Alembik budowa?

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 670
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Alembik budowa?

Post autor: Doody » 2019-04-08, 13:41

Terni
Pijesz whiskacza bezpośrednio po destylacji?
Ty ta masz gust... :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Alembik budowa?

Post autor: drgranatt » 2019-04-08, 14:34

magas pisze:
2019-04-07, 22:27
Kupił bym taką górę https://alembik.eu/1085-alembik-miedzia ... results=43 tylko większą, z grubszego materiału, taką co mogę założyć na zbiornik ponad 100l , szkoda, że u nas nikt tego nie robi.
A może i robi :abaras spróbuj zapytać tu: https://potstill.pl/tworzymy-alembiki.html Chyba nawet Twoje rejony?

terni
90%
90%
Posty: 743
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Alembik budowa?

Post autor: terni » 2019-04-08, 14:42

Lubię mleko prosto od krowy - jeszcze ciepłe. I destylat prosto od chłodnicy skapły - jeszcze zimny.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5917
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Alembik budowa?

Post autor: magas » 2019-04-08, 15:39

Był tam Arek pytać i chyba Pietro też pytał, ceny były zaporowe, ale tak naprawdę zaporowe, może teraz coś się zmieniło, wtedy nawet nie bardzo chcieli gadać, bo mieli zlecenia dla dużych zakładów i traktowali pytających jak szejk katolika.

terni
90%
90%
Posty: 743
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Alembik budowa?

Post autor: terni » 2019-04-08, 18:46

Chyba coś się zmieniło. Konkurencja robi swoje. Teraz reklamują się że wyrabiają alembiki z kotłami o pojemności od 150 do 3300 litrów. Produkują też zarówno większe jak i mniejsze od standardowych na zamówienie klienta. Bo klient to nasz Pan jak piszą.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1240
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Alembik budowa?

Post autor: drgranatt » 2019-04-08, 20:38

Nie wiem z jak grubej blachy robią ale sam materiał jest już pioruńsko drogi i to chyba 2-3 razy droższy od KO. Podejrzewam, że taki skraplacz to powinien być robiony nie z cieńszej niż 0,8-1 mm.

terni
90%
90%
Posty: 743
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Alembik budowa?

Post autor: terni » 2019-04-08, 20:58

Na skupach złomu za miedź płacą coś około 20 zł/kg. Za stal 80 gr/kg. Miedź to drogi metal. Droższe jest srebro, złoto i platyna.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5917
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Alembik budowa?

Post autor: magas » 2019-04-08, 21:10

Jak pisałem, że ceny były zaporowe i dodałem, tak naprawdę zaporowe, to za samą kopułę bez zbiornika i chłodnicy wołali kilka tysięcy, no chyba, że tak mówili, by się odczepić.

Awatar użytkownika
Zalobik
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Alembik budowa?

Post autor: Zalobik » 2019-04-19, 08:28

Mając chwilę przygotowałem garnek pod dostawki. Myślałem że wygięcie równego rantu pod kryzę będzie większym problemem. Kawałek szyny kolejowej oraz mały młotek zawinięty w miękką szmatę i z efektu jestem zadowolony.
Niestety plany uległy pewnym modyfikacjom. Koszt wykonania drykowanego stożka z miedzi kazał mi się przeprosić z KO.
Chyba jednak przesadziłem z rozmiarem dzbanka, na setce czy dwóch wygłądałby pewnie lepiej, ale na 50, to trochę jak turbina przy litrowym motorze eh..
Załączniki
alembik 1.jpg
alembik2.jpg
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

terni
90%
90%
Posty: 743
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Alembik budowa?

Post autor: terni » 2019-04-19, 08:52

Masz rację. Ja w tej chwili raczę się rumem własnej roboty. Rum ten pochodzi rzecz jasna z z buraka. Myślę jednak że nie ustępuje on trzcinie.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Zalobik
50%
50%
Posty: 114
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Alembik budowa?

Post autor: Zalobik » 2019-04-19, 10:07

@terni
Tak się złożyło, że dzięki jednemu Koledze miałem okazję liznąć "rumu" z melasy buraczanej. Jak dla mnie różnica jest hm.... zasadnicza. Powinieneś spróbować rumu z trzciny, nawet tego komercyjnego. Pozdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

terni
90%
90%
Posty: 743
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Alembik budowa?

Post autor: terni » 2019-04-19, 10:48

Oczywiście Kolego Kochany masz rację. Wolę rum trzcinowy bardziej jak buraczany choć nie do końca wiem dlaczego. Jeden i drugi wali w mózg że hej.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 670
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Alembik budowa?

Post autor: Doody » 2019-04-19, 13:29

Aromat i smak melasy glinojeckiej jest super. Rum jest bardzo fajny, zwłaszcza ten zrobiony na dundrze melasowym po poprzedniej destylacji. Jedyna rzecz której nie nawidzę to czarne grzałki, które muszę później czyścić a nie mam płaszcza niestety.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1082
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Re: Alembik budowa?

Post autor: Pietro » 2019-04-20, 09:21

terni pisze:
2019-04-19, 08:52
Ja w tej chwili raczę się rumem własnej roboty. Rum ten pochodzi rzecz jasna z z buraka.
Jak robiłeś ten rum?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

terni
90%
90%
Posty: 743
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Alembik budowa?

Post autor: terni » 2019-04-24, 15:55

Tak samo jak z trzcinowego. Jak się doda trochę melasy to całkiem przypomina trzcinowy.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość