Odstojnik

Teoria i praktyka metody garnkowej
dudek560
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-06-19, 11:18

Odstojnik

Post autor: dudek560 » 2009-04-02, 17:50

Witam mam takie pytanie - czy ktoś próbował kiedyś nadawać jakiś charakterystyczny posmaczek bimbrowi poprzez wkładanie do odstojnika jakiś ziół, przypraw, owoców itp. Jeśli tak to jak dużo aromaty przedostaje się do bimbru (czy powstaje tylko słaby posmak czy wręcz przeciwnie - para wyciąga wszystko i posmak jest wyraźny) ??. I czy macie jakieś sprawdzone składniki nadające alkoholowi ciekawy posmak ??
Ostatnio zmieniony 2009-04-02, 20:33 przez dudek560, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-04-02, 18:11

Polecam ten temat
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

dudek560
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-06-19, 11:18

Post autor: dudek560 » 2009-04-02, 18:32

No nie za bardzo o to mi chodziło - w tamtym temacie mówią o dwóch metodach - 1. pędzeniu zaprawionego spirytus i 2. przepuszczaniu spirytusu przez kolumnę z owocami. Ja myślę o wykorzystaniu zwykłego odstojnika w postaci słoika i przepuszczeniu przez niego oparów alkoholu powstającego w wyniku destylacji zacieru a nie rozcieńczonego spirytusu.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-04-02, 18:40

zamiast odstojnika lepiej nad wypełnienie dać koszyczek z owocami, lub ziołami i wówczas otrzymasz całkowity ekstrakt tego co tam włożysz.
pozdrawiam - inżynier

dudek560
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-06-19, 11:18

Post autor: dudek560 » 2009-04-02, 18:48

inżynier czy mówiąc "nad wypełnienie" masz na myśli naczynie z zacierem (w tym przypadku keg) ??

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-04-02, 19:11

Typowe podejście pot-still vs kolumna :mrgreen: ,rozumiem ze kolega ma pot-stilla stąd to nieporozumienie.Problemem może być jak to koś już gdzieś napisał mętnienie destylatu a nawet powstanie galaretki jeżeli dobrze pamiętam.Co do smaku to niestety rzecz subiektywna
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

dudek560
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2008-06-19, 11:18

Post autor: dudek560 » 2009-04-02, 19:25

nie siedzę aż tak głęboko w tych zagadnieniach. Moja aparatura wygląda tak - keg na zacier - odstojnik - chłodnica - wszystko połączone wężem silikonowym. Jeśli to nazywacie "pot-still" to przepraszam za umieszczenie tematu w złym miejscu.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-04-02, 19:29

Masz pot stilla. Nie neguje, bo też mam i czasem uzywam :D
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości