Nic więcej nie mam do dodania. Możecie mnie linczować...

Jak miałem wsad powyżej 25% . a najczęściej 30% - zgodnie z zaleceniami, które wyczytałem na forum przeszło 2 lata temu to miałem podobne problemy i uzyskany destylat mnie nie zadowalał. Jak przeszedłem na mniejsze stężenie (zresztą pomógł przypadek), który juz wcześniej opisywałem to wszystko się zmieniło.Emiel Regis pisze:... Temp u mnie na głowicy rośnie o wiele, wiele wolniej niż u Ciebie (stabilizacja- przedgony, po ich odebraniu i odkręceniu na full zaworka skok do 82-84 i powolny wzrost do tych 90*C trwający czasem do 5-6 godzin w zal. od ilości wsadu- keg 50l i mocy grzania)...
Do destylacji owocówek mam osobną rurę. Bez dodatkowych "dziur"OLO 69 pisze:A destylowałeś na krótkiej rurze już po wymianie tego uszczelnienia portu termometru? ...
Magas ale ja opisuję kolumnę 50cm wypełniona litrem sprężynek - co daje 40cm wypełnienia.magas37 pisze:... Kiedy stabilizuje się kolumnę do odebrania przedgonów gromadzi ona w sobie dość alkoholu, otworzenie zaworka na max nie opróżnia od razu kolumny, trwa to czas jakiś,
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość