Mętny destylat z kukurydzy

Teoria i praktyka metody garnkowej
Jakub 1982
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: Jakub 1982 » 2021-08-10, 09:46

Witam serdecznie, zrobiłem nastaw z kukurydzą i cukrem (bez zacierania) ziarna zmielone grubo, tylko "trącone" śrutownikiem, po czym trafił do kotła. Proces prowadzony bez refluxu, na bimbo bambo. Kolumna częściowo wypełniona sprężynkami z miedzi, grzałem z mocą 2kW po czym zmniejszyłem do 1.5kW. Kapał mętny destylat, czy może być to wynikiem niedokładnie sklarowanego nastawu? Moja teoria jest taka, iż parujący alkohol porywał mąkę zawarta w nastawie. Co sądzicie? Dodam, że pod koniec gotowania leciał destylat zabarwiony na zielonkawy kolor.

Awatar użytkownika
Benek
60%
60%
Posty: 227
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: Benek » 2021-08-10, 12:10

Jak to jest na:
Jakub 1982 pisze:
2021-08-10, 09:46
bimbo bambo.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6682
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: magas » 2021-08-10, 14:51

Nie znam odpowiedzi, ale jak się robi na bimbo bambo to i tak musisz surówkę puścić raz jeszcze. To nowa aparatura?

Jakub 1982
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Re: Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: Jakub 1982 » 2021-08-10, 16:18

Na Bimbo bambo czyli na bimber. Aparatura nie jest nowa i już sporo cukru przerobiła i nigdy nie miałem takiego przypadku, a często dodaje np. ryż do nastawu.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6682
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: magas » 2021-08-11, 01:14

Co by to nie było to i tak trzeba to puścić raz jeszcze, wyjścia nie masz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5020
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: Citizen Kane » 2021-08-11, 07:44

Jakub 1982 pisze:
2021-08-10, 09:46
Moja teoria jest taka, iż parujący alkohol porywał mąkę zawarta w nastawie.
Jak wygląda wypełnienie po destylacji?

Jakub 1982
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2021-06-04, 11:14

Re: Mętny destylat z kukurydzy

Post autor: Jakub 1982 » 2021-08-15, 14:25

Wypełnienie ok

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości