Ogórki, ogóreczki, ogórasy
Ogórki, ogóreczki, ogórasy
Szukam sprawdzonych przepisów, kwaszone, konserwowe, korniszony, całe krojone, z dodatkami i solo.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Ogórki Cayenne
Witam,
od paru lat na różnych forach krąży ten przepis pod różnymi nazwami a to "... na ostro","... meksykańskie", u mnie w domu ogórki te robi się od kilkunastu lat.
A, że sezon niebawem, to:
2,5 kg ogórków umyć, pokroić na mniejsze "zagrychowe" kawałki, i zasypać je 4 łyżkami soli. Odstawić na 6 godzin, mieszając od czasu do czasu, następnie odlać wodę.
1,5 - dużej główki czosnku przecisnąć przez praskę i 4 łyżkami pieprzu Cayenne posypać ogórki.
Zagotować 1,5 szklanki octu + 1 szklanka cukru i dodać 8 łyżek oliwy - (zalewa).
Wrzątkiem zalać ogórki, po 12 godzinach całość przełożyć do słoików, dobrze poupychać , nie gotować a dobrze zakręcić.
Jesienią będą wspaniałe, lekko kruche i nieziemsko piekące .
Ogórki nie muszą być "brukselskie", najlepsze takie co nie załapały się do kiszenia lub innego przerobu. Dla mniej wprawionych w ostrościach proponuję małą główkę czosnku i 4 łyżeczki pieprzu Cayenne.
Gorąco Polecam
od paru lat na różnych forach krąży ten przepis pod różnymi nazwami a to "... na ostro","... meksykańskie", u mnie w domu ogórki te robi się od kilkunastu lat.
A, że sezon niebawem, to:
2,5 kg ogórków umyć, pokroić na mniejsze "zagrychowe" kawałki, i zasypać je 4 łyżkami soli. Odstawić na 6 godzin, mieszając od czasu do czasu, następnie odlać wodę.
1,5 - dużej główki czosnku przecisnąć przez praskę i 4 łyżkami pieprzu Cayenne posypać ogórki.
Zagotować 1,5 szklanki octu + 1 szklanka cukru i dodać 8 łyżek oliwy - (zalewa).
Wrzątkiem zalać ogórki, po 12 godzinach całość przełożyć do słoików, dobrze poupychać , nie gotować a dobrze zakręcić.
Jesienią będą wspaniałe, lekko kruche i nieziemsko piekące .
Ogórki nie muszą być "brukselskie", najlepsze takie co nie załapały się do kiszenia lub innego przerobu. Dla mniej wprawionych w ostrościach proponuję małą główkę czosnku i 4 łyżeczki pieprzu Cayenne.
Gorąco Polecam
Ostatnio zmieniony 2014-05-31, 09:58 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Robimy co roku, bardzo ciekawe w smaku, znakomite do wódeczki:
Ogórki w sosie sojowym
1/2 kg małych świeżych ogórków
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
1. Wymyte, osuszone ogórki, lekko uderzyć płaską stroną tasaka
2. Ogórki pokrajać w kawałki o boku 3 cm, posolić, odstawić na 30 min. lekko opłukać z soli, dokładnie osączyć, włożyć do miski.
3. Cukier, czosnek, sos sojowy i ocet dodać do ogórków, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika "twist", wlać sos z miski, mocno zakręcić pokrywkę, wstawić do lodówki.
4. Podawać po 6 godzinach. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska" - ja trochę go "poprawiłem". Robię więcej sosu, tak aby kawałki ogórków były w nim zanurzone.
Książka jest świetna. Przepisy prosto opisane, podane są zamienniki składników.
Praktycznie, każdy przepis wychodzi.
Ja mam wydanie z 1987 roku, nie wiem czy były jeszcze kolejne wydania, jeśli tak to może w pierwszej połowie lat 90'.
Jak gdzieś znajdziecie, to nie zastanawiajcie się ani chwili - warto ją mieć w swojej biblioteczce.
Ogórki w sosie sojowym
1/2 kg małych świeżych ogórków
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
1. Wymyte, osuszone ogórki, lekko uderzyć płaską stroną tasaka
2. Ogórki pokrajać w kawałki o boku 3 cm, posolić, odstawić na 30 min. lekko opłukać z soli, dokładnie osączyć, włożyć do miski.
3. Cukier, czosnek, sos sojowy i ocet dodać do ogórków, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika "twist", wlać sos z miski, mocno zakręcić pokrywkę, wstawić do lodówki.
4. Podawać po 6 godzinach. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska" - ja trochę go "poprawiłem". Robię więcej sosu, tak aby kawałki ogórków były w nim zanurzone.
Książka jest świetna. Przepisy prosto opisane, podane są zamienniki składników.
Praktycznie, każdy przepis wychodzi.
Ja mam wydanie z 1987 roku, nie wiem czy były jeszcze kolejne wydania, jeśli tak to może w pierwszej połowie lat 90'.
Jak gdzieś znajdziecie, to nie zastanawiajcie się ani chwili - warto ją mieć w swojej biblioteczce.
Re: Ogórki, ogóreczki, ogórasy
Hejka.zbynek pisze:Szukam sprawdzonych przepisów, kwaszone, konserwowe, korniszony, całe krojone, z dodatkami i solo.
Latem robiłem spore ilości ogórków małosolnych. Raz zabrakło mi takiej gotowej mieszanki przypraw (chrzan, koper itp) więc sypnąłem ziół toskańskich.
Byli tacy, którzy uznali efekt za rewelacyjny.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Ogórki Krokodylki.
2 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 główki czosnku
2 łyżki chili w proszku
6 łyżek oliwy lub oleju
Ogórki pokrojone w ćwiartki wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin, od czasu do czasu przemieszać. Po odsączeniu ogórków z solanki wymieszać je z czosnkiem pokrojonym w paski, chili i ciepłą oliwą. Zrobić zalewę: zagotować 1,5 szklanki octu z 1 kg cukru. Ogórki wkładać do słoików i zalać gorącą zalewą. Nie pasteryzować. Ogórki są bardzo pikantne nam odpowiada powyższa ilość użytej chili, ale najlepiej samemu spróbować i ostrość regulować wg własnego smaku.
2 kg małych ogórków
4 łyżki soli
2 główki czosnku
2 łyżki chili w proszku
6 łyżek oliwy lub oleju
Ogórki pokrojone w ćwiartki wymieszać z solą i odstawić na 6 godzin, od czasu do czasu przemieszać. Po odsączeniu ogórków z solanki wymieszać je z czosnkiem pokrojonym w paski, chili i ciepłą oliwą. Zrobić zalewę: zagotować 1,5 szklanki octu z 1 kg cukru. Ogórki wkładać do słoików i zalać gorącą zalewą. Nie pasteryzować. Ogórki są bardzo pikantne nam odpowiada powyższa ilość użytej chili, ale najlepiej samemu spróbować i ostrość regulować wg własnego smaku.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości