Strona 2 z 2

: 2012-07-18, 08:29
autor: starowar
Lepsza jest śruta czy ziarno gniecione? - robiłem tylko na śrucie.

: 2012-07-20, 22:36
autor: Gogo
Witam
Swój produkt nazywam zbożówką (nie pytajcie z jakiego zboża bo niwiem ), zacier przygotowuje z ciasta które jest odpadem w produkcji makaronu , ciasto jest mieszane w próżni następnie wytłaczane (exstruder). Przygotowanie zacieru wymaga dużego wysiłku, ale kleikuje rewelacyjnie i uwadnia się wzorowo, whisky drożdże załatwiają resztę. W porównaniu zacier z mąki biedronkowej oraz krupczatki wg mojej subiektywnej oceny wypada blado. Aromat zacieru rewelacja (w porównaniu z cukrówką). Destylacja pierwsza bez kolumny, na palniku gazowym keg 50l. Nie przypali się jeżeli zleje się z nad osadu a osad w następnym kroku wydestylujesz z gotową właśnie cukrówką.
Będę bronił zbożówki i pot-stila jak niepodległości.

: 2012-07-21, 07:23
autor: robol69
Gogo pisze: Nie przypali się jeżeli zleje się z nad osadu a osad w następnym kroku wydestylujesz z gotową właśnie cukrówką.
Dobre i płaszcz nie jest konieczny :idea:
A co wychodzi z cukrówki z gęstym ?

: 2012-07-21, 10:20
autor: Gogo
Jako młody na forum boje sie używać zdań twierdzących, tym razem zaryzykuje. Spirytus uzyskany z połączenia takich zacierów jest wzbogacony o pozytywne aromaty zacieru, i jako taki nie jest "czystej rasy". Nie nadaje sie więc do produkcji whisky itp, ale do celów domowych i leczniczych, tak.

Re: Zbożówka na potsie

: 2021-04-16, 02:35
autor: Garaofsand
Na pot-stilu destylowałem zaciery z kukurydzy, mąki pszennej i chleba (żytni i pszenny), wszystko na drożdżach red ethanol. Jeżeli chodzi o zapach to jak dla mnie mniej "bimbrowaty" niż cukrówki. A smak to kwestia gustu, dla mnie zobżówki rządzą.