Strona 4 z 8

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 13:41
autor: Doody
Terni
Pijesz whiskacza bezpośrednio po destylacji?
Ty ta masz gust... :wink:

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 14:34
autor: drgranatt
magas pisze:
2019-04-07, 22:27
Kupił bym taką górę https://alembik.eu/1085-alembik-miedzia ... results=43 tylko większą, z grubszego materiału, taką co mogę założyć na zbiornik ponad 100l , szkoda, że u nas nikt tego nie robi.
A może i robi :abaras spróbuj zapytać tu: https://potstill.pl/tworzymy-alembiki.html Chyba nawet Twoje rejony?

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 14:42
autor: terni
Lubię mleko prosto od krowy - jeszcze ciepłe. I destylat prosto od chłodnicy skapły - jeszcze zimny.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 15:39
autor: magas
Był tam Arek pytać i chyba Pietro też pytał, ceny były zaporowe, ale tak naprawdę zaporowe, może teraz coś się zmieniło, wtedy nawet nie bardzo chcieli gadać, bo mieli zlecenia dla dużych zakładów i traktowali pytających jak szejk katolika.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 18:46
autor: terni
Chyba coś się zmieniło. Konkurencja robi swoje. Teraz reklamują się że wyrabiają alembiki z kotłami o pojemności od 150 do 3300 litrów. Produkują też zarówno większe jak i mniejsze od standardowych na zamówienie klienta. Bo klient to nasz Pan jak piszą.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 20:38
autor: drgranatt
Nie wiem z jak grubej blachy robią ale sam materiał jest już pioruńsko drogi i to chyba 2-3 razy droższy od KO. Podejrzewam, że taki skraplacz to powinien być robiony nie z cieńszej niż 0,8-1 mm.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 20:58
autor: terni
Na skupach złomu za miedź płacą coś około 20 zł/kg. Za stal 80 gr/kg. Miedź to drogi metal. Droższe jest srebro, złoto i platyna.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-08, 21:10
autor: magas
Jak pisałem, że ceny były zaporowe i dodałem, tak naprawdę zaporowe, to za samą kopułę bez zbiornika i chłodnicy wołali kilka tysięcy, no chyba, że tak mówili, by się odczepić.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-19, 08:28
autor: Zalobik
Mając chwilę przygotowałem garnek pod dostawki. Myślałem że wygięcie równego rantu pod kryzę będzie większym problemem. Kawałek szyny kolejowej oraz mały młotek zawinięty w miękką szmatę i z efektu jestem zadowolony.
Niestety plany uległy pewnym modyfikacjom. Koszt wykonania drykowanego stożka z miedzi kazał mi się przeprosić z KO.
Chyba jednak przesadziłem z rozmiarem dzbanka, na setce czy dwóch wygłądałby pewnie lepiej, ale na 50, to trochę jak turbina przy litrowym motorze eh..

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-19, 08:52
autor: terni
Masz rację. Ja w tej chwili raczę się rumem własnej roboty. Rum ten pochodzi rzecz jasna z z buraka. Myślę jednak że nie ustępuje on trzcinie.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-19, 10:07
autor: Zalobik
@terni
Tak się złożyło, że dzięki jednemu Koledze miałem okazję liznąć "rumu" z melasy buraczanej. Jak dla mnie różnica jest hm.... zasadnicza. Powinieneś spróbować rumu z trzciny, nawet tego komercyjnego. Pozdr.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-19, 10:48
autor: terni
Oczywiście Kolego Kochany masz rację. Wolę rum trzcinowy bardziej jak buraczany choć nie do końca wiem dlaczego. Jeden i drugi wali w mózg że hej.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-19, 13:29
autor: Doody
Aromat i smak melasy glinojeckiej jest super. Rum jest bardzo fajny, zwłaszcza ten zrobiony na dundrze melasowym po poprzedniej destylacji. Jedyna rzecz której nie nawidzę to czarne grzałki, które muszę później czyścić a nie mam płaszcza niestety.

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-20, 09:21
autor: Pietro
terni pisze:
2019-04-19, 08:52
Ja w tej chwili raczę się rumem własnej roboty. Rum ten pochodzi rzecz jasna z z buraka.
Jak robiłeś ten rum?

Re: Alembik budowa?

: 2019-04-24, 15:55
autor: terni
Tak samo jak z trzcinowego. Jak się doda trochę melasy to całkiem przypomina trzcinowy.