Pierwsze szybkie ogórki

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Pierwsze szybkie ogórki

Post autor: 98% » 2013-04-17, 17:54

Witam potrzebuje (nie od wujka google) sprawdzonego przepisu - wiem że takowy jest.
ustnie przekazano mi "dziwny ' ale z racji okresu zimowego (brak sezonu ogórkowego) na szybkie ogórki - małosolne bez wody.
jak to zakisić :?:
Wiem, że tylko je się zasypywało samą solą do worka foliowego i do lodówki podobno następnego dnia były gotowe go konsumpcji. Czy ktoś z Kolegów robił takie ogórki?

Jakie są proporcje ile tej soli? Na ile ogórków? Czy tylko ogórek, sól i do worka?
Może coś przeoczyłem :?:


pozdrawiam
98%
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2013-04-17, 22:09

Witam, wrzuć w googla albo w allegro hasło "marynator próżniowy".
Nie korzystałem, ale według opisów przyspiesza do 8-10 razy proces peklowania, marynowania i kwaszenia.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-17, 22:20

Witam - no tak ale wiem na 100% że nie potrzeba takiego urządzenia - wystarczy worek foliowy i lodówka.

Nic zrobię testy na jednym ogórku. Włożę go do worka zasypie solą i poczekam do jutra ...
jak nie wyjdzie to na pewno wejdzie do kielicha :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2013-04-17, 22:35

Skąd Ty weźmiesz teraz ogórki na małosolne? Żonie wychodzą super, ale dopiero takie z lipca. Ciekaw jestem wyników.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-17, 22:49

Są już gruntowe - hmm 'gruntowe' to może za duże słowo - ale są... w biedronce - bynajmniej nie z biedronki ale kto wie teraz wszystko robią z wszystkiego...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-04-17, 22:52

Cały rok są te ogórki.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-17, 22:56

Nie nie cały rok nie mówię tutaj o tych długich wibratorach tylko "normalnych ' gruntowych

98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-04-17, 23:10

Cały rok są te krótkie ,,z kolcami''.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2013-04-18, 16:29

@98%, nie wiem czy o to Ci chodzi, ale u naszych wschodnich sąsiadów widziałem taki sposób:
Ogórki kroisz na pół lub w ćwiartki (wzdłuż), wkładasz je do worka foliowego, sypiesz sól (ilość wedle uznania), worek zawiązujesz i potrząsasz energicznie przez 1-2 minuty.
Ogórki są gotowe od razu do spożycia. Smak bardzo zbliżony do małosolnych. Sposób dobry na niespodziewane imprezy.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2013-04-19, 19:03

Witam @Lechu Dzięki coś podobnego mi się o uszy obiło. Poświeciłem 4 ogórki 2 z nich uciąłem dupki, dwa zostały nienaruszone wrzuciłem je do worka zasypałem 1/2 szklanką soli .. do lodówki jutro ocenie ...

@Magas to nie te ogórki co piszesz te 'gruntowe ' nie są cały rok, chyba że masz inna 'biedronkę ".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 98%, łącznie zmieniany 2 razy.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

andras
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2012-07-16, 20:17

Post autor: andras » 2013-04-26, 20:07

Witam

Z netu:

Przepis (importowany z Rosji): 1 kg małych ogórków, 1 łyżka soli i przyprawy tradycyjne tj: koper, chrzan i czosnek. Ogórki z obciętymi końcówkami włożyć do worka foliowego, wsypać sól i rozdrobnioną zieleninę. Zawiązać worek (dla bezpieczeństwa włożyć to w drugi worek) wymieszać i zostawić np na noc w lodówce (niekoniecznie). Rano są już super ogóreczki. Pachnące. Nie zapomniałam o wodzie - tu się wody nie dodaje! Super przepis na biwak itp.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez andras, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2013-05-06, 22:33

Sprawdziłem ten przepis i wygląda na to, że podobnie jak z metodą syberyjską, czyli działa tylko na Syberii :( ,
Trzymałem te ogórki tydzień i codziennie sprawdzałem i owszem trochę zapachu nabrały od przypraw i były słone, ale do małosolnych to im dalekooooo. :evil:
pozdrawiam - inżynier

jeffrey
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2011-10-13, 20:38
Lokalizacja: NE Polska

Post autor: jeffrey » 2013-05-07, 11:32

W niedzielę jechałem na grilla i zachciało się ogórków to zrobiłem tak:

6 ogórków przekrojone wzdłuż na pół (mokre)
łyżeczka od herbaty soli (z górką)
6 ząbków czosnku posiekane na drobno
ostra papryczka ( ja miałem z octu) bez pestek posiekana
koper siekany ( ja miałem mrożony) zdrowa łyżeczka od herbaty
nie miałem chrzanu

Wszystko do torebki, pomiędolić co jakiś czas
spożycie jakieś 4h po zrobieniu

Wnioski:
trochę za słone
jakby poleżało z dobę byłoby lepsze
ogólnie nie najgorsze ale bez rewelki
ja lubię 3 dniowe małosolne to pewnie dla tego
ale jak ktoś preferuje jedno lub półdniowe to może polubić
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jeffrey, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2013-05-07, 12:22

Witam,
jak zwykle okazuje się, że cudów nie ma :mrgreen: - takie "lodówkowe" kwaszenie ogórków małosolnych od początku wydawało mi się dziwnym pomysłem i raczej bajerem.
Od zawsze wiadomo, że podwyższona - a nie obniżona - temperatura powoduje przyspieszone "psucie" się produktów spożywczych; jeśli chcę żeby małosolne ogórki szybciej się ukwasiły (a zawsze chcę :D ), to stawiam je w cieplejszym miejscu, a nie w chłodnym - i pożądany efekt był dużo szybciej osiągany.
Nie próbowałem marynatora próżniowego, ale ta metoda do mnie przemawia - jest w tym jakaś logika (naukowa?), i myślę, że to powinno zadziałać. Może tylko kwaszone ze "wspomaganiem" ogórki będą bardziej miękkie niż kwaszone tradycyjnie, a przecież w małosolnych chodzi o to, żeby były TWARDE :wink:
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

jeffrey
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2011-10-13, 20:38
Lokalizacja: NE Polska

Post autor: jeffrey » 2013-05-07, 18:19

Ale rozróżniasz, że ogórki kiszone, kwaszone, małosolne to 3 różne produkty?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jeffrey, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości