Pirosiarczyn w destylacie
Pirosiarczyn w destylacie
Zrobiłem zacier ze starych soków z dodatkiem wody, 20 Blg startowe, przy użyciu drożdży turbo fruit. Po przerobieniu przez drożdże cukru i zlania znad osadu dałem pirosiarczanu sodu w ilości odpowiedniej do stabilizacji wina. Nie wiedziałem, że przy destylacie ujawniają się defekty zapachowe aż tak że nosa nie da się dostawić do destylatu. Destylowane w kanie od mleka + chłodnica z odstojnikiem, temperatura blisko 90 stopni (trochę za dużo ale oszczędzałem na czasie). Co zrobić by pozbyć się zapachu siarki z destylatu?
Przeglądałem forum ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.
Przeglądałem forum ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2016-09-13, 23:02 przez elvixiq, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: pirosiarczyn w destylacie
Co to zrobiłeś? Zacierałeś stare soki? No a po co pirosiarczan dawałeś to już nikt tego chyba nie wie.
Spróbuj po przelewać kilkanaście razy z większej wysokości, powinno pomóc.
Spróbuj po przelewać kilkanaście razy z większej wysokości, powinno pomóc.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Drożdże z głodu same zdechną, nie trzeba ich dobijać to nie humanitarne.
Natomiast wyklarować się również samo wyklaruje, można użyć też bentonitu.
Natomiast wyklarować się również samo wyklaruje, można użyć też bentonitu.
Ostatnio zmieniony 2016-09-13, 22:21 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
Re: Pirosiarczyn w destylacie
Do wina to dodają pirosiarczyn potasu, nie sodu.elvixiq pisze:...dałem pirosiarczanu sodu w ilości odpowiedniej do stabilizacji wina...
Może miedź podczas destylacji by pomogła.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość