Sos boloński
: 2018-06-27, 21:49
Niestety wykonanie jest czasochłonne ale przepis jest prosty i trudno zepsuć.
Akcesoria
Garnek 10 litrów
Tarka do warzyw
Maszynka do mielenia mięsa
Drewniana łopatka do mieszania
Blender
Noże i deska do krojenia
Słoiki
Ocieplacz/koc/kołdra do zawijania gara
Składniki
2 kg wołowiny (mostek,kark, gulasz...)
2 kg szynki wieprzowej (moźna zrobić z samej wołowiny)
2 kg pomidorów
8-10 średnich/większych cebul moźe być mieszanka białej i czerwonej
8 średnich marchewek
1 spory korzeń selera
Paczka selera naciowego
Pieprz chętnie młotkowany
4-5 kostek wołowych lub cielęcych
Nieobowiązkowo
Czosnek
Oregano
Koncentrat pomidorowy słoik taki do 300 ml
Sól
Wino
Mleko
Wykonanie
Pomidory bardzo niekoniecznie obrać ze skóry, ale koniecznie wyciąć ten twardy rdzeń, zblendować i przecier wlać do gara.
Osobno zmielić wołowinę i szynkę. Średnie oczka.
Marchew i seler zetrzeć na tarce na grube wiórki.
Cebule pokroić na raczej drobną kostkę ale nieprzesadnie drobną.
Seler naciowy na plasterki 2-3 mm.
Sos pomidorowy zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu.
Dodać zmieloną wołowinę i gotować tak długo aź cała masa będzie równomiwrnie rozgrzana do wrzenia. W tej fazie sos przypomina niezbyt gęstą zupę.
Gar na godzinę do ocieplacza.
Po godzinie ponownie rozgrzaç całą masę do wrzenia i na kolejną godzinę lub dłuźej do ocieplacza.
Znów stawiamy na gaz i dodajemy całą wieprzowinę. Rozgrzewamy całą mase do wrzenia intensywnie mieszając. Drewniana łýżka jest najlepsza.
Na godzinę do ocieplacza.
Ponownie na gaz. Dodajemy marchew,selery,cebulę i pieprz,kostki.
Kto lubi niech doda czosnek i oregano. Ale chociaż uwielbiam jedno i drugie to odradzam.
Jeźeli chcemy podrasowac kolor to dodajemy koncentrat pomidowowy ale odradzam.
Zagotowyjemy intensywnie mieszając aź cała masa się zagrzeje. Mamy juź ponad 8 litŕów sosu w garze.
Do ocieplacza na godzinę.
Jeźeli za gęste w jakiejkolwiek fazie to dodajemy kielich wina. Niektórzy dodają szklankę mleka źeby złagodzić kwasowosć pomidorów ale odradzam.
Ponownie na gaz. Intsywnie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Malutki gaz i nakładamy do słoików. Polecam słoiki od 0.3 do 0.5 litra.
Słoiki do góry dnem i w ocieplacz nawet na godzinę. Sos jest ģęsty i długo trzyma ciepło więc dob rze się zapasteryzuje.
Mimo tego polecam przechowywać w lodówce.
Spoźywanie według uznania: samodzielnie, z odpowiednim makaronem ,z kaszą gryczaną czy jak kto lubi.
Jeźeli do sosu uźyliśmy samej wołowiny to musi ona poleźeć w ocieplaczu 4 godziny z cylkicznym podgrzewaniem co godzina. W przypadku mieszanki wołowo wieprzowej wołowina 4 godziny a wieprzowina 2 godziny.
Warzywa tylko ostatnią godzinę.
Akcesoria
Garnek 10 litrów
Tarka do warzyw
Maszynka do mielenia mięsa
Drewniana łopatka do mieszania
Blender
Noże i deska do krojenia
Słoiki
Ocieplacz/koc/kołdra do zawijania gara
Składniki
2 kg wołowiny (mostek,kark, gulasz...)
2 kg szynki wieprzowej (moźna zrobić z samej wołowiny)
2 kg pomidorów
8-10 średnich/większych cebul moźe być mieszanka białej i czerwonej
8 średnich marchewek
1 spory korzeń selera
Paczka selera naciowego
Pieprz chętnie młotkowany
4-5 kostek wołowych lub cielęcych
Nieobowiązkowo
Czosnek
Oregano
Koncentrat pomidorowy słoik taki do 300 ml
Sól
Wino
Mleko
Wykonanie
Pomidory bardzo niekoniecznie obrać ze skóry, ale koniecznie wyciąć ten twardy rdzeń, zblendować i przecier wlać do gara.
Osobno zmielić wołowinę i szynkę. Średnie oczka.
Marchew i seler zetrzeć na tarce na grube wiórki.
Cebule pokroić na raczej drobną kostkę ale nieprzesadnie drobną.
Seler naciowy na plasterki 2-3 mm.
Sos pomidorowy zagotować i chwilę pogotować na małym ogniu.
Dodać zmieloną wołowinę i gotować tak długo aź cała masa będzie równomiwrnie rozgrzana do wrzenia. W tej fazie sos przypomina niezbyt gęstą zupę.
Gar na godzinę do ocieplacza.
Po godzinie ponownie rozgrzaç całą masę do wrzenia i na kolejną godzinę lub dłuźej do ocieplacza.
Znów stawiamy na gaz i dodajemy całą wieprzowinę. Rozgrzewamy całą mase do wrzenia intensywnie mieszając. Drewniana łýżka jest najlepsza.
Na godzinę do ocieplacza.
Ponownie na gaz. Dodajemy marchew,selery,cebulę i pieprz,kostki.
Kto lubi niech doda czosnek i oregano. Ale chociaż uwielbiam jedno i drugie to odradzam.
Jeźeli chcemy podrasowac kolor to dodajemy koncentrat pomidowowy ale odradzam.
Zagotowyjemy intensywnie mieszając aź cała masa się zagrzeje. Mamy juź ponad 8 litŕów sosu w garze.
Do ocieplacza na godzinę.
Jeźeli za gęste w jakiejkolwiek fazie to dodajemy kielich wina. Niektórzy dodają szklankę mleka źeby złagodzić kwasowosć pomidorów ale odradzam.
Ponownie na gaz. Intsywnie mieszając doprowadzamy do wrzenia. Malutki gaz i nakładamy do słoików. Polecam słoiki od 0.3 do 0.5 litra.
Słoiki do góry dnem i w ocieplacz nawet na godzinę. Sos jest ģęsty i długo trzyma ciepło więc dob rze się zapasteryzuje.
Mimo tego polecam przechowywać w lodówce.
Spoźywanie według uznania: samodzielnie, z odpowiednim makaronem ,z kaszą gryczaną czy jak kto lubi.
Jeźeli do sosu uźyliśmy samej wołowiny to musi ona poleźeć w ocieplaczu 4 godziny z cylkicznym podgrzewaniem co godzina. W przypadku mieszanki wołowo wieprzowej wołowina 4 godziny a wieprzowina 2 godziny.
Warzywa tylko ostatnią godzinę.