Ocena destylatu - kto chciałby spróbować?
: 2012-10-23, 19:50
Koledzy,
Przepędziłem 20l surówki z żyta, rozcieńczonej do 20-25% na krótkiej kolumnie. To moje pierwsze podejście do krótkiej kolumny. Dotychczas wszystko robiłem na długiej ze stabilizacją. Wybrałem krótką, bo alkohol ma być potem starzony w dębowej beczce. Otrzymałem łącznie 14 butelek 0,7 (nie licząc przedgonów i pogonów) o mocy od 85% do 40%. Popróbowałem wszystkich i wybrałem butelki od 4 do 14 (czyli od 72% do 40%).
To co powstało ze zmieszania jest dość ostre, pieprzne i jakby piernikowe. Zapach ma piękny, ale mam wątpliwości co do smaku. Ma zdecydowanie więcej "smaku" niż spirytus z długiej kolumny. Chciałbym wiedzieć, czy to jest to, co powinno iść do starzenia, czy wszystko jest OK.
Czy ktoś z Kolegów czuje się na siłach zaopiniować ten alkohol? Jeśli tak - proszę o info na priv-a. Podeślę próbkę.
Przepędziłem 20l surówki z żyta, rozcieńczonej do 20-25% na krótkiej kolumnie. To moje pierwsze podejście do krótkiej kolumny. Dotychczas wszystko robiłem na długiej ze stabilizacją. Wybrałem krótką, bo alkohol ma być potem starzony w dębowej beczce. Otrzymałem łącznie 14 butelek 0,7 (nie licząc przedgonów i pogonów) o mocy od 85% do 40%. Popróbowałem wszystkich i wybrałem butelki od 4 do 14 (czyli od 72% do 40%).
To co powstało ze zmieszania jest dość ostre, pieprzne i jakby piernikowe. Zapach ma piękny, ale mam wątpliwości co do smaku. Ma zdecydowanie więcej "smaku" niż spirytus z długiej kolumny. Chciałbym wiedzieć, czy to jest to, co powinno iść do starzenia, czy wszystko jest OK.
Czy ktoś z Kolegów czuje się na siłach zaopiniować ten alkohol? Jeśli tak - proszę o info na priv-a. Podeślę próbkę.