Alembik budowa?
Re: Alembik budowa?
Chyba znowu nie znasz się, ale wypowiesz.
Mamy na rynku 4 cebule: ukraiński Hot-Rod, aliexpressowe "tosamo" pod różnymi markami, Zygmuntową z DM i tę od Jacka, chociaż on chyba już tego nie sprzedaje (firma widzę zawieszona).
Macałem wszystkie 4:
JackParrotAlchemy- najcieńsza blacha, lutowana (chyba lut twardy), najlżejsza, za to wygląda bardzo ładnie, ktoś się napolerował.
Alexpress- nie jest najlżejsza, ale wagę robią grube clampy (ma dodatkowo wyjęcie TC na termometr lub wziernik), a nie miedź. Spawana, ale dość niechlujnie, nie ma równoległej płaszczyzny pomiędzy górą, a dołem, spawy nie szlifowane. Najtańsza, można mieć za ~600zł
Destylatory Miedziane- najcięższa, spawana z blachy 1,5 albo 2, waży chyba ponad 10kg. Spawana, nie lutowana, bardzo solidna i chyba najwyższa. Spawy spolerowane, ale nie na gładko- spoina jest gruba.
Hot-Rod- przyszła w... wiadrze, cienka blacha jak u Jack'a, lutowana na zakładki, nie do końca równe. Niedopolerowana, w zakładach ślady pasty. Najwęższa, prawie tak wysoka jak z DM, Clampy mocno porysowane od szlifowania. Ogólnie jakość taka jak z Ali, ale droższa, więc z tych dwóch wybrałbym Ali.
Ogólnie jeżeli ma na tym stać cos ciężkiego, to wybrałbym DM, jeżeli chcesz mieć do patrzenia to Jack, jak ma być tanio to Ali lub HotRod.
Mamy na rynku 4 cebule: ukraiński Hot-Rod, aliexpressowe "tosamo" pod różnymi markami, Zygmuntową z DM i tę od Jacka, chociaż on chyba już tego nie sprzedaje (firma widzę zawieszona).
Macałem wszystkie 4:
JackParrotAlchemy- najcieńsza blacha, lutowana (chyba lut twardy), najlżejsza, za to wygląda bardzo ładnie, ktoś się napolerował.
Alexpress- nie jest najlżejsza, ale wagę robią grube clampy (ma dodatkowo wyjęcie TC na termometr lub wziernik), a nie miedź. Spawana, ale dość niechlujnie, nie ma równoległej płaszczyzny pomiędzy górą, a dołem, spawy nie szlifowane. Najtańsza, można mieć za ~600zł
Destylatory Miedziane- najcięższa, spawana z blachy 1,5 albo 2, waży chyba ponad 10kg. Spawana, nie lutowana, bardzo solidna i chyba najwyższa. Spawy spolerowane, ale nie na gładko- spoina jest gruba.
Hot-Rod- przyszła w... wiadrze, cienka blacha jak u Jack'a, lutowana na zakładki, nie do końca równe. Niedopolerowana, w zakładach ślady pasty. Najwęższa, prawie tak wysoka jak z DM, Clampy mocno porysowane od szlifowania. Ogólnie jakość taka jak z Ali, ale droższa, więc z tych dwóch wybrałbym Ali.
Ogólnie jeżeli ma na tym stać cos ciężkiego, to wybrałbym DM, jeżeli chcesz mieć do patrzenia to Jack, jak ma być tanio to Ali lub HotRod.
-
piotrus2535
- 20%

Jurii, tanio ma nie być, ma być raz a dobrze.
A czy coś w tym alembiku od Zygmunta można zmienić, ulepszyć, poprawić, tak aby dawało lepsze efekty? Czy wg Ciebie wszystko gra i buczy.
A czy coś w tym alembiku od Zygmunta można zmienić, ulepszyć, poprawić, tak aby dawało lepsze efekty? Czy wg Ciebie wszystko gra i buczy.
Jurii pewnie wie co pisze, my zamawialiśmy w Brzegu, ale tam za miliony, bo czy mały alembik czy przemysłowy to u nich grubość identyczna, zbyt ciężkie, no ale takie mamy, czyli wychodzi z opisu kolegi Jurii, a nie jest z pierwszej łapanki, że Zygmunta najlepsza, a ja do niego mam jakąś awersje, ciągle widzę, nie przy alembikach, tylko przy kolumnach półkowych i kolumnach rektyfikujących jakieś żale, normalnie bym pomyślał że zawistni, konkurencja, ale to piszą cichaczem ludzie którzy proszą na czatach o pomoc w stylu kto mi to poprawi, a ja mam w głowie mosiężne elementy w jego sprzętach miedzianych, podobno bez ołowiu, zakładam że tak jest, tylko jak gadamy o przewadze miedzi nad kwasiakiem, a wkładamy mosiężne sita do półkowej to jest niefajne.
Śmiechłem
DM i solidność to oksymoron
Masówka i nic więcej. Chcesz mi wmówić, że oni sami to produkują?
Nie wiem po jakiej linii jest Twoje kumoterstwo z tym Panem ale walczysz o niego, jak lew
Jesteś tak zorientowany, że nie wiesz, gdzie zapytać o alembiki Jacka? Proszę masz tutaj stronkę FB i całą prezentację wyoblanych elementów:
https://www.facebook.com/share/1CWRrBLzCV/
Chciałbym zobaczyć pracownię Zygmunta i jego "Mietków" składających części z chińskich elementów, które sprzedaje później z marżą
Poza tym proponuję prześledzić dyskusję na AD, notabene moderowaną przez Zygmunta, gdzie nie udzielał się ani jednym słowem na ten temat:
https://alkohole-domowe.com/forum/alemb ... 23368.html
Jesteś tak zorientowany, że nie wiesz, gdzie zapytać o alembiki Jacka? Proszę masz tutaj stronkę FB i całą prezentację wyoblanych elementów:
https://www.facebook.com/share/1CWRrBLzCV/
Chciałbym zobaczyć pracownię Zygmunta i jego "Mietków" składających części z chińskich elementów, które sprzedaje później z marżą
Poza tym proponuję prześledzić dyskusję na AD, notabene moderowaną przez Zygmunta, gdzie nie udzielał się ani jednym słowem na ten temat:
https://alkohole-domowe.com/forum/alemb ... 23368.html
No tak, płaci mi w miedzi
Zapytam o rabat za obronę Częstochowy
Byłem w Motyczu, tam oglądałem cebulę, co opisałem poprzednio. Dostałem też do pomacania sam niezespawany stożek, żeby zobaczyć grubość blachy, więc raczej komponentów do chin nie wysyłają. Można pogadać na miejscu i dostosować pod siebie, nie leży gotowe. Dlaczego mam ich gnoić jak Ty, jak wszystko co tam kupiłem jest ok?
KOMA Brzeg od razu powiedziała, że takiej na małe złącza nie zrobią.
EDIT: tu masz powstawanie pot-stilla z takiej blachy jak stożek: https://www.youtube.com/shorts/oECzt0hlLlg
EDIT dwa: dostałem 2 PW o te ukraińskie. Tu jest strona: https://hot-rod.com.ua/sholom-alambik-4
KOMA Brzeg od razu powiedziała, że takiej na małe złącza nie zrobią.
EDIT: tu masz powstawanie pot-stilla z takiej blachy jak stożek: https://www.youtube.com/shorts/oECzt0hlLlg
EDIT dwa: dostałem 2 PW o te ukraińskie. Tu jest strona: https://hot-rod.com.ua/sholom-alambik-4
Nie ma w tych linkach nic o cebuli z ich oferty i nie wypowiadam się na jej temat. Wspomniałem jedynie, że przypomina mi nieco tą od Jacka, jak i taką z dołączonego zdjęcia. Tyle w temacie tej cebuli, co innego reszta wykonania. Natomiast jeżeli wyrażenie negatywnej opinii uznajesz za "gnojenie" to, jak nazwać pozytywną? "Lizanie po jajach"?
Mam złe doświadczenia z ich produktami i niejednokrotnie przekonałem się na własne oczy, jaki to szajs. Duża rzesza nabywców nawet się z tym nie ujawnia bo wiadomo, jakie ludzie mają podejście do procederu. Wolą milczeć i szukają pomocy w poprawkach u prywatnych majsterkowiczów. To dla DM bardzo wygodna zależność. Uważam, że to masówka, która pięknie wygląda wyłącznie na filmikach z ładnym głosem lektora i radosną melodyjką 
Ostatnio zmieniony 2025-02-12, 21:13 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piotrus2535
- 20%

A zamawialiście Panowie coś na tej Ukraińskiej stronie z dostawą do Polski?
Pytam się z ciekawości i kompletując całość. ciekaw jestem różnicy w cenie ( + transport )
Produkt od Zygmunta a ten z Ukrainy.
Pytam się z ciekawości i kompletując całość. ciekaw jestem różnicy w cenie ( + transport )
Produkt od Zygmunta a ten z Ukrainy.
Zamawiałem dla kumpla, ta co w wiadrze przyjechała. Transport busikiem przez granice, dodatkowe 100zł, wszytsko płatne do ręki z odbiorem w Zamościu.
-
piotrus2535
- 20%

Niestety, granicą zachodnia.
Czyli cała Polska do przejechania np. kurierem.
Muszę szukać innego rozwiązania, albo innego alembika. Zboża i rum robiłem na: półkowa procapy, robiłem też na LM, i póki czegoś jeszcze innego nie zrobię, to nie będę wiedział z jakiej metody najlepiej mi smakuje.
Trochę popełniłem błąd, bo wydaje się, że zacząłem temat zbóż od ..... strony.
I zaś kolejne zakupy.
Czyli cała Polska do przejechania np. kurierem.
Muszę szukać innego rozwiązania, albo innego alembika. Zboża i rum robiłem na: półkowa procapy, robiłem też na LM, i póki czegoś jeszcze innego nie zrobię, to nie będę wiedział z jakiej metody najlepiej mi smakuje.
Trochę popełniłem błąd, bo wydaje się, że zacząłem temat zbóż od ..... strony.
I zaś kolejne zakupy.
-
piotrus2535
- 20%

Dla ścisłości. Były procapy a nad głowica z LM.
I była też sama rura z głowicą LM.
I coś mi się wydaje, ( a może nie, po prostu nie wiem), że tnie ta głowica z zaworkiem LM zbyt wiele. Dlatego pomysł z Alembikiem.
Szukajcie a znajdziecie
kiedyś powiedziano......
I coś mi się wydaje, ( a może nie, po prostu nie wiem), że tnie ta głowica z zaworkiem LM zbyt wiele. Dlatego pomysł z Alembikiem.
Szukajcie a znajdziecie
Spróbuj na pełnej kolumnie rektyfikacyjnej z głowicą LM. Słabe grzanie, odbiór LM całkowicie otwarty do 50ml słoiczków. regulacja mocą a jak już się nie da to refluksem.piotrus2535 pisze: ↑2025-02-13, 09:09....................
................
Niezłe efekty dają tez thumpery. Do owocówek wystarczą 3-4szt..
-
piotrus2535
- 20%

Panowie, wracam do tematu alembika od Zygmunta. Coś trzeba tam dołożyć, nic nie trzeba, jakaś może łabędzia szyja, gdzieś dodatkowy termometr itp. itd.
Termometr przy destylacji prostej nie jest raczej konieczny. Ja go wstawiam (zegarowy) tylko po to by sygnalizował wzrost temperatury przed samą chłodnicą. Tu nic nie stabilizujesz. Jak sie ruszy na najwyższym kolanie to puszczam wodę. Trochę czasu schodzi zanim temperatura z cebuli przejdzie wyżej. U mnie stożek cebuli jest z blachy 0,6 mm. Dennica aktualnie z 1,2 mm i jest już kulista. Początkowe egzemplarze były chyba z 0,8mm, jak dobrze pamiętam. Pierwsze nawet z 0,6 mm, ale wtedy sie uczyłem materiału. 
Wstawienie gęsiej szyi przed chłodnicą ma sens. A jak ma regulowany kąt, to możesz sobie ustalać, czy chcesz więcej mocy (skierowana ku górze) , czy raczej smaku i aromatu (w doł).
Testuj. To ciekawa i pouczająca zabawa.
Wstawienie gęsiej szyi przed chłodnicą ma sens. A jak ma regulowany kąt, to możesz sobie ustalać, czy chcesz więcej mocy (skierowana ku górze) , czy raczej smaku i aromatu (w doł).
Testuj. To ciekawa i pouczająca zabawa.