Prawie oscypki i inne sery
Prawie oscypki i inne sery
Jako że człek nie tylko samymi % żyje, czasami coś trzeba zjeść.
Naszło mnie na sery.
Naszło mnie na sery.
- Załączniki
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Nic nie pomyliłem. Serwatkę po oscypkach podgrzewa się do 80-90 stopni i zakwasza sokiem z cytryny. Wytrąca się bardzo delikatny serek z włoskiego zwany właśnie ricottą.
A jeśli idzie o serwatkę to w tej chwili jestem w trakcie próby odtworzenia serwowitu. Czy ktoś jeszcze pamięta ten napitek?
A jeśli idzie o serwatkę to w tej chwili jestem w trakcie próby odtworzenia serwowitu. Czy ktoś jeszcze pamięta ten napitek?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
haha
Ale zbieg okoliczności
Nieskromnie się pochwalę, że dostałem zestaw serowara z książką, jako nagrodę w konkursie piw domowych w Lublinie i uwarzyłem mały serek. Serek dojrzewa zaparafinowany już parę ładnych tygodni. Poczeka do wiosny.
Osobiście śmierdziuchów nie jadam wiec nawet nie spróbuje.
Jakoś serowarstwo mnie nie kręci ale musiałem spróbować
Ale zbieg okoliczności
Nieskromnie się pochwalę, że dostałem zestaw serowara z książką, jako nagrodę w konkursie piw domowych w Lublinie i uwarzyłem mały serek. Serek dojrzewa zaparafinowany już parę ładnych tygodni. Poczeka do wiosny.
Osobiście śmierdziuchów nie jadam wiec nawet nie spróbuje.
Jakoś serowarstwo mnie nie kręci ale musiałem spróbować
Re: Prawie oscypki i inne sery
Wyglądają smakowicie. Powiedz jak wędziłeś oscypki.zbynekkk pisze:
Naszło mnie na sery.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.
Wczoraj zrobiłem pierwszy raz serek tofu. Z 400g soi wyszło mi 4l mleka z którego zrobiłem ok 350g serka.
@zwyczajny
Zanim wlałem sok z małej cytryny, gotowałem mleko 10min. Może gotowałeś za krótko? Serwatka była przezroczysta koloru zielonkawego.
@zwyczajny
Zanim wlałem sok z małej cytryny, gotowałem mleko 10min. Może gotowałeś za krótko? Serwatka była przezroczysta koloru zielonkawego.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Haaa.. czyli wydajność z kilograma w moim przypadku wcale nie była za duża jak pytał jeffrey..
Gotowałem to za dużo powiedziane.... Parzyłem w 95 stopniach i po 10 minutach zaczęło się przypalać, więc dałem sok z cytryny z octem ryżowym...
Zastanawiałem się dlatego jakie mogłyby być efekty wykorzystania podpuszczki jako koagulantu i przy ewentualnym połączeniu z chlorkiem wapnia...
Ale sam ser na pewno nadawałby się do uwędzenia.
Gotowałem to za dużo powiedziane.... Parzyłem w 95 stopniach i po 10 minutach zaczęło się przypalać, więc dałem sok z cytryny z octem ryżowym...
Zastanawiałem się dlatego jakie mogłyby być efekty wykorzystania podpuszczki jako koagulantu i przy ewentualnym połączeniu z chlorkiem wapnia...
Ale sam ser na pewno nadawałby się do uwędzenia.
XXX
CaCl2 dodajemy do mleka zawsze przed dodaniem podpuszczki i wyłącznie wówczas kiedy mamy do czynienia z mlekiem pasteryzowanym oraz później przy robieniu Ricotty.zwyczajny pisze: Zastanawiałem się dlatego jakie mogłyby być efekty wykorzystania podpuszczki jako koagulantu i przy ewentualnym połączeniu z chlorkiem wapnia...
Robiłem z tej strony z tym, że mleko gotowałem 10min oraz dałem sok tylko z jednej cytryny. Moczyłem w solance 2 łyżki soli na litr wody przez dwa dni. Powodzenia !!!!!!
Piotrek
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości