Paprykarz
Paprykarz
Ponieważ wpadł mi ostatnio w ręce ten przepis, wykonałem z niego paprykarz który wyszedł według mnie rewelacyjnie, postanowiłem się przepisem podzielić.
jedna duża wędzona makrela
jedna duża cebula
jedna marchewka
jedna duża papryka
połówka papryczki ostrej ( lub cała jeśli ma być ostrzejszy )
4 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
1 woreczek ryżu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę i paprykę pokroić w drobna kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Na patelni zeszklić cebulkę a następnie dodać pokrojona paprykę i marchewkę podlać łyżką wody i poddusić przez 5 – 7 minut, przełożyć do naczynia wlać łyżkę oliwy, przecier pomidorowy i zmiksować. Makrelę obrać ze skóry i ości i lekko posiekać. Połączyć zmiksowaną masę z makrelą i ryżem, dosolić dodać pieprzu i wymieszać.
Gotowe - smacznego.
Dla mnie rewelacja smaku i aromatu.
Można zamiast dodatku oliwy użyć mięsa z tzw. brzuszków wędzonego łososia. Brzuszki są bardzo tłuste a dodatkowo wzbogacają rybny smak potrawy.
jedna duża wędzona makrela
jedna duża cebula
jedna marchewka
jedna duża papryka
połówka papryczki ostrej ( lub cała jeśli ma być ostrzejszy )
4 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
1 woreczek ryżu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę i paprykę pokroić w drobna kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Na patelni zeszklić cebulkę a następnie dodać pokrojona paprykę i marchewkę podlać łyżką wody i poddusić przez 5 – 7 minut, przełożyć do naczynia wlać łyżkę oliwy, przecier pomidorowy i zmiksować. Makrelę obrać ze skóry i ości i lekko posiekać. Połączyć zmiksowaną masę z makrelą i ryżem, dosolić dodać pieprzu i wymieszać.
Gotowe - smacznego.
Dla mnie rewelacja smaku i aromatu.
Można zamiast dodatku oliwy użyć mięsa z tzw. brzuszków wędzonego łososia. Brzuszki są bardzo tłuste a dodatkowo wzbogacają rybny smak potrawy.
A ja zamiast wędzonej makareli dawałem surowego dorsza lub innego dorszowatego, czyli czarniaka i to bez żadnych marchewek, czy innych wymysłów tylko surowa ryba przecier ryż i przyprawy.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2017-01-28, 12:24
Poniższy przepis oparty po części na przepisie BonAira ponieważ był najbardziej zbliżony do oryginału który pozyskałem od wuja.... spytacie co ma wspólnego z paprykarzem mój wujek otóż okazało się że w latach 70` do 80` pracował w przetwórni rybnej gdzie produkowano takowy paprykarz i "co nieco" jeszcze pamiętał, podał mi przepis według którego produkowali "dla siebie" paprykarz z różnych okazji (nie mylić z tym co był przeznaczony na sprzedaż )
Jak widzicie wielkich różnic w składzie nie ma, może za wyjątkiem wędzonych ryb, octu i ilości przypraw, ale gwarantuję że w smaku jest super.
Składniki
- ryba mrożona - 300g
- ryba wędzona - 200g
- woda - 350ml
- cebula - 400g
- przecier pomidorowy - 200g
- ryż - 200g
- olej - 80g
Przyprawy:
- sól - 30g (pamiętać o słonej wędzonej rybie oraz sosie sojowym)
- cukier - 6g
- papryka słodka (w proszku) - 10g
- sos sojowy 10/15g
- ocet 15g
- chilli - 4g
- pieprz grubomielony - 1g
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Zastosowałem taki ryż jaki miałem pod ręką, czyli długoziarnisty. Szprotki pozbawiłem łebków, makrelę obrałem i oczyściłem z ości oraz pozbawiłem skóry, ryba mrożona ..... użyłem mrożonych ścinków dorsza bo taką rybę stosowano w powyższym paprykarzu.
