Ciągły pomiar gęstości cieczy (zawartości alkoholu) - papuga

Teoria i praktyka metody garnkowej
popcorner
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2012-08-23, 12:05

Ciągły pomiar gęstości cieczy (zawartości alkoholu) - papuga

Post autor: popcorner » 2012-10-07, 12:09

Widziałem że w gorzelniach w metodzie pot-still stosuje się ciągły pomiar mocy alkoholu wychodzącego z destylatora. Wydaje mi się to bardzo praktyczne i eleganckie w porównaniu do zlewania urobku do kolejnych butelek. Łatwiej tak z pewnością kontrolować moment pojawienia się pogonów. Czy spotkaliście się z takim sprzętem gotowym do kupienia, pod dany model areometru? Byłoby dobrze, by miało to możliwie małą bezwładność, a więc by pojemność tego pojemnika była jak najmniejsza. W załączniku przesyłam rysunek obrazujący o co mi chodzi.
Załączniki
pomiar alkoholu.JPG
przekrój przez to ustrojstwo; na niebiesko zaznaczyłem ciecz - wpływa od dołu, wypływa u góry
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 14:24 przez popcorner, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-10-07, 12:17

To popularna "papuga"
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

popcorner
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2012-08-23, 12:05

Post autor: popcorner » 2012-10-07, 12:20

Legion pisze:To popularna "papuga"
"Słyszałem" już tu ten termin. Nie miałem pojęcia że chodzi o to właśnie urządzenie. Można to gdzieś kupić czy trzeba sobie zrobić?

popcorner
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2012-08-23, 12:05

Post autor: popcorner » 2012-10-07, 12:27

Wielkie dzięki! Grunt że jest kontakt do sprzedawcy. Tanie i wygląda solidnie.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Re: ciągły pomiar gęstości cieczy (zawartości alkoholu)

Post autor: Astemio » 2012-10-07, 13:28

Witam!
popcorner pisze:...Łatwiej tak z pewnością kontrolować moment pojawienia się pogonów...
Z tym się zupełnie nie zgodzę, pogony wtedy masz już w naczyniu odbiorczym - czyli jest po ptakach.
Jedynie termometr umieszczony w kolumnie pozwala kontrolować w pełni sprawę pojawiania się i wczesnego odcięcia pogonów, a dodatkową - nieocenioną - pomoc daje kolejny termometr, w kotle.
Papuga to tylko rodzaj gadżetu; jednym się podoba, innym nie - jak to z gadżetami.
W dodatku prawidłowo wskazuje tylko w przypadku destylatu schłodzonego do określonej temperatury, czyli nie w każdym przypadku (np. typowy LM lub RLM bez dodatkowej chłodnicy daje ciepły albo i gorący destylat).
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-10-07, 13:31

Papuga najlepiej się sprawdza w prostych aparatach , gdzie prowadzi się odbiór tylko kontrolując moc destylatu.

popcorner
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2012-08-23, 12:05

Re: ciągły pomiar gęstości cieczy (zawartości alkoholu)

Post autor: popcorner » 2012-10-07, 16:39

Astemio pisze:pogony wtedy masz już w naczyniu odbiorczym - czyli jest po ptakach.
Oj, przesadzasz :) Przecież to nie jest coś gwałtownego. Spadek procentów jest stopniowy, a więc jest czas na reakcję. Termometr to jedno. Warto jednak skupić na analizie tego, co idzie do konsumpcji. Patrząc z tej strony to raczej termometr wydaje się gadżetem, choć jestem jak najbardziej za jego użyciem. Każde dane dzięki którym odbieramy precyzyjniej gon, nawet jeśli się dublują, są dobre.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-10-07, 16:46

Termometr w głowicy pokaże ci dużo szybciej i dokładniej niż papuga.
Poszukaj na forum wykresu z temperaturami wrzenia alkoholu.

Znalazłem dla Ciebie:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a&start=30

popcorner
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2012-08-23, 12:05

Post autor: popcorner » 2012-10-07, 17:05

Dziękuję! Nawet udało mi się to znaleźć samodzielnie. Pomimo wykształcenia technicznego niewiele z tego jednak rozumiem. Widzę histerezę temperatura/moc alkoholu.

Z doświadczenia wiem, że etanol zaczyna się od 78... i trochę. To potwierdza też wykres. I jak mam go dalej czytać? Skoro najlepsze odbierać powinienem do 50-45% to powinienem zakończyć na temperaturze głowicy nieco poniżej 84oC? Dobrze to czytam?

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2012-10-07, 17:51

@popcorner, poczytaj posty byłego forumowicza @ostoja, tam znajdziesz opis wykonania "popugi" z miedzi na ocynkowanej podstawce.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-10-07, 17:51

Fajnie że znalazłeś, ale jeszcze przeczytaj przynajmniej parę postów przed i po.
Zwróć uwagę na kolor opisów i kolor linii wykresu, skoro łapiesz pary to patrz na czerwoną linię.
Niebieska pokazuje zależność moc nastawu a jego temperaturę wrzenia.
Kilka postów dalej jest też pomocna tabela.
Ostatnio zmieniony 2012-10-07, 18:31 przez berbelucha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: ciągły pomiar gęstości cieczy (zawartości alkoholu)

Post autor: drgranatt » 2012-10-07, 18:10

popcorner pisze:Oj, przesadzasz :) Przecież to nie jest coś gwałtownego. Spadek procentów jest stopniowy, a więc jest czas na reakcję. Termometr to jedno. Warto jednak skupić na analizie tego, co idzie do konsumpcji. Patrząc z tej strony to raczej termometr wydaje się gadżetem, choć jestem jak najbardziej za jego użyciem. Każde dane dzięki którym odbieramy precyzyjniej gon, nawet jeśli się dublują, są dobre.
Niestety, ale nie masz racji. Koledzy dobrze radzą Ci a Ty swoje.
popcorner pisze:Z doświadczenia wiem, że etanol zaczyna się od 78... i trochę. To potwierdza też wykres. I jak mam go dalej czytać? Skoro najlepsze odbierać powinienem do 50-45% to powinienem zakończyć na temperaturze głowicy nieco poniżej 84oC? Dobrze to czytam?
Niestety, źle czytasz i masz małe doświadczenie. Poczytaj dokładnie :searchmad i wtedy zrozumiesz gdzie tkwi Twój błąd.

wek
101%
101%
Posty: 243
Rejestracja: 2008-01-08, 14:41
Lokalizacja: z Za

Post autor: wek » 2012-10-07, 19:27

Koledzy zwróćcie proszę uwagę, że popcorner pisze o pot-stilu a nie o kolumnie.

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-10-07, 19:42

wek pisze:Koledzy zwróćcie proszę uwagę, że popcorner pisze o pot-stilu a nie o kolumnie.
Temperatury są jednakowe, w pot-stillu też można zamontować termometr.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2012-10-07, 19:59

Fakt, przepraszam - nie zwróciłem uwagi, że to dział "pot-still" :oops: , rzeczywiście w tym wypadku papuga jest przydatna (i jeśli chodzi o mnie, tylko w tym wypadku), a termometr ma małe znaczenie.
Mam pewne skrzywienie: automatycznie przyjmuję, że jeśli ktoś mówi o destylacji, to ma na myśli kolumnę i rektyfikację :D
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 56 gości