Strona 1 z 1

Opis destylacji

: 2018-12-11, 20:01
autor: artur.karp
Cześć wszystkim, z góry chciałbym zaznaczyć, że przeczytałem posty o "własnych sposobach destylacji" jednak nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Mianowicie chodzi mi o całkowity przebieg procesu metodą pot-still używając ogrzewania kotła gazem przez palik. Jaką temperaturę należy uzyskać na początku, jaką utrzymać w trakcie, kiedy zebrać przedgon itp. Czy znajdzie się "stary wyjadacz" który podzieli się wiedzą i doświadczeniem?

Re: Opis destylacji

: 2018-12-11, 20:27
autor: OLO 69
Włączasz grzanie. Grzejesz na max do chwili aż rura którą ma iść para zacznie się nagrzewać. Wtedy mocno ograniczasz grzanie i czekasz aż zacznie lecieć przedgon. Po odbiorze przedgonu odbierasz cały czas nie patrząc na temperaturę.
W metodzie pot still temperatury się nie da utrzymać na stałym poziomie. Ona cały czas będzie rosła.

Re: Opis destylacji

: 2018-12-11, 20:41
autor: artur.karp
Czyli temperatura nie musi oscylować przy 78 stopniach?

Re: Opis destylacji

: 2018-12-11, 20:45
autor: OLO 69
Nie.

Re: Opis destylacji

: 2018-12-12, 08:33
autor: terni
Jeżeli byś nagrzał nastaw do temperatury 78°C to nie będzie się gotował. Temperatura wrzenia jest zależna od zawartości alkoholu w nastawie. Czysty alkohol wrze w 78°C, czysta woda w 100°C. Nastaw zawierający 13% alkoholu będzie wrzał w temperaturze 92°C. Zobacz wykres zależności temperatury wrzenia od stężenia alkoholu tzw. "rybkę". Grzej na max. Temperatura wrzenia ustawi się sama i rosnąć będzie do 100°C w miarę ubywania alkoholu w kotle.