Kolumna destylacyjna

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Kolumna destylacyjna

Post autor: wiking » 2011-05-02, 16:01

Czy dodanie do kociołka kolumny 1m wypełnionej drutem miedzianym i zmywakami poprawi jakość produktu? Czy dalej destylować, kociołek chłodnica? Nie chcę kombajnu typu reflux, chciałbym tylko troszkę ograniczyć nie raz za mocny aromat bimberkowy, który bardzo lubię. Ale jak pisałem, na zwykłym sprzęcie nie raz jest tego aromatu za dużo nawet na dzikich drożdżach z ryżu i rodzynek+ jakieś tam owoce.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wiking, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-02, 19:12

Ja nie jestem fachowcem , nawet nigdy nie stałem koło fachowca , nie sory, stałem, stałem koło kilku. Jeśli mam odpowiedzieć na twoje pytanie to odpowiedź brzmi tak. Poczytaj jednak jak działa głowica i do czego służy kolumna , jeśli chcesz tylko minimalnie poprawić to zrób odstojniki , jeśli jednak , chcesz mieć pełną kontrole i możliwość robienia różnych wódek od czystej po kontrolowany winiak, to musisz , poszperać na forum , ja nie mam czasu by szukać za ciebie , tu masz tak co znalazłem w sekundę http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kol ... 4-2009.pdf

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2011-05-02, 19:16

Wiking. Dokładając rurę z miedzią i odstojniki oraz podwójną destylację a także klarowanie nastawu i węgiel do produktu będziesz zadowolony. Jeśli chcesz mieć w miarę czyste około 95% to nie. Pozdrawiam.

lesiomar
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2010-12-18, 17:51

Post autor: lesiomar » 2012-02-04, 18:58

Zastanów się jak przygotowujesz nastaw, niektórzy cały czas prascują na drożdżach babuni, a one dają mocny "aromat", najlepiej specjalistyczne drożdże np. Vodka Star - po nich nastaw można pić bez destylacji
lesiomar

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-02-04, 21:36

lesiomar , widze że w twoim przypadku lepiej jest mieć promil we krwi i echo w głowie :lol:
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 15:50 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
zzzooolll
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2012-07-20, 08:23

Post autor: zzzooolll » 2013-09-27, 14:37

Przyszedł w końcu na czas zmianę repertuaru z cukrówek na coś owocowego
więc poproszę doświadczonych kolegów którzy bawili się już na kolumnach
dotychczasowa orkiestra do "luksusu"
- kolumna miedz 54mm LM/VM
-wypełnienie sprężynki

Zastanawiam się nad takim procesem
1 wyciągnięcie sprężynek z nierdzewki
2 włożenie sprężynek miedzianych 1 litr
3 wlanie i grzanie 25litrów nastawu
4 odbiór 250 ml (przyzwyczajenie)
5 stabilizacja około 60 min
6 kropelkowy odbiór przedgonu 250 ml
7 zawór LM otwarty na maksa i delikatny odbiór regulowany grzaniem
8 rozcieńczenie produktu do 50% i powtórna zabawa

a teraz czekam na krytykę prowadzonego procesu i małe podpowiedzi :mrgreen:

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-09-27, 14:48

Pierwsze gotowanie.
ad. 1 - tak
ad. 2 - tak
ad. 3 - tak
i odbiór wszystkiego jak leci z maksymalnie otwartym odbiorem bez oglądania się na temperatury i frakcje. Grzanie małe.

Surówka rozcieńczone do 20% i drugie gotowanie.
ad. 1 - tak
ad. 2 - tak
ad. 3 - tak ( tylko zamiast nastawu - surówka o mocy 20%)
ad. 4 - nie - zmień przyzwyczajenia !!!
ad. 5 - 15-20 min wystarczy
ad. 6 - tak ( tylko odbieraj w malutkie pojemniki do oceny i ewentualnego kupazowania)
ad. 7 - tak tylko nie reguluj grzaniem a odbiorem w taki sposób aby na głowicy utrzymywac temp. ok. 88-90*C( grzanie małe poniżej 1000W).

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-09-27, 21:33

Za pierwszym razem nie zaszkodzi odebranie kropelkowo pierwszych 50ml i zagęszczenie za pomocą refluksu samej końcówki żeby nie dopuścić śmierdzącego śmiecia do surówki.
lesgo58 pisze: ad. 7 - tak tylko nie reguluj grzaniem a odbiorem w taki sposób aby na głowicy utrzymywac temp. ok. 88-90*C( grzanie małe poniżej 1000W).
Z tego co zrozumiałem, to proces ma się odbywać na długiej kolumnie.
Grzejąc z taką mocą trzeba będzie długo czekać na tą temperaturę na głowicy, a chwilę po jej pojawieniu z kotła zaczną już unosić się pogony, trzeba więc zbijać ją w dół sterując refluksem tak, żeby najpóźniej mając 99*C w kotle, na głowicy mieć już temp. stabilizacji.

Sam na początku procesu grzeję z pełną mocą jednej grzałki- 1860W bo wiem że wtedy mogę sobie spokojnie na to pozwolić, po czym schodzę z grzaniem w dół trakcie procesu na sam koniec znów grzejąc na full i zaprzęgając do pracy zaworek refluksu.
Dużą rolę odgrywają tutaj próby organoleptyczne, to nie cukrówka i nie ma sztywnych reguł a poszczególne nastawy mogą się między sobą sporo różnić.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-09-27, 21:44

Emiel Regis pisze:...Z tego co zrozumiałem, to proces ma się odbywać na długiej kolumnie.
Grzejąc z taką mocą trzeba będzie długo czekać na tą temperaturę na głowicy, a chwilę po jej pojawieniu z kotła zaczną już unosić się pogony, trzeba więc zbijać ją w dół sterując refluksem tak, żeby najpóźniej mając 99*C w kotle, na głowicy mieć już temp. stabilizacji...
Ty to wiesz czy teoretyzujesz? :lol:
Po stabilizacji wystarczy 1 minuta żeby osiągnąc taka temp.
Ostatnio zmieniony 2013-09-27, 22:44 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-09-27, 21:50

Grzejąc z mocą poniżej 1000W na długiej kolumnie? :shock:
Ja wiem co piszę, a Ty?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-09-27, 21:56

Na krótkiej rurce mając 40 cm wypełnienia sprężynkowego miedzianego, jadąc bez refluksu i mając wsad 25% to dopiero po minimum godzinie mam te 88°C na głowicy, a przeważnie po 2-3. Wcześniej temp zaczyna szybko wzrastać od około 83°C. Szybko dochodzi do tych 83°C ale potem to już wolniutko do tych 88°C - 90°C.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2013-09-27, 21:58

Ps. Zerknij na tabelę zależności moc-temp. Mając w kotle 20% masz w nim 88,5*C
Jak więc w minutę po stabilizacji osiągniesz na głowicy więcej niż w kotle.. ?

Edit; to miał być ciąg dalszy poprzedniego posta.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2013-09-27, 22:06

Przy drugim gotowaniu wsadu nie mocniejszego niż 20%, stabilizacji, odebraniu ok. 300ml przedgonów i rozkręceniu zaworka na max po kilku minutach - do butelki zdąży wylecieć nie więcej niż 300ml destylatu ( Emiel tak wiem zaraz się przyczepisz, że napisałem przedtem 1 minuta - ale co to znaczy wobec twojego długo) mam minimum 88*C w głowicy. I tak odbieram az do 96% w kegu.
Sprawdzone wielokrotnie i od roku.
Nie wierzysz- spróbuj sam - warunek wsad nie może mieć więcej jak 20%.
Bo bezsensowna jest to skakanie sobie do oczu. Ty chyba masz jakąś misje do spełnienia?
P.S. Grzeję tylko 800W
Ostatnio zmieniony 2013-09-27, 22:44 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-09-27, 22:11

@lesgo58
Powiem Ci, że nawet mając wsad 10% i puszczając bez refluksu, na rurce 40 cm wypełnionej sprężynkami miedzianymi nie ma możliwości uzyskania szybko 88°c na głowicy. Nie wiem, może masz mocno zalaną kolumnę albo coś innego ale normalnie to niemożliwe.
No myślałem, że po minucie, bo po kilku minutach to jest to możliwe ale dla wsadu o niższym stężeniu niż 20%.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-09-27, 22:12

Muszę zapytać, dlaczego przy pierwszym odpędzie, jeśli planujemy dwa, grzać małym grzaniem, to nie jest podchwytliwe pytanie, pytam z ciekawości. Ja grzeję na tyle mocno by mi nie zarzuciło nastawu na wypełnienie, choć czasem trudno to przewidzieć, to grzeję bardzo mocno, przy fi 50 5-6l/h odbioru, oczywiście bez refluksu, bo mówimy teraz o podwójnej destylacji.

[ Dodano: 2013-09-27, 22:14 ]
Gadajmy normalnie i nie bierzmy do siebie wszystkiego jako atak, przecież to nie wybory miss.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości