Potstill Vs kolumna polkowa
Potstill Vs kolumna polkowa
Witam panowie Jakie sa wasze opinie o potstillu I kolumnie polkowej? Wczym wolicie robic zaciery I owocowki I dlaczego?
Zastanawiam sie nad kupnem polkowej ale ogladalem pare filmikow i czytam ostatnie pare tygodni ogolem wychodzi ze jesli chodzi o smak to potstill wygrywa co o tym sądzicie?
Zastanawiam sie nad kupnem polkowej ale ogladalem pare filmikow i czytam ostatnie pare tygodni ogolem wychodzi ze jesli chodