Paprykarz
: 2013-08-26, 09:19
Ponieważ wpadł mi ostatnio w ręce ten przepis, wykonałem z niego paprykarz który wyszedł według mnie rewelacyjnie, postanowiłem się przepisem podzielić.
jedna duża wędzona makrela
jedna duża cebula
jedna marchewka
jedna duża papryka
połówka papryczki ostrej ( lub cała jeśli ma być ostrzejszy )
4 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
1 woreczek ryżu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę i paprykę pokroić w drobna kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Na patelni zeszklić cebulkę a następnie dodać pokrojona paprykę i marchewkę podlać łyżką wody i poddusić przez 5 – 7 minut, przełożyć do naczynia wlać łyżkę oliwy, przecier pomidorowy i zmiksować. Makrelę obrać ze skóry i ości i lekko posiekać. Połączyć zmiksowaną masę z makrelą i ryżem, dosolić dodać pieprzu i wymieszać.
Gotowe - smacznego.
Dla mnie rewelacja smaku i aromatu.
Można zamiast dodatku oliwy użyć mięsa z tzw. brzuszków wędzonego łososia. Brzuszki są bardzo tłuste a dodatkowo wzbogacają rybny smak potrawy.
jedna duża wędzona makrela
jedna duża cebula
jedna marchewka
jedna duża papryka
połówka papryczki ostrej ( lub cała jeśli ma być ostrzejszy )
4 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
1 woreczek ryżu
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę i paprykę pokroić w drobna kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Na patelni zeszklić cebulkę a następnie dodać pokrojona paprykę i marchewkę podlać łyżką wody i poddusić przez 5 – 7 minut, przełożyć do naczynia wlać łyżkę oliwy, przecier pomidorowy i zmiksować. Makrelę obrać ze skóry i ości i lekko posiekać. Połączyć zmiksowaną masę z makrelą i ryżem, dosolić dodać pieprzu i wymieszać.
Gotowe - smacznego.
Dla mnie rewelacja smaku i aromatu.
Można zamiast dodatku oliwy użyć mięsa z tzw. brzuszków wędzonego łososia. Brzuszki są bardzo tłuste a dodatkowo wzbogacają rybny smak potrawy.