Pasteryzacja soku z buraka

Czyli coś na ząb...
Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: bimbelek » 2018-01-22, 12:41

Witam.
Czy może mi ktoś powiedzieć w jakiej temperaturze pasteryzować sok z buraków, żeby nie tracił wartości odżywczych? Posiadam rozdrabniacz, prasę do wyciskania soku i worki na sok. Sok z jabłek który robiłem w tym roku podgrzewałem do temp. 75st i w tej temp trzymałem ok 30 minut. Potem wlewałem do worków. Czy z burakami postępować tak samo?
Człowiek jest jak gówno na kole - raz na górze raz na dole:(

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: Pietro » 2018-01-22, 13:50

Polecam siarkowanie. Surowy sok z czerwonej porzeczki zasiarkowałem pirosiarczynem sodu, dwa lata nic się nie działo.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Re: Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: bimbelek » 2018-01-22, 15:00

Nic z tego. To ma być dla żony w ciąży. Zdrowy i bez żadnych dodatków. Chodzi mi o to do jakiej temperatury mogę bezpiecznie pasteryzować aby nie "zabić" witamin i innych składników odżywczych.
Człowiek jest jak gówno na kole - raz na górze raz na dole:(

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: radius » 2018-01-22, 18:38

Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: zbynek » 2018-01-22, 18:52

Skuteczność pasteryzacji zależy od pH soku, temperatury i czasu pasteryzacji. Sok z buraka ma raczej wysokie pH i w związku z tym mam obawy, czy normalna pasteryzacja skutecznie go zabezpieczy. Nie wiem, czy nie będzie tu konieczna tyndalizacja. Lub pasteryzacja w wysokiej temperaturze i szybkie schładzanie, tak jak to się robi w przemyśle. Inaczej możemy mieć problem z pałeczkami bakterii jadu kiełbasianego.

Z drugiej strony, buraki bardzo łatwo się przechowują w całości. Nie lepiej więc, w miarę potrzeby, mieć świeży sok?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: Szlumf » 2018-01-22, 19:13

Zrób kiszonkę. Ja zajadam się kiszonkami z dużą ilością buraków w składzie. A płyn z takiej kiszonki to bomba witaminowa.

darulo2
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2019-08-22, 20:27
Lokalizacja: Kraków

Re: Pasteryzacja soku z buraka

Post autor: darulo2 » 2019-08-22, 20:33

Potwierdzam. Nie chorowałem już od dawna.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości