Pytanie laika - odstojniki

Teoria i praktyka metody garnkowej
Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

Post autor: inspiracje » 2009-01-06, 14:56

Według moich doświadczeń, lepszy rezultat osiągam mając jeden odstojnik w pionie do gara (z niego spływa) a za nim dwa w poziomie z których wylewam syf po gotowaniu...
Miałem na początku wszystkie trzy właśnie tak zamontowane że ze wszystkich wracał syf ale gdy zrobiłem to tak jak teraz mam to efekt moim zdaniem mam lepszy....
pozdro
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
Leszak
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-05, 22:23
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Leszak » 2009-01-06, 15:36

Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku. Na takie rozwiązanie jakie stosuję zdecydowałem się gdy zauważyłem, że mam o jakieś 10 % więcej mocy :shock: . A skoro większa moc to większa czystość. Tak to sobie wykombinowałem. :lol:
Leszek

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-06, 17:55

Leszak pisze:Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku.
Dlatego zawsze trzeba dbać o nieparzystość. Mając np. trzy odstojniki bez problemu wskażemy ten z prawdą. Przy czterech odstojnikach nie uda się zlokalizować tego z prawdą.
:wink:

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

Post autor: inspiracje » 2009-01-06, 18:05

winiarek5 pisze:
Leszak pisze:Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku.
Dlatego zawsze trzeba dbać o nieparzystość. Mając np. trzy odstojniki bez problemu wskażemy ten z prawdą. Przy czterech odstojnikach nie uda się lokalizować tego z prawdą.
:wink:
Pozdrawiam
Winiarek
Winiarku... a może tak bardziej prosto.... łopatologicznie.... czytam parę razy i nie panimaju o co chodzi z tą nieparzystością......
:nie_wiem
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-01-06, 18:36

inspiracje pisze: Winiarku... a może tak bardziej prosto.... łopatologicznie.... czytam parę razy i nie panimaju o co chodzi z tą nieparzystością......
:nie_wiem
Mam wrazenie ze za bardzo sie wczytujesz w slowa Winiarka i w tym chyba jest wlasnie odstojnik pogrzebany ;)

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

Post autor: inspiracje » 2009-01-06, 18:41

Ja po prostu czekam na ripostę Winiarka, jeszcze bardziej śmieszną, dowcipną
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

Awatar użytkownika
Leszak
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-05, 22:23
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Leszak » 2009-01-06, 20:09

Zważ wszak Winiarku, że ssaki mają parzyste raczej biusty. :)
Leszek

Awatar użytkownika
maxcd
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-21, 23:12
Lokalizacja: śląskie

Post autor: maxcd » 2009-01-07, 01:06

Witam. W moim układzie pierwszy dolny ,,odstojnik" jest pusty drugi jest ze zmywakiem ,,dobry duszek" trzeci deflegmator z euro-winu. Moc od 82-85%.W każdym z nich na dole jest zaworek, którym odpuszczam, co się wytrąci. Pierwsze odpuszczenie gromadzę do, peet" bo czuć mocno alkoholem reszta do zlewu. Pierwszy tez zapełnię, ale nie wiem, czym, ciętr rurki szklane albo cięty zmywak(żeby można było wsunąć przez wylot fi 10mm
maxcd

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-07, 08:48

Leszak pisze:...ssaki mają parzyste raczej biusty. :)
I dlatego każdy ssak ma pępek, żeby prawdę bez trudu zlokalizować bo trzeba wiedzieć, że pod każdym pępkiem jest odstojnik.
:wink:

Awatar użytkownika
Leszak
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-05, 22:23
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Leszak » 2009-01-07, 09:01

winiarek5 pisze:pod każdym pępkiem jest odstojnik.
:wink:
Pod warunkiem, że nie stajemy na głowie. :lol:

[ Dodano: 2009-01-07, 09:17 ]
maxcd pisze:Pierwszy tez zapełnię, ale nie wiem, czym, ciętr rurki szklane albo cięty zmywak(żeby można było wsunąć przez wylot fi 10mm
Rurki szklane potniesz na kawałki odpowiednio zaostrzonym wiertłem widiowym, lub można też kupić takie rysiki, do usuwania fug pomiędzy płytkami glazury. Rysujesz dookoła a następnie łamiesz. Jeżeli chodzi o zmywak to najpierw go rozciągnij a następnie patyczkiem od szaszłyków wpychaj do wnętrza. Otwór fi 10 to duży otwór.
Leszek

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-07, 10:27

W każdym bądź razie tak czy tak pępek wypada po środku a za pępkiem jest odstojnik.

Jeśli zastanawiasz się co umieścić w odstojnikach to może zdjęcia Ci pomogą podjąć decyzję.
Po wsypaniu podkładek sprężystych ø 3mm po pierwszym brykaniu moc wybryku wzrosła z ok. 40% na 85% a siatka miedziana zlikwidowała większość smrodów.

Pozdrawiam

Winiarek
Załączniki
Co wsadzić.JPG
Co wsypać.JPG

Awatar użytkownika
Leszak
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-05, 22:23
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Leszak » 2009-01-07, 12:01

To mi się podoba. Z jakiego materiału są te podkładki? i czy ten sprzęt stosujesz do śliwki ?
Leszek

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-01-07, 17:31

Podkładki są oczywiście z KO.
Co do śliwek to chyba wysypię podkładki ale miedź zostawię.
Zresztą do bryknięcia mam ok. 240 l winka śliwkowego a do kolby wlewam max. 18 l to pewnie zrobię próby z podkładkami i bez oraz z miedzią i bez + ewentualnie z połową podkładek: będzie to w sumie 4 albo 6 wariantów destylacji a do przerobienia wszystkiego to muszę prawie 14 razy uruchomić aparaturę.
Szklane kulki na dole w odstojniku nic nie dają. Są tylko po to aby wypełnić to miejsce zamiast podkładek bo pomimo, że w hurtowni wykupiłem wszystkie podkładki to było ich za mało aby wypełnić kolumnę :D

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Leszak
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2007-12-05, 22:23
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Leszak » 2009-01-07, 17:46

Też mam coś koło 200 l "śliwki", zrobiłem też winko z jabłek 2x60. Dokonałem wstępnej destylacji jestem zadowolony :slinka . Ale chcę coś jeszcze zmienić przy sprzęcie :idea: Jak się uda to się pochwalę.
Leszek

Awatar użytkownika
_Andrzej_
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-08, 23:01
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: _Andrzej_ » 2009-01-08, 23:49

winiarek5 pisze:a siatka miedziana zlikwidowała większość smrodów.
Jeśli pytam o jakiś banał, to z góry przepraszam, ale jaki wpływ na smrodki ma tutaj siatka miedziana? Tak z fizycznego punktu widzenia to tylko kolejny (przed)deflegmator
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 06:47 przez _Andrzej_, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Andrzej

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości