Chemiczny smak przez miedź?

Teoria i praktyka metody garnkowej
runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Chemiczny smak przez miedź?

Post autor: runner2 » 2015-03-15, 22:07

3 miesiące minęły jak w deflegmatorze wymieniłem szklane rurki na rurki miedziane, i od tego czasu zaczęło cos się pierdzielić. W płynie właściwym pijawił sie zapach acetonu/przedgonu. Na początek zgoniłem na filtr weglowy który to rzadko używany mógł czymś przejść. Później winne były drożdże. Do cukru się nie czepiam. Ostateczne dziś sprawdzone i potwierdzone, miedziane rurki w deflegmatorze dawały zapach acetonowo/przedgonowy. I tutaj jest pytanie moje dlaczego???? Czy przez to niską moc? (z miedzianymi rurkami deflegmator miał skłonność do zalewania) i dawałem mniej mocy zeby sie bie zalewal!!!! To obstawiam najbardziej! Innych pomysłów brak po wrzuceniu szkla do deflegmatora zapach jest odvzuwalby ale w przedgonie a poźniej znika? 1!
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2015-03-15, 22:20

Co ile destylacji czyścisz miedź?

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2015-03-15, 22:29

Różnie co 2-3. Czysciłem octem, i kwaskiem, ale nie pomaga, jak wstawilem szkło zamiast miedzi to jest ok.
Podróż koleją skraca czas podróży pociągiem.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-15, 22:39

Jak Ci na szklanych rurkach bardziej pasuje, to tak zostaw :wink:
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 42 gości