Strona 1 z 1

Nowy sprzęt

: 2018-04-01, 12:06
autor: rokiustka
Witam . Chciałbym zapytać (w imieniu znajomego) czy zaprezentowany sprzęt nada się do wytworzenia czegoś sensownego. Moje porady wzięte z doświadczeń z pracy na kolumnie nie dały pożądanego efektu.

Podstawowe pytanie dotyczy temperatury na szczycie "kolumny" i przepływ zimnej wody.

Dziękuję za pomoc.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-04-01, 14:55
autor: Citizen Kane
Zależy co masz na myśli mówiąc "sensownego".

Re: Nowy sprzęt

: 2018-04-01, 20:44
autor: terni
Kolumna a właściwie kolumienka króciuteńka. Powinna być pięć razy dłuższa. Jeden zimny palec to prawie nic. Powinno być ich przynajmniej sześć.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-04-05, 02:49
autor: laurentp
Poczytaj tematy dla początkujących + "AAbratek" będziesz wiedział co na czym można osiągnąć.
Na tym co pokazałeś DOŚWIADCZONY operator uzyska w KILKU przebiegach coś pijalnego.
Na AAbratku przy minimum wiedzy z forum uzyskasz lepsze w 1 przebiegu.

AAbratek dobrej firmy (bez elektroniki) to dziś chyba dalej ~1.500zł. Policz kiedy ci się zwróci :) [we flaszce za 20zł jest wódki za 5 zł, reszta to podatki i marże].

Re: Nowy sprzęt

: 2018-04-05, 06:48
autor: kmarian
Kolego rokiustka, powiedz znajomemu, że nie jest aż tak źle. Kocioł ładny z szerokim wlewem, podoba mi się. Rura jest krótka, całość bardzo kompaktowa. Brak odstojników czyni sprzęt całkiem znośny do smakówek. Do rury wsypać sprężynki miedziane i pracować.
Z czasem przekonasz kolegę do czegoś lepszego.

p.s. ten termometr to tylko taki bajer, przy metodzie PS jest zbędny, zwłaszcza "tak dokładny".

Re: Nowy sprzęt

: 2018-04-10, 14:12
autor: terni
Brak odstojników w tym wypadku nie jest zaletą. Byłoby zaletą przy dłuższej rurze i dużej liczbie zimnych palców. Jeden zimny palec nic nie daje. W dodatku przy tak krótkiej rurze. W takiej konfiguracji to co normalnie w dobrym sprzęcie wróciłoby po skropleniu do kotła, zatrzymało by się w jednym z odstojników. Bez odstojników wszystko co się skropli, trafi do destylatu. Fuzle również.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-06-02, 07:50
autor: Fermiol
Przecież odstojnik to nie jest żaden selektywny filtr, w nim będą po kolei wszystkie frakcje.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-06-02, 09:19
autor: terni
Nie wszystkie. Lekkie frakcje przez odstojnik przejdą do chłodnicy. Zatrzymają się tylko ciężkie. Warunkiem jest odpowiednio długa rura. Przy bardzo krótkiej żadna frakcja nie jest w stanie schłodzić się na tyle by z pary przekształcić się w ciecz i faktycznie w odstojniku będzie sucho. Lekkie frakcje bowiem potrzebują niższej temperatury do skroplenia niż frakcje cięższe. Przykładowo w temp. 90 °C woda będzie już cieczą, a alkohol jeszcze parą. Właśnie to zjawisko wykorzystują odstojniki.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-06-07, 18:56
autor: Fermiol
Nie ma opcji, żeby przedgony spotykając zimny odstojnik się w nim nie skropliły. Przynajmniej u mnie przy 125cm skraplało się wszystko.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-06-08, 09:26
autor: terni
Ależ oczywiste że tak! Napotykając zimny odstojnik przedgony w nim się skroplą. Ciągle jednak napływają nowe gorące pary które powodują rozgrzanie odstojnika i w konsekwencji ponowne odparowanie przedgonów. Przechodzą one do chłodnicy gdzie skraplają się ostatecznie. Miejsce przedgonów w odstojniku na krótko zajmuje alkohol, który gości tam też krótko bo zapanuje tam temperatura powyżej temperatury jego wrzenia. Ostatecznie pozostają tam tylko najcięższe frakcje których temperatura powyżej 90°C nie ruszy.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-06-08, 12:36
autor: jurii
Skoro ich nie ruszy to jak je ruszyła, że wyszły z kotła i się tam w ogóle znalazły? Zasmradzasz sobie w kółko tym odstojnikiem niestety.

Re: Nowy sprzęt

: 2018-06-08, 13:02
autor: terni
Z kotła wyszły, bo kocioł jest podgrzewany w przeciwieństwie do odstojników które są podgrzewane jedynie produktami destylacji. Wygoogluj sobie "destylacja kaskadowa". Może coś ci rozjaśni w głowie. Gdyby odstojniki były do kitu to nikt by ich nie stosował. W niektórych konfiguracjach są one zbędne. Zawsze tam gdzie ciężkie frakcje po skropleniu wracają do kotła. W destylacji kaskadowej nic nie wraca do kotła. Każdy kolejny pojemnik jest zasilany produktami destylacji z poprzedniego. Najlepiej samemu się przekonać. Popróbować z i bez odstojników. Popracować z jednym, dwoma, trzema odstojnikami. Oraz bez odstojników. Porównać i na podstawie własnego doświadczenia pisać.