Rybę mrożoną rozmroziłem i taką dwukrotnie zmieliłem razem z rybą wędzoną. Ryba wędzona to kilka szprotek oraz wędzona obrana makrela.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przecier oraz paprykę, starać się nie przypalić, następnie należy masę ostudzić.
Mięso z ryby zmielić na siatce 4mm. Trzeba uzyskać jednolitą masę, która zwiąże nam ryż.
Przysmażoną cebulę z przecierem oraz papryką można również zmielić, ja zmieliłem lecz pozostawiłem 1/3 masy którą nie zmieloną dodałem na koniec do ryżu z rybą i zmieloną częścią cebuli.
Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać.
Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić.
OSTROŻNIE Z CHILLI !!! na początku lepiej dać mniej, jeżeli okaże się mało pikantne to dodać, to samo dotyczy pieprzu, soli, octu oraz sosu sojowego.
Życzę smacznego :
Oto tak się przedstawia gotowy produkt po dwukrotnej pasteryzacji.
Załączone miniatury
SAM_2072.JPG SAM_2071.JPG
Przepis z tej strony - bardzo udany i smakowity
http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/119 ... ra/page-12
Jak widzicie wielkich różnic w składzie nie ma, może za wyjątkiem wędzonych ryb, octu i ilości przypraw, ale gwarantuję że w smaku jest super.
Składniki
- ryba mrożona - 300g
- ryba wędzona - 200g
- woda - 350ml
- cebula - 400g
- przecier pomidorowy - 200g
- ryż - 200g
- olej - 80g
Przyprawy:
- sól - 30g (pamiętać o słonej wędzonej rybie oraz sosie sojowym)
- cukier - 6g
- papryka słodka (w proszku) - 10g
- sos sojowy 10/15g
- ocet 15g
- chilli - 4g
- pieprz grubomielony - 1g
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w wodzie i ostudzić. Powinien być lekko twardawy. Zastosowałem taki ryż jaki miałem pod ręką, czyli długoziarnisty. Szprotki pozbawiłem łebków, makrelę obrałem i oczyściłem z ości oraz pozbawiłem skóry, ryba mrożona ..... użyłem mrożonych ścinków dorsza bo taką rybę stosowano w powyższym paprykarzu.
Rybę mrożoną rozmroziłem i taką dwukrotnie zmieliłem razem z rybą wędzoną. Ryba wędzona to kilka szprotek oraz wędzona obrana makrela.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać przecier oraz paprykę, starać się nie przypalić, następnie należy masę ostudzić.
Mięso z ryby zmielić na siatce 4mm. Trzeba uzyskać jednolitą masę, która zwiąże nam ryż.
Przysmażoną cebulę z przecierem oraz papryką można również zmielić, ja zmieliłem lecz pozostawiłem 1/3 masy którą nie zmieloną dodałem na koniec do ryżu z rybą i zmieloną częścią cebuli.
Wszystkie składniki i przyprawy oprócz ryżu połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż i wymieszać.
Taką masą napełnić słoiki, zapasteryzować i wystudzić.
OSTROŻNIE Z CHILLI !!! na początku lepiej dać mniej, jeżeli okaże się mało pikantne to dodać, to samo dotyczy pieprzu, soli, octu oraz sosu sojowego.
Życzę smacznego :
Oto tak się przedstawia gotowy produkt po dwukrotnej pasteryzacji.
Załączone miniatury
SAM_2072.JPG SAM_2071.JPG
Przepis z tej strony - bardzo udany i smakowity
http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/119 ... ra/page-12
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2023-06-20, 13:16
Re: Paprykarz
Dziękuję za podzielenie się tym apetycznym przepisem na paprykarz, wygląda na pyszny i inspirujący sposób na wykorzystanie wędzonej makreli i warzyw!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości