Zbożówka na potsie

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Zbożówka na potsie

Post autor: Spirit » 2010-01-23, 12:20

Cy ktoś z Was robił zbożówkę na pot-stillu ? Jakie wrażenia? jaki smak?

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-01-23, 12:24

typowo bimbrowaty, ale ciekawy jak dla mnie. przepuscilem 4l i uzywalem jako zaprawki :mrgreen:

pzdr

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-01-23, 12:52

Bimbrowaty w pozytywnym tego słowa znaczeniu czy np.gorszy niż bimber z sacharozy na drożdżach piekarniczych?

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2010-01-23, 13:00

bardziej szlachetny bym powiedzial, bez zapachu rozpuszczalniku. mi to pachnialo , nawet dolalem do czysciochy dla odmiany, no ale jeden woli grzybki, drugi pip..

zacieralem raz (nie licze 1 spalonego :evil: ) i dopiero bede w lutym szerzej experymentowal.

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2010-01-25, 01:43

Prawie wszystkie moje zbożówki są z pot-stilla. Bardzo lubię " łychowate" smaki i te z prostej aparatury lepiej mi odpowiadają niż z kolumny, są pełniejsze w smaku, takie "soczyste". Według mnie różnica jest taka, jak np. między mlekiem prosto od krowy a tym kupionym w sklepie. Nie każdemu to odpowiada.

A tak w ogóle moim zdaniem pot-still wymaga większego kunsztu niż kolumna.

PS. Kolumna wygrywa przy czystych destylatach, przy smakowych bezkonkurencyjny jest pot-still. Taka jest moja opinia.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

kszaczan
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-08-27, 15:55

Post autor: kszaczan » 2010-01-27, 19:30

Na pot-stilu destylowałem zaciery z kukurydzy, mąki pszennej i chleba (żytni i pszenny), wszystko na drożdżach red ethanol. Jeżeli chodzi o zapach to jak dla mnie mniej "bimbrowaty" niż cukrówki. A smak to kwestia gustu, dla mnie zobżówki żądzą.

akmad
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2009-09-28, 12:55

Post autor: akmad » 2010-01-27, 20:53

A jak się destyluje takie zbożówki? Jak np. koniaki?
Ja na to mówię destylacja ogień-ogień. Tzn. pierwsza destylacja palnik na full, druga powoli, dopóki destylat płonie radosnym ogniem :) . Czy jakoś inaczej?

kszaczan
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-08-27, 15:55

Post autor: kszaczan » 2010-02-17, 15:26

Na początku destylowałem metodą "polską" czyli dwa razy powoli, odrzucamy przedgony i destylujemy do 40%. Ostatnio przestawiłem się na metodę "anglosaską" czyli pierwszy raz szybko do zera (z odrzuceniem przedgonów), drugi raz powoli. Myślę że ta druga metoda daje lepsze efekty.

PS:
Nie mam płaszcza, więc filtruje zacier przed destylacją (ale ponoć tak sie też robi z burbonami itp)

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-11, 18:33

Na potsie puszczałem zaciery z mąki żytniej razowej i pszennej.Po jednym przepuszczeniu wyszło coś genialnego miało to powiedzmy 50% a piło się to jak lemoniadę,naprawdę nie było czuć ,że to mocny alkohol,z resztą to opinia również osób ,które częstowałem,bardzo łagodniutka wódka,tylko mąka razowa np żytnia jest dość droga,ostatnio zrobiłęm na mące z Biedronia i nie daje się to pzrefiltrować przez worek filtracyjny dedykowany do tego celu,nawet wsypałem kilogram piasku budowlanego-wiem to hardcore-do kotła-przypaliło się i sprzęt odmówił posłuszeństwa ale po wyczyszczeniu z przypalonego -działa.Mam pół fermentora tego zajzajera-i jedyne sensowne rozwiazanie jakie mi przychodzi do głowy to wylać to na kompostownik...Może ktoś ma lepszy pomysł?..
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-07-11, 18:36

Wsadzić keg do wielkiego gara i gotować przez wodę, poszukaj w temacie płaszcz olejowy.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-07-11, 23:21

magas37 pisze: poszukaj w temacie płaszcz olejowy.
Albo poszukaj tańszej mąki razowej i po ptokach :lol:.
Następnym razem, oczywiście.
U nas w sklepie maka żytnia razowa po 1,80 zł.
Choć rozwiązanie Magasa jest "the best", sprawdzone, działa.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-07-11, 23:27

Raz na prostym i smaczne, ciekawi mnie jak ten prosty wygląda.

jeffrey
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2011-10-13, 20:38
Lokalizacja: NE Polska

Post autor: jeffrey » 2012-07-12, 20:18

powiedzcie mi po co robicie towar na zbożu?
chodzi o smak czy że to taniej - coś jeszcze innego ?
napiszcie bo pytam szczerze bez podtekstów ( kiedyś otrzymałem w prezencie żytniówkę ale taka padlina się do niczego nie nadaje i jeszcze stoi :))

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-16, 17:12

Nie mam możliwości wsadzenia kotła w płaszcz.Chodziło mi o jakąś metodę przefiltrowania tego-z mąką razową żytnią nie miałem problemu.A w jakim to sklepie jest razowa po 1,80...?
A po co się robi zbożówki i czy są tańsze niż cukrówki..?
Droższe,a wydajność mniejsza.Smak 10 razy jednak lepszy,np żytnia ze sklepu-to nie wiem ,z czego jest robiona,że do takiej domowej żytniej to nawet nie ma co porównywać...
Żytnia domowa-to ambrozja o delikatnym posmaku araku,przynajmniej mnie taka wyszła.
Padlina to mi wyszła ze skażonego zwierzęcymi odchodami zboża-wrr-powinienem temu rolnikowi bombkę podłożyć -a jeszcze zachwalał,że czysty towar ładnie pachnący,dopiero w środku było...;-(
Reasumując:zrób zgodnie ze sztuką zacierania-a będziesz w szoku jak i ja byłem;-)
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-07-17, 01:13

DulfLingren pisze:A w jakim to sklepie jest razowa po 1,80...?
A w TYM.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości