbasa smarowna (taka aby posmarowac kromkę chleba) wedzimy troszkę krócej a w temperaturze ciut wyższej, taka kiełbasą jest idealna ale mniej trwała
Kielbasa nie powinna przejść dymem oraz pamiętać o dobrze związanych końcach
Krzysztof Bzdyl"

Osobiście jedyne co zmieniam to pieprz (daję 8g/kg mięsa) i zamiast wody leję rosół jak mam. Bardzo ważna jest temperatura.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-09, 20:35
autor: zbynek
Na pewno wędzimy w tak wysokiej temperaturze?

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-09, 20:38
autor: Seba1983
Tak. Zaufaj mi :) Kiełbasa pięknie się pomarszczy a skóra ładnie odchodzi.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-09, 20:42
autor: zbynek
Tak tylko pytam, myślałem, że zaszła pomyłka i myślałeś o 60 stopniach, w 90 stopniach to już podpiekanie. :wink:

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-09, 20:44
autor: Seba1983
Rozumiem Twoje obawy bo sam całe życie wędziłem w 50-60 stopniach. Zaufałem koledze i wyszła najlepsza swojska w moim życiu.
Po takim wędzeniu już nie podpiekamy. Kiełbasa jest gotowa do spożycia. Rzuć okiem na zdjęcia co dodałem wyżej i sam oceń.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-09, 20:52
autor: zbynek
Jak wędzisz w 90 to podpiekanie jest już zbędne. Obróbka termiczna już się dokonała, dawno wewnątrz przekroczyła 75 stopni.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-09, 20:55
autor: Seba1983
Dokładnie tak jak piszesz.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-19, 22:29
autor: Arthur19
61gaw pisze:
2012-12-06, 22:32
Już niedługo święta więc należy brać się do roboty, by na stole świątecznym nie zabrakło tradycyjnych wyrobów wędliniarskich.
Na zdjęciu poniżej jedna z trzech szynek (ostatnia, która sie ostała :lol: ) z ostatniego wędzenia przedświątecznego, bo na świeta jeszcze coś zadymię :mrgreen:
Sposób uzyskania:
1- peklowanie: trzy tygodnie (nie miałem czasu na wcześniejsze wędzenie), w marynacie "Szynka staropolska" f-my Vigor,
2- wędzenie: w zimnym dymie, dwa dni po 10 i 8 godzin
3- parzenie: z przyprawami, po ok. godzinie na kilogram masy
4- urobek: 1kg gotowej szynki z ok. 2kg surowego mięsa, a nie jak ze sklepu- 2kg gotowej szynki z 1kg mięsa :wall
5- wrażenia smakowe: kruchość i smak :1st

Obrazek transfers Amiens
Cześć, to sprawia, że ​​jesteś naprawdę głodny, mniam mniam

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2019-12-23, 15:33
autor: szadok34
I ja w sobotę coś niecoś uwędziłem. Mięso przez miesiąc peklowane według starych zasad saletra,sól,odrobina cukru i przyprawy oczywiście (kolendra, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie). Wyciągnięte 24 godziny przed wędzeniem aby dobrze obeschło. Wędzenie od 9-17 w temperaturze 50 st.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2020-01-21, 17:41
autor: Fermiol
Trochę późno, ale i ja się pochwalę co uwędziłem na święta:

Obrazek


Obrazek

Starałem się utrzymywać jak najmniejszą temperaturę prawie przez cały czas. Na końcu lekko podpiekłem, ale wszystkie mięsa poza boczkiem później parzyłem.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2020-01-22, 11:29
autor: Seba1983
Nie chcę być niemiły ale średnio Ci to wyszło...
Czy wędzisz suchym drewnem? Czy osuszasz dobrze produkt przed wędzeniem? Wygląda na osmolone ale co najgorsze niezdrowe.

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2020-01-22, 12:00
autor: Fermiol
Myślę, że to przez flash aparatu tak wyszło. Drewno suche, owocowe i olcha. W rzeczywistości nie jest osmolone :)

Re: Czas zacząć wędzić na święta!

: 2020-01-22, 12:02
autor: Seba1983
No to mnie uspokoiłeś :drinks