Destylator pot-still- ocena sprzętu
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2013-06-24, 18:48
Destylator pot-still- ocena sprzętu
Witam.
Jestem początkującym w tym fachu, więc proszę o wyrozumiałość z niewiedzy mojej. Swojej aparatury będę używał przeważnie do przepuszczania winiaków, owocówek czasem może jakaś cukrówka.
Oto opis sprzętu.
Kolumna długości 40cm fi 40 zakończona fitingiem
- Termometr tarczowy
- 2 odstojniki o pojemności 0,5 l każdy zakończone zaworem spustowym cala
- Chłodnica z 3 metrową spiralą
-keg 30l
Czy coś byście zmienili, dodali? Będę wdzięczny za rady i opinie
Jestem początkującym w tym fachu, więc proszę o wyrozumiałość z niewiedzy mojej. Swojej aparatury będę używał przeważnie do przepuszczania winiaków, owocówek czasem może jakaś cukrówka.
Oto opis sprzętu.
Kolumna długości 40cm fi 40 zakończona fitingiem
- Termometr tarczowy
- 2 odstojniki o pojemności 0,5 l każdy zakończone zaworem spustowym cala
- Chłodnica z 3 metrową spiralą
-keg 30l
Czy coś byście zmienili, dodali? Będę wdzięczny za rady i opinie
Ostatnio zmieniony 2013-08-23, 10:21 przez trebor8181, łącznie zmieniany 1 raz.
W tym sprzęcie nie warto za dużo zmieniać, szkoda kasy. Jedynie można ulepszyć go wsypując w kolumnę sprężynki miedziane, zabezpieczając je od dołu drucianym podtrzymaniem od lub zmywakiem.
Destylacja pierwszy raz wylanie pierwszych 100 ml przedgonu, w tym też szybkie spuszczenie syfu z odstojników, a potem odebranie całego alkoholu prawie do końca.
Druga destylacja to rozcieńczenie tak do około 25-30% , znowu wylanie pierwszych 100 - 200 ml, szybkie opróżnienie odstojników i ciągnięcie do momentu jak zacznie lecieć około 60-55%.
Pierwszy odpęd to grzanie dosyć mocne. Drugi odpęd grzanie delikatne aby leciało cienkim ciurkiem.
Pzdr.
Destylacja pierwszy raz wylanie pierwszych 100 ml przedgonu, w tym też szybkie spuszczenie syfu z odstojników, a potem odebranie całego alkoholu prawie do końca.
Druga destylacja to rozcieńczenie tak do około 25-30% , znowu wylanie pierwszych 100 - 200 ml, szybkie opróżnienie odstojników i ciągnięcie do momentu jak zacznie lecieć około 60-55%.
Pierwszy odpęd to grzanie dosyć mocne. Drugi odpęd grzanie delikatne aby leciało cienkim ciurkiem.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2013-06-24, 18:48
Z tym sprzętem to jest tak, że mam zamiar dopiero go kupic, zdjęcie jest z Allegro.
[ Dodano: 2013-08-23, 10:29 ]
Olo, powiedz mi kiedy mam opróżniać te odstojniki, obydwa na raz, po kolei?
[ Dodano: 2013-08-23, 10:31 ]
A jeszcze lepsze jest to, że ta aparatura jest dla Niemca heheeh
[ Dodano: 2013-08-23, 10:36 ]
Moj teść pracuje u Niemca no i ten Niemiec chce robic bimberek. Kolumna raczej odpada, nie dał bym rady im wytłumaczyć Wiem tylko, że będą robić owocówki i winiaki, może czasem z cukrówkę.
[ Dodano: 2013-08-23, 10:29 ]
Olo, powiedz mi kiedy mam opróżniać te odstojniki, obydwa na raz, po kolei?
[ Dodano: 2013-08-23, 10:31 ]
A jeszcze lepsze jest to, że ta aparatura jest dla Niemca heheeh
[ Dodano: 2013-08-23, 10:36 ]
Moj teść pracuje u Niemca no i ten Niemiec chce robic bimberek. Kolumna raczej odpada, nie dał bym rady im wytłumaczyć Wiem tylko, że będą robić owocówki i winiaki, może czasem z cukrówkę.
Ostatnio zmieniony 2013-08-23, 10:31 przez trebor8181, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak nie kupiłeś to daj sobie spokój.
Z odstojnikami jest ten problem, że przedgon który zaczyna lecieć na początku destylacji, skrapla się częściowo w odstojnikach i nie można go dosyć dobrze odebrać za chłodnicą. Dlatego aby w miarę lepiej odebrać przedgon trzeba go też w miarę szybko spuścić z odstojników.
Można tez na początku destylacji mieć chwilę otwarte odstojniki i wtedy będzie trochę większa strata alkoholu ale przedgon się dosyć dobrze z nich opróżni.
Pzdr.
Z odstojnikami jest ten problem, że przedgon który zaczyna lecieć na początku destylacji, skrapla się częściowo w odstojnikach i nie można go dosyć dobrze odebrać za chłodnicą. Dlatego aby w miarę lepiej odebrać przedgon trzeba go też w miarę szybko spuścić z odstojników.
Można tez na początku destylacji mieć chwilę otwarte odstojniki i wtedy będzie trochę większa strata alkoholu ale przedgon się dosyć dobrze z nich opróżni.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2013-06-24, 18:48
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2013-06-24, 18:48
Wiesz, nie bardzo to moge sobie wyobrazić, czy chłodnica ma być dokładnie w tej rurze na koncu? A jak ma wygladac odbiór bimberku? Znalazłem na allegro taka kolumne. Tylko ja bym zrobił bez odstojnika. Kolumna ma wysokosc 1,2m.
[ Dodano: 2013-08-23, 10:59 ]
Czy nie zawracam za bardzo Ci głowy? Jestem wdzięczny za wszelkie informacje
[ Dodano: 2013-08-23, 10:59 ]
Czy nie zawracam za bardzo Ci głowy? Jestem wdzięczny za wszelkie informacje
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 0%
- Posty: 6
- Rejestracja: 2013-06-24, 18:48
Dziekuję wszystkim za rady i opinie.
Ostatnio zmieniony 2013-08-25, 12:49 przez trebor8181, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości