Kurczak z piekarnika pieczony na butelce piwa by Juziu
: 2018-04-21, 11:54
Chciałem się z Wami podzielić przepisem na kurczaka pieczonego w piekarniku na butelce piwa. Robiłem go już 3 razy i bardzo wszystkim smakował, więc może ktoś z Was też zechce spróbować i sobie coś takiego zrobi w domu
1. Kurczaka dokładnie myjemy. Potem czekamy aż wyschnie, a żeby było szybciej osuszamy np. ręcznikiem papierowym.
2. Potem przygotowujemy marynatę. Ja robiłem ją z łyżki sosu sojowego, dodawałem łyżkę miodu, słodką paprykę (da ładny kolor i smak) i ząbek startego czosnku, no i oczywiście kilka łyżek wody.
3. Teraz nacieramy marynatą naszego ptaka
4. Zanim nasz kurczak trafi do piekarnika, musi nasiąknąć marynatą, więc wstawiamy go do lodówki na minimum 3 – 4 godziny.
5. Teraz przechodzimy do piwa Wkładamy butelkę do wody, po czym jak naklejki odmokną zrywamy je. Otwieramy butelkę i zlewamy jedną szklankę.
6. Teraz nabijamy kurczaka na butelkę – oczywiście szyjka musi być na górze
7. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni i teraz uwaga. Jeżeli kurczak waży 1 kg, to pieczemy go 1 godzinę, jeżeli 1,5 kg to 1,5 godziny - czyli wszystko zależy od rozmiarów W piekarniku ustawiamy termoobieg. Pamiętajmy, aby co 20 – 30 min polewać kurczaka piwem (tym co nalaliśmy do szklanki).
Na blachę piekarnika możemy dodatkowo poukładać jakieś warzywa, wtedy można je podać razem z kurczakiem.
Polecam
Jak macie jakieś pytania to piszcie
1. Kurczaka dokładnie myjemy. Potem czekamy aż wyschnie, a żeby było szybciej osuszamy np. ręcznikiem papierowym.
2. Potem przygotowujemy marynatę. Ja robiłem ją z łyżki sosu sojowego, dodawałem łyżkę miodu, słodką paprykę (da ładny kolor i smak) i ząbek startego czosnku, no i oczywiście kilka łyżek wody.
3. Teraz nacieramy marynatą naszego ptaka
4. Zanim nasz kurczak trafi do piekarnika, musi nasiąknąć marynatą, więc wstawiamy go do lodówki na minimum 3 – 4 godziny.
5. Teraz przechodzimy do piwa Wkładamy butelkę do wody, po czym jak naklejki odmokną zrywamy je. Otwieramy butelkę i zlewamy jedną szklankę.
6. Teraz nabijamy kurczaka na butelkę – oczywiście szyjka musi być na górze
7. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni i teraz uwaga. Jeżeli kurczak waży 1 kg, to pieczemy go 1 godzinę, jeżeli 1,5 kg to 1,5 godziny - czyli wszystko zależy od rozmiarów W piekarniku ustawiamy termoobieg. Pamiętajmy, aby co 20 – 30 min polewać kurczaka piwem (tym co nalaliśmy do szklanki).
Na blachę piekarnika możemy dodatkowo poukładać jakieś warzywa, wtedy można je podać razem z kurczakiem.
Polecam
Jak macie jakieś pytania to piszcie