Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: Citizen Kane » 2018-03-13, 10:40

terni pisze:
2018-03-13, 10:21
Jeżeli wcześniej tego nie wyczułeś to może miałeś katar.
Ty podczas odbioru wyczuwasz w powietrzu spirytus?

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: terni » 2018-03-13, 12:20

Nie tylko podczas odbioru. Wystarczy że odkręcę butelkę.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: Citizen Kane » 2018-03-13, 12:56

Gratuluję zmysłu powonienia...

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: Twonk » 2018-03-13, 13:39

Mam chłodnicę z rurki miedzianej. Destylat który odbierałem tym razem był gorący jak nigdy dotąd. Czy zmiana na stalową karbowaną coś polepszy? Bardziej mi chodzi o ewentualne przepuszczanie par na zewnątrz a nie o temperaturę destylatu.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: terni » 2018-03-13, 15:19

Może zwiększ objętość przepływu wody przez chłodnicę i zainstaluj dodatkową chłodniczkę do destylatu.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: zbyszko » 2018-03-13, 23:26

@ CK
Tu nie ma co gratulować, trzeba ziomala zaprosić na zlot:
http://wino.org.pl/forum/Thread-VIII-Po ... tomia-2018
Tam dopiero okaże się jakie kolega ma właściwości sensoryczne :mrgreen:
@ terni
Nie pękaj, zapisz się, jako "młodego" mianujemy Cię grillowym :twisted:
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: Twonk » 2018-03-14, 15:18

@ Terni

Niestety nie mam co zwiększać - woda puszczona na max. Temperatura wody na wejściu 9 st. C i 26 st. C na wyjściu z chłodnicy - czyli teoretycznie spoko, ale rura głowicy była gorąca prawie do samego czubka. Wymienię chłodnice na taką z rurki karbowanej i się zobaczy.

Dzięki za pomoc i wsparcie :)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: wawaldek11 » 2018-03-14, 16:55

Kierunek przepływu wody masz odpowiedni?
Pozdrawiam,
Waldek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: terni » 2018-03-15, 08:38

Temperatura wzrasta o 17°C przy maksymalnym przepływie. Nie ma co wymagać lepiej. Myślę że karbowana rurka niewiele tu zmieni.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
KS2507
50%
50%
Posty: 160
Rejestracja: 2012-09-16, 12:07
Lokalizacja: Łomża

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: KS2507 » 2018-03-15, 12:30

Twonk pisze:
2018-03-14, 15:18
@ Terni

Niestety nie mam co zwiększać - woda puszczona na max. Temperatura wody na wejściu 9 st. C i 26 st. C na wyjściu z chłodnicy - czyli teoretycznie spoko, ale rura głowicy była gorąca prawie do samego czubka. Wymienię chłodnice na taką z rurki karbowanej i się zobaczy.

Dzięki za pomoc i wsparcie :)
Prawidłowo wykonany skraplacz z rurki karbowanej daje rade skroplić opary nawet przy wypływającej wodzie 70C* a zasilanie ok 10*C.
Wrzuć fotkę i wymiary skraplacza. :)

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: zbynek » 2018-03-15, 18:24

Powiem więcej, temperatura 70-75 stopni na wylocie wody z głowicy, to optymalna temperatura dla procesu. Przy dobrze zbudowanym skraplaczu, pary nie uciekają przez odpowietrzenie, a powracająca na wypełnienie flegma nie wychładza nadmiernie górnej części wypełnienia.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: magas » 2018-03-15, 18:50

Jeśli skraplacz masz zwinięty tak, że przez środek masz pusty tunel, to wsadź w niego zmywak i kłopot zniknie. bywały przypadki, że woda zimna na wylocie a pary przez ten tunel uciekały, jeśli głowica była całkiem otwarta, nie miała dekielka zamykającego z odpowietrzeniem, nawet przy letniej wodzie na wylocie.Najlepszym jednak wyjściem jest zamówić w stalówce u kolegi kula skraplacz pod wymiar, robił mi nawet taki co wkładam do beczki 220l by schłodzić szybko dużą ilość płynu, ma chłop wprawę i robi solidnie.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: Twonk » 2018-03-15, 20:45

OK. Chłodnica pod wymiar zamówiona. Jak nie dojdzie na czas to zmywaki włożę do aktualnej. Dzięki @all za rady. Lubię eksperymentować, więc nawet jak jakieś rozwiązanie nie będzie skuteczne to grunt to nowe doświadczenia.

Do sobotniego urobku dodałem 5g/litr płatków dębowych mocno opiekanych oraz 3g/litr takich z beczki oloroso. Przeprowadziłem przyspieszone starzenie poprzez ogrzewanie do 70*C i ochładzanie (6 cykli). Ze słoja wydobywa się silny aromat miodu wrzosowego/gryczanego (to od torfu??). W smaku jest jednak jeszcze mocno surowe i bardzo dymne chociaż dużo łagodniejsze niż na początku. Pusty kieliszek pachnie cygarami i stajnią.

Cóż, trzeba to wlać do beczki i odczekać parę latek... :cry:

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: elofura » 2018-03-16, 14:01

Ten przyśpieszony proces starzenia to sam wymyśliłeś? Czy gdzieś to wyczytałeś?
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Twonk
60%
60%
Posty: 200
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Jak prowadzę destylację metodą Pot-still na kolumnie.

Post autor: Twonk » 2018-03-16, 14:49

Raczej gdzieś na tym forum ewentualnie na czarnym. Jest zdecydowana różnica pomiędzy tym samym destylatem z wiórkami a takim z taką samą ilością wiórek po kilkukrotnym podgrzaniu i ochłodzeniu.

Oczywiście jest to coś "sztucznego" i z pewnością nie zastąpi długotrwałego leżakowania w beczce. Ogólnie jestem fanem whisky typu Bowmore, Laphroaig czy Ardbeg jednak na razie nie udało mi się uzyskać nut morskich, cytrusowych czy suszonych jabłek - myślę, że do tego konieczne jest naturalne starzenie przez wiele lat.

Jednak już teraz wg mnie i kilku znajomych, moja najstarsza wódka jęczmienna (bo chyba whisky tego nie nazwę :) ) którą właśnie na początku 2017 podgrzewałem i mroziłem przez kilka dni a następnie zostawiłem z wiórkami na ponad rok, wydaje się całkiem przyjemna z lekkimi nutami torfowymi i wyczuwalnym aromatem słodu.

Niestety praktycznie jakoś bardzo szybko "wyparowała" w gardłach znajomych... Z tego powodu zdecydowałem, że następne produkcje wleję do 30l beczki i zapomnę na dłuższy czas, mając nadzieję, że ujawnią się inne pożądane aromaty :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości