Destylacja szybkowarem
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2013-02-26, 20:59
Destylacja szybkowarem
Witam wszystkich. Zaczynam dopiero przygodę z destylacją. Z uwagi na brak możliwości lokalowych chciałbym zakupić do destylacji zestaw, którego budowę oparto na szybkowarze
http://allegro.pl/destylator-i-szybkowa ... 04256.html
Mam pytanie czy może ktoś z forumowiczów miał bądź też ma doświadczenie z takim sprzętem? Jak się sprawuje, czy można uzyskać roztwór pow. 80 %? Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
http://allegro.pl/destylator-i-szybkowa ... 04256.html
Mam pytanie czy może ktoś z forumowiczów miał bądź też ma doświadczenie z takim sprzętem? Jak się sprawuje, czy można uzyskać roztwór pow. 80 %? Z góry dziękuję za wszystkie uwagi.
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-02-26, 23:54 przez skurczybyk, łącznie zmieniany 4 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Destylacja szybkowarem
Lubisz bimbrowe klimaty?skurczybyk pisze:Jak się sprawuje
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2013-02-26, 20:59
- samogoneczek
- 40%
- Posty: 58
- Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
- Lokalizacja: UK - Szkocja
Witam. Sam całkiem niedawno zakupiłem taki sprzęt tylko że bez odstojnika i termometru. Był to sam garnek 17L i chłodnica. Po pierwszej destylacji wychodzi 70%. Jak chcesz więcej % to musisz powtarzać destylacje. No i smak jest tragiczny. Jest to najzwyklejszy bimber który bardzo przykro pachnie. Oczywiście zależy kto co lubi, ale ja osobiście po 3 razach na podobnym sprzęcie zacząłem czytać i szybko zakupiłem kolumnę rektyfikacyjną typu aabratek. Rezultat: Cena 4 razy większa, ale spirytus o niebo lepszy. Więc jak cię stać i planujesz destylować więcej niż kilka razy w roku to nie wydawaj kasy na jakieś szybkowary. Lepiej odwlec zakup w czasie i zakupić kolumnę na której zrobisz spirytus który się pije dużo przyjemniej niż bimber.
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.
Może jednak nie jest to aż tak bardzo śmierdzące bo z 10 lat temu na takim czymś działałem.samogoneczek pisze:No i smak jest tragiczny. Jest to najzwyklejszy bimber który bardzo przykro pachnie.
Zasada jest taka, że pierwszy raz należy kończyć destylacje gdy leci alkohol o mocy 35-40%.
Wlać to z pierwszego razu, gotować i kończyć gdy będzie kapało około 60%.
Dla bardziej wybrednych można gotować trzeci raz.
Ważną rzeczą jest odlanie pierwszych 100 ml przedgonu z każdego gotowania zarówno z chłodnicy jak i z odstojnika.
Na początku procesu odstojnik warto z dwa trzy razy opróżnić.
W trakcie procesu też z dwa razy spuścić jego zawartość.
Jak ktoś nie ma warunków lokalowych, to na takim czymś też coś pijalnego osiągnie.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2013-02-26, 20:59
Dziękuję za cenne info
Zdaję sobie sprawę, że bez kolumny rektyfikacyjnej smak i zapach może pozostawiać wiele do życzenia, ale przecież jak się przepuści wszystko przez filtr węglowy to nie załatwi to sprawy? Tak się zastanawiam.
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2013-02-26, 20:59
Mówisz o jakimś posmaku czy czymś innym?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez skurczybyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2013-02-26, 20:59
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości