Odstojnik
Odstojnik
Witam mam takie pytanie - czy ktoś próbował kiedyś nadawać jakiś charakterystyczny posmaczek bimbrowi poprzez wkładanie do odstojnika jakiś ziół, przypraw, owoców itp. Jeśli tak to jak dużo aromaty przedostaje się do bimbru (czy powstaje tylko słaby posmak czy wręcz przeciwnie - para wyciąga wszystko i posmak jest wyraźny) ??. I czy macie jakieś sprawdzone składniki nadające alkoholowi ciekawy posmak ??
Ostatnio zmieniony 2009-04-02, 20:33 przez dudek560, łącznie zmieniany 1 raz.
No nie za bardzo o to mi chodziło - w tamtym temacie mówią o dwóch metodach - 1. pędzeniu zaprawionego spirytus i 2. przepuszczaniu spirytusu przez kolumnę z owocami. Ja myślę o wykorzystaniu zwykłego odstojnika w postaci słoika i przepuszczeniu przez niego oparów alkoholu powstającego w wyniku destylacji zacieru a nie rozcieńczonego spirytusu.
Typowe podejście pot-still vs kolumna ,rozumiem ze kolega ma pot-stilla stąd to nieporozumienie.Problemem może być jak to koś już gdzieś napisał mętnienie destylatu a nawet powstanie galaretki jeżeli dobrze pamiętam.Co do smaku to niestety rzecz subiektywna
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości