Materiały na :Alembik miedziany retro

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-05-20, 23:58

Witam , pozdrawiam obcokrajowca /kolegę @Petar ceny cenami - u nas mówią 'kto nie ma miedzi ten w domu siedzi " "przejdźcie ' na kwasówkę ......

powiedz /napisz lepiej co Wy tam produkujecie :?: czy możesz się jako reprezentant Serbii pochwalić może "walniemy " wirtualnego kielonka :?:
taki międzynarodowy wirtualny toast

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Popović Petar
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2011-01-30, 00:38

Post autor: Popović Petar » 2011-05-22, 20:51

Dzięki za powitanie
My tu tylko gotowane brandy z owoców, jabłka, gruszki, wiśnie, morele, winogrona, również fermentacji miodu , suszone owoce, rodzynki lub suszone śliwki.
W naszym kraju istnieje wiele koćola do destylacji.
Myślę, że Polacy są bardziej pomysłowe i lepsze pod względem wyposażenia.
U nas jest czysty etanol kosztu l około 2 €, 96% z nich to i tańsze, ale nie wiem jak to zrobić wódki to nik ne robi od etanola.

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2011-05-23, 12:47

Oj tak tak pamiętamy te wasze niebieskie i czerwone korki na butelkach kupowanych w aptekach :D ale i niektóre napoje kupowane na bazarach są bardzo dobre :wink:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-05-25, 20:15

A powitać, powitać.
A może Kolega podzieli się paroma przepisami? Ogromnie ciekaw jestem jak to się robi u Was. Takie przepalanki owocowe mają swoją duszę i każdy inaczej tego ducha usiłuje wydobyć. A jak Wy to robicie?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2011-06-09, 20:53

Może wróćmy do tematu.
1. Czy ktoś robił taki stylowy alembik, nadający się w pełni do destylacji?
2. Jak tam "bury67" czy zrobiłeś jakiś sprzęt?
3. Byłem dzisiaj u jednego fachmana który ma maszynę do wyoblania, ma się zastanowić nad ceną alembika. Największy problem z łabędzią szyją, bo na zdjęciach rura z której jest zrobiona zwęża się ku końcowi a do tego jest powyginana.
4. Czy może ktoś orientuje się jakie mają być prawidłowe wymiary naczyń i ryrw stosunku do pojemności gara.

Awatar użytkownika
bury67
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2008-08-12, 11:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: bury67 » 2011-10-04, 11:45

witam

trochę póżno ale to lepsze niż wcale :)

do Kuby -troche zaniedbalem projekt-tj kupiłem kane na alledrogo około 20 litrowa -miała byc z miedzi a jest tylko powlekana miedzią - nie wystawiłem negatywa bo pogodny człowiek jestem :oops: zrobie z niej chłodnicę (w środku zamontuję węzownicę miedzianą -dalej temat kotła mam otwarty -a w szczególnosci wykonania "łabędziej szyji.

Doc Pistorius-zacny sprzęt widac że masz duszę artysty i do tego to rozwiazanie z palnikiem jak nie opatentowanę to skorzystam :brawo , ja bardziej klasycznie myślałem.

do Petar Popović -czy przypadkiem nie masz rodziny w Privlace koło Zadaru? Mam przyjaciela z tamtąd -Branko Popović (super rybak) -Twoja rodzina? W sierpniu sie z Branko widziałem i od jego wujka rakijie przednią z nim piłem -nie udało się zobaczyć sprzetu , brak czasu-czego załuję :wall

cena 200euro -za kocioł to drogo ale może dasz namiary? bo nic nie moge wygooglować a jak zobaczę to może sie namówię :lol:


pozdrawiam - bury
dobre bo swojskie

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2011-10-20, 10:14

Popović Petar pisze:Piszę z Serbii, mówię polskiego, ale nie wiem jak się pisze.
W naszym kraju, garnki wykonane w całości z miedzi. Brandy z owoców , owoce spryskiwane są produkty na bazie siarki, miedzi i ważne jest, że zbiornik, w którym owoce gotowane jest wykonany z miedzi, ponieważ wiąże się składników.
Te małe garnki są drogie tutaj i u nas kosztować około 200 €, bo miedź jest bardzo drogie.
Kolego Petar,
I jak z tymi namiarami? Chętnie byśmy zobaczyli wasze instrumenty :lal

[ Dodano: 2011-10-21, 21:05 ]
Cisza....
Podobno Bałkany zasypało śniegiem i pełna katastrofa :?
Może ktoś z Kolegów ma aktualne informacje odnośnie oferty na alembiki miedziane?

Awatar użytkownika
bury67
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2008-08-12, 11:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: bury67 » 2011-11-04, 15:26

Cześć -tutaj na ten temat rozmawiałem z uroczą Portugalką chyba w zeszłym tygodniu :D

w sumie cena atrakcyjna w stosunku do oferty krajowej ale te koszy wysyłki :(

cyt:

Thank you in advance for your contact.

The price for an alembic ref. 7003 - 15l + shipping cost to Poland, is the following:

1 - Ref. 7003 - Copper Traditional Alembic Still - 15 L = 101,40 Euros

1 - Ref. 9011 - Professional Spring Thermometer for Alembic Stills = 14,50 Euros

VAT = 16,52 Euros

Shipping - (by UPS - until 5 days, with online tracking system available) = 56,53 Euros

TOTAL = 188,95 Euros.

In the meantime, if you need any assistance or additional information, please do not hesitate in contact us, for which we will be at your entire disposal.

Kind Regards,

Ana Ferreira
(Com. Department)

**************************
COPPER MASTERS
P.O. BOX 49
3721-902 Oliveira de Azemeis
PORTUGAL
TEL (1): +351 256 098 373
TEL (2): +351 256 284 390
FAX: +351 256 284 617
EMAIL: info@coppermasters.com
SITE: www.coppermasters.com
dobre bo swojskie

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2011-11-04, 16:08

To może zrobimy wspólny zakup i podzielimy koszty transportu? Może jeszcze ktoś chętny?

jurii
90%
90%
Posty: 642
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2011-11-04, 16:52

Są na forum Koledzy z Hiszpanii, może oni by pomogli?

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-04, 19:43

Ciekawa opcja;].. Do ziółek jak znalazł;)
XXX

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2011-11-04, 21:16

Pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów: Który model wybrać? :nie_wiem

[ Dodano: 2011-11-07, 20:00 ]
Panowie, naprawdę jestem zdecydowany zakupić alembik z www.coppermasters.com
Raz się żyje :mrgreen:
Proszę jedynie o doradzenie w dwóch kwestiach:
1. Myślę, że najbardziej nada się taki sprzęt do smakówek (śliwowica, gruszkówka itp) tylko który model wybrać?
2. Taki 15 l będzie OK? Czy wybrać większy?
Te niespełna 190 Eur z transportem do PL za 15l wydaje się naprawdę atrakcyjne, może aż za bardzo...
Za wszelkie porady postaram odwdzięczyć się relacją z placu boju, kiedy tylko dostanę to cudo.

Awatar użytkownika
bury67
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2008-08-12, 11:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: bury67 » 2011-11-08, 10:09

cześc
W sumie tez jestem nastawiony na zakup z tej strony internetowej.
Opinie maja pozytywne z całej Europy (nie znalazłem z Polski-moze ktoś tam juz coś kupił i moze sie podzielić uwagami?)
Mnie interesuje cos w okolicach 15 litrów pojemnosci (oczywiscie do wytwarzania olejków zapachowych :slinka ) ale może ktos uważa że to za mało/za dużo?
myślałem o zakupie z termometrem jako ozdobą ale funkcionalną-z tego co zrozumiałem jak się zamówi razem to go zamontują.Ciekawa jest też tacka/sito do wkładania w banię coby się gęste nie przypaliło. :mrgreen:
jak będziesz zamawiał to daj znać może zjadą z kosztów przesyłki tj podzielimy je na połowę
dobre bo swojskie

newcomer
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2010-12-15, 23:57

Post autor: newcomer » 2011-11-08, 14:53

Przed zakupem, proponowałbym spytać się czy wnętrze alembika jest również miedziane, gdyż jak widać po innych produktach tego sklepu, nie musi tak być.
Może być cynowane, ocynkowane, aluminiowe lub nierdzewne

Awatar użytkownika
bury67
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2008-08-12, 11:01
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Post autor: bury67 » 2011-11-08, 15:16

Cześc @newcomer
napewno nie jest to nierdzewka,
w naczyniach miedzianych do użytku w kuchni stosowano i dalej się stosuje cynowanie wewnętrzej części naczyń i faktycznie na zdjeciach produktów do kuchni widać że nie jest to im obce :brawo .
Czy przypadkiem nie jest podobnie w interesujących nas alembikach, nie wiem -przypuszczm że nie, ale dla pewności napisałem zapytanie żeby rozwiać wszelkie wątpliwosci -jak tylko dostane odpowiedź to się nią z Wami podzielę.

[ Dodano: 2011-11-09, 08:41 ]
oto odpowiedź z słonecznej Portugalii od miłej An:
Thank you for your email.

About your questions, below it follows the answers:
********
1. Our copper alembic stills are made only with solid copper. Only the inside part of the alembics helmets take a tin plated treatment (just a coat that will go out with the time and use) because this tin treatment is demanded by law in some countries. However the tin that we use is certified and prepared for food use (we use this treatment also in the interior of our copper cookware - it is also demanded by law).

2. No, our shipping prices are calculated according to the volume of the orders. In this case two alembics will have more volume than only one, so the price will be a little higher.
*****

więc z tego co kolega google podpowiada raczej wnętrze alembika jest ocynowane (wymogi prawne w niektórych krajach?) ale w sumie stosuje się ocynowanie w garnkach i jest dobrze.Pytanie czy ta cyna nie będzie wchodziła w reakcję z nastawem? :nie_wiem A z drugiej strony mają tam przecierz wieloletnie doświadczenie w wytwarzaniu alembików więc...?

w temacie wspólnej przesyłki jest tez odpowiedź -jest tak jak się spodziewałem koszt robi w wiekszości gabaryt przesyłki.

czekam na dyskusję w temacie.
dobre bo swojskie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość