Destylowanie nalewek

Teoria i praktyka metody garnkowej
Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: Szlumf » 2018-02-07, 15:41

terni pisze:
2018-02-07, 15:18
Od kiedy to nalewki się destyluje? Są one robione z owoców zalanych spirytusem 70%. Po zmacerowaniu owoce się oddziela poprzez zlanie nalewu,..........
Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami. A typowe nalewki mają to do siebie, że pozostaje po nich dość duży odpad w postaci nasączonego alkoholem surowca, z którego powstały. Na przykład owoce o których piszesz. Są różne szkoły postępowania z tymi "odpadkami". Ja najczęściej gromadzę je w 30l fermentatorze i gdy jest pełen powolutku wyciskam do sucha w prasie. Uzyskuję bardzo dobrą ratafię. Wcześniej je właśnie destylowałem metodą "gar w garze" ale ratafia wymaga mniej pracy i zawsze wychodzi co najmniej niezła.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: Cyrograf15 » 2018-02-07, 16:23

Jeszcze są nalewki nieudane, wypić się nie da a wylać szkoda. Kiedyś znajomej z takiej robiłem odzysk, całkiem dobre smakowe wyszło na pot-stillu.
Wojtek

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: radius » 2018-02-07, 17:21

Szlumf pisze:
2018-02-07, 15:41
Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami.
No, chyba nie bardzo :? Macerat jest niczym innym jak olejowym wyciągiem ziołowym (olej ziołowy). Proces maceracji znany jest już od tysięcy lat, tym sposobem wykonywano różne pachnidła, które stosowano jako perfumy.
Jeśli natomiast chodzi o wódki smakowe, to przeważająca część tych alkoholi powstaje w procesie maceracji, która oznacza ługowanie, czyli wydzielanie składników ciekłych (np. soku owocowego) lub stałych (tj. zioła), które wcześniej zostały połączone ze spirytusem. W tym samym procesie pozyskuje się o wiele słodsze trunki, czyli likiery. W opisanej metodzie ekstrakcji otrzymujemy pożądany nalew owocowy albo ziołowy.
Spiritus flat ubi vult

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: wawaldek11 » 2018-02-07, 17:30

Maceraty wodne też występują.... Jak zwał, tak zwał :wink:
No to powiedzcie mi co ja będę destylował? Zalałem jarzębinę 60% alko i zamierzam to przegotować razem z owocami.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: zbynek » 2018-02-07, 17:52

terni pisze:
2018-02-07, 15:18
Od kiedy to nalewki się destyluje? .....
Od czasu kiedy człek wymyślił alembik. Destylacje wszelkiej maści maceratów to nie nowinka.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: fuutro » 2018-02-07, 17:54

Też destyluję jarzębinę po leżakowaniu w 60% alkoholu. Być może trzymam ją za długo bo z miesiąc na ogół i nalewu za cholerę napić się nie da. Mimo mrożenia owoców po kilka miesięcy. Za to destylat o mocy 40-50% jak sobie jeszcze w cieniu i chłodzie poleży z dębem (daje mocno palony z USA) to już inna bajka :) Znaczy muszę w domu to chować.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: Szlumf » 2018-02-07, 18:03

Radius.
Słownik języka polskiego PWN.
"macerat «półprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie» "

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: wawaldek11 » 2018-02-07, 18:48

Fuutro - moja stoi od kilku miesięcy. I postoi chyba do maja. Mam też nalewkę z przemrożonych i podpiekanych owoców - planuję połączyć z destylatem.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: fuutro » 2018-02-07, 20:30

Podpiekanie owoców daje jakiś wyraźnie dobry efekt?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: Doody » 2018-02-07, 20:35

Podpiekanie to tradycyjny sposób pozbycia się goryczy i niektórych toksyn z owoców jak choćby sambunigryna z czarnego bzu. Dodatkowo podpiekanie uwydatnia słodycz (karmelizacja cukrów). W połączeniu z przemrażaniem, które również redukuje goryczkę to świetny sposób na przygotowanie owoców do nalewek.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: radius » 2018-02-07, 21:21

@szlumf, tak macerat to;
półprodukt przy wyrobie wódek i likierów, otrzymywany z ziół, przypraw i owoców macerowanych w spirytusie
A nie destylat ponalewkowy :D
Spiritus flat ubi vult

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: Szlumf » 2018-02-07, 21:26

A gdzie ja napisałem, ze to destylat? :D :)

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: radius » 2018-02-07, 22:18

A tutaj :lol:
Szlumf pisze:
2018-02-07, 15:41
Nalewki destyluje się od dawna. Tylko zwą się wtedy maceratami.
Chyba, że ja coś źle zrozumiałem :wink:
Spiritus flat ubi vult

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: Cyrograf15 » 2018-02-07, 22:49

Nalewka to owoce i inne zioła zalane alkoholem, a macerata to owoce i inne zioła zalane alkoholem. I już wiem wszystko :D
Wojtek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylowanie nalewek

Post autor: magas » 2018-02-07, 23:01

Cyrograf15 pisze:
2018-02-07, 22:49
macerata
Wojtek nie piszę się macerata , tylko maserati, sam zobacz https://www.google.pl/search?q=maserati ... qTGPKiU6VM:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: A_ST i 6 gości