Strona 4 z 4
: 2016-03-08, 10:05
autor: Sokol_1410
Niestety nic innego jak taka chłodziarka z rollbaru nie wchodzi u mnie w grę. Znalazłem inne, większe chłodziarki np.:
http://olx.pl/oferta/chlodziarka-do-piw ... d68e12e776 lub
http://olx.pl/oferta/chlodziarka-do-piw ... ccd4bba133
: 2016-03-08, 19:27
autor: Danniel
Zastanawiam się, czy któryś z wymienionych schładzalników będzie w stanie skutecznie odebrać średnio 2 kW przez kilka godzin trwania procesu? Wg mnie to może być problem. Łatwiej byłoby zamontować w obudowie kilka chłodnic samochodowych (albo z klimatyzacji) i schładzać wodę wentylatorami. Rozwiązanie może głośniejsze, ale w razie niewystarczającego odbioru ciepła dokładamy następną chłodnicę, a w chłodne dni mamy nagrzewnicę
Co do pompki w układzie to stosuję obiegową od CO. Czasem ma problemy z odpowietrzeniem przy rozruchu, ale później mogę prawie o niej zapomnieć. Jeśli potrzeba większego ciśnienia to pompki od chłodnic spawarek mają ciekawe parametry np MTP 600: 3,5 bar; 9 l/min; ED 100%;
: 2016-03-08, 20:01
autor: zbynek
Danniel pisze:Zastanawiam się, czy któryś z wymienionych schładzalników będzie w stanie skutecznie odebrać średnio 2 kW przez kilka godzin trwania procesu? Wg mnie to może być problem..........
Masz rację, ale jest zawsze jakieś "ale" Zapominamy tu o banku lodowym znajdującym się w takiej chłodziarce. Lód jest zamrażany przed całym procesem. Podniesienie temperatury z -1 do +1 to nie to samo co poniesienie temperatury wody z 1 stopnia do 3 stopni. W grę wchodzi tu ciepło topnienia. Wypada zapytać jakiegoś kolegę biegłego w fizyce, może policzy nam bilans cieplny. Ja zapomniałem, za stary jestem.
Re: Chłodzenie bez dostępu do bieżącej wody
: 2023-11-23, 15:38
autor: LBLASZKIEWICZ
Drodzy przyjaciele...,
Tak przeczytałem całe wywody i nie znalazłem jednej podstawowej informacji o jak ważnej dla całego procesu i chłodzenia bez dostępu do bieżącej wody:
Wg was jaka powinna być temperatura wody wchodzącej do destylatora i jaki przepływ przy danej temperaturze powinien być zachowany?
Re: Chłodzenie bez dostępu do bieżącej wody
: 2023-11-23, 17:26
autor: wawaldek11
Krótko mówiąc przepływ i temperatura wpływającej wody ma skroplić pary w założony sposób.
Te parametry będą zależne od rodzaju sprzętu, mocy grzania i sposobu prowadzenia destylacji/rektyfikacji. O tym nic nie wspominasz.
Możesz jeszcze poczytać na "czarnym"
https://alkohole-domowe.com/forum/searc ... obieg+wody
Re: Chłodzenie bez dostępu do bieżącej wody
: 2023-11-24, 15:22
autor: Dudasz
LBLASZKIEWICZ pisze: ↑2023-11-23, 15:38
Drodzy przyjaciele...,
Tak przeczytałem całe wywody i nie znalazłem jednej podstawowej informacji o jak ważnej dla całego procesu i chłodzenia bez dostępu do bieżącej wody:
Wg was jaka powinna być temperatura wody wchodzącej do destylatora i jaki przepływ przy danej temperaturze powinien być zachowany?
Jak to napisał wawaldek11 opary mają zostać skroplone. Ja mam wodę na wejściu zimną (ja korzystam z kranu, bo mam dostęp) a wylatuje jakieś 55°C. Dopóki woda będzie jakieś 10° chłodniejsza niż opary, które mają w głowicy jakieś 78° jak dobrze pamiętam, to zostaną skroplone i tyle. Chcesz uzyskać płyn, musisz więc schłodzić opary.
Pozdrawiam,
Dudasz.
Re: Chłodzenie bez dostępu do bieżącej wody
: 2023-11-24, 16:50
autor: laurentp
W moim termometrze jest sztywny alarm na wodzie wychodzącej ze skraplacza na poziomie 60*C. Jak się chce odzyskać więcej ciepła (ja grzeję wodę w zasobniku 250l) to go można ignorować.
Praktycznie dochodziłem nawet do 65-70 na wylocie.