Olej+papryczka chili
Olej+papryczka chili
Przykładowa proporcja 200ml. oleju np. słonecznikowy. Drobno pokroić papryczkę chili lub inną ostrą i wsypać do buteleczki 200ml. Wysokość papryczki w buteleczce około 1cm. Resztę uzupełnić olejem. Od czasu do czasu przechylić buteleczkę góra-dół. Po dwóch, trzech dniach olej nadaje się do użycia, a po tygodniu jest jeszcze ostrzejszy. Olej rozpuszcza kapsaicynę zawartą w papryczce, nadaje się np. jako dodatek do sałatek itp., ale trzeba go stosować bardzo ostrożnie dosłownie po kropelce, pół łyżeczki może być dla kogoś kto nie lubi ostrych potraw za dużo, mały ogień w ustach.
Re: Olej+papryczka chili
Coś pysznego. Ja jeszcze robię podobnie olej czosnkowy. Rewelacja do pizzy. Palce lizać. Dosłownie te paluchy swe oblizuję, i się tego nie wstydzę.
Re: Olej+papryczka chili
Ja z racji lenistwa miksuję blenderem . Polecam też pastę. Papryczki chili + zwykła czerwona papryka + dynia. Wszystko zmielone, posolone i odparowane do uzyskania pożądanej konsystencji. Można robić różne wariacje z dodatkami np. węgierki czy jabłka. Używam do wszystkiego.
Z chili wychodzi też doskonała nalewka. Wystarczy pomoczyć długi strąk ze 2 tygodnie w litrze 40%.
Z chili wychodzi też doskonała nalewka. Wystarczy pomoczyć długi strąk ze 2 tygodnie w litrze 40%.
Re: Olej+papryczka chili
Jest świetny przepis od mojej babci. Opublikowałem go tutaj - https://google.com Możesz dodać więcej wody, jeśli nie podoba ci się, gdy
danie okaże się suche.
Moderator:
danie okaże się suche.
Moderator:
Proszę zamieścić przepis tutaj...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości