Destylator pot-still- ocena sprzętu

Teoria i praktyka metody garnkowej
trebor8181
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2013-06-24, 18:48

Destylator pot-still- ocena sprzętu

Post autor: trebor8181 » 2013-08-23, 09:29

Witam.
Jestem początkującym w tym fachu, więc proszę o wyrozumiałość z niewiedzy mojej. Swojej aparatury będę używał przeważnie do przepuszczania winiaków, owocówek czasem może jakaś cukrówka.
Oto opis sprzętu.

Kolumna długości 40cm fi 40 zakończona fitingiem

- Termometr tarczowy

- 2 odstojniki o pojemności 0,5 l każdy zakończone zaworem spustowym cala

- Chłodnica z 3 metrową spiralą

-keg 30l

Czy coś byście zmienili, dodali? Będę wdzięczny za rady i opinie
Załączniki
destylator.jpg
Ostatnio zmieniony 2013-08-23, 10:21 przez trebor8181, łącznie zmieniany 1 raz.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-08-23, 09:43

Zmień termometr od CO, odetnij odstojniki. Jeżeli chcesz cukrówki, to przedłuż"kolumnę", wypełnij ją, dorób jakiś reflux. To co zrobiłeś to taka klasyka lat 70tych...

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-08-23, 10:27

W tym sprzęcie nie warto za dużo zmieniać, szkoda kasy. Jedynie można ulepszyć go wsypując w kolumnę sprężynki miedziane, zabezpieczając je od dołu drucianym podtrzymaniem od lub zmywakiem.
Destylacja pierwszy raz wylanie pierwszych 100 ml przedgonu, w tym też szybkie spuszczenie syfu z odstojników, a potem odebranie całego alkoholu prawie do końca.
Druga destylacja to rozcieńczenie tak do około 25-30% , znowu wylanie pierwszych 100 - 200 ml, szybkie opróżnienie odstojników i ciągnięcie do momentu jak zacznie lecieć około 60-55%.
Pierwszy odpęd to grzanie dosyć mocne. Drugi odpęd grzanie delikatne aby leciało cienkim ciurkiem.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

trebor8181
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2013-06-24, 18:48

Post autor: trebor8181 » 2013-08-23, 10:28

Z tym sprzętem to jest tak, że mam zamiar dopiero go kupic, zdjęcie jest z Allegro.

[ Dodano: 2013-08-23, 10:29 ]
Olo, powiedz mi kiedy mam opróżniać te odstojniki, obydwa na raz, po kolei?

[ Dodano: 2013-08-23, 10:31 ]
A jeszcze lepsze jest to, że ta aparatura jest dla Niemca heheeh

[ Dodano: 2013-08-23, 10:36 ]
Moj teść pracuje u Niemca no i ten Niemiec chce robic bimberek. Kolumna raczej odpada, nie dał bym rady im wytłumaczyć :) Wiem tylko, że będą robić owocówki i winiaki, może czasem z cukrówkę.
Ostatnio zmieniony 2013-08-23, 10:31 przez trebor8181, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-08-23, 10:37

Jak nie kupiłeś to daj sobie spokój.
Z odstojnikami jest ten problem, że przedgon który zaczyna lecieć na początku destylacji, skrapla się częściowo w odstojnikach i nie można go dosyć dobrze odebrać za chłodnicą. Dlatego aby w miarę lepiej odebrać przedgon trzeba go też w miarę szybko spuścić z odstojników.
Można tez na początku destylacji mieć chwilę otwarte odstojniki i wtedy będzie trochę większa strata alkoholu ale przedgon się dosyć dobrze z nich opróżni.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

trebor8181
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2013-06-24, 18:48

Post autor: trebor8181 » 2013-08-23, 10:40

Kolego, to co byś proponował żeby kupić? Wiesz, żeby było w miare proste w obsłudze.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-08-23, 10:46

Jak chcesz coś prostego, to zwykła rura kwasówka z 70-80 cm wypełniona miedzią chociaż z 40 cm od dołu, na końcu chłodnica i wszystko.
Z takiego czegoś wychodzi po dwóch przebiegach naprawdę dobry bimberek.
Pzdr.
OLO 69

trebor8181
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2013-06-24, 18:48

Post autor: trebor8181 » 2013-08-23, 10:57

Wiesz, nie bardzo to moge sobie wyobrazić, czy chłodnica ma być dokładnie w tej rurze na koncu? A jak ma wygladac odbiór bimberku? Znalazłem na allegro taka kolumne. Tylko ja bym zrobił bez odstojnika. Kolumna ma wysokosc 1,2m.

[ Dodano: 2013-08-23, 10:59 ]
Czy nie zawracam za bardzo Ci głowy? Jestem wdzięczny za wszelkie informacje
Załączniki
yjvr.jpg

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-08-23, 11:01

Zostaw w cholerę te odstojniki. Weź coś takiego (w zależności czy chcesz mieć pochyloną lub prostą kolumnę):
Załączniki
aabratek.png
boka.jpg

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-08-23, 11:25

Problem w tym, że on nie chce kolumny.

@trebor8181
Tak, jak masz na ostatnim zdjęciu, ale pusta rura bez spirali w środku i bez odstojnika.
Czyli z kolumny prosto wyjście par na chłodnicę.
Pzdr.
OLO 69

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-08-23, 12:23

Nie chcesz kolumny ze względu na trudność- ale Bokakob jest banalny w obsłudze- jeden zawór i po robocie. Przykręcony- masz spirol. Odkręcony- masz bimber. Wsio.

trebor8181
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2013-06-24, 18:48

Post autor: trebor8181 » 2013-08-25, 10:17

Dziekuję wszystkim za rady i opinie.
Ostatnio zmieniony 2013-08-25, 12:49 przez trebor8181, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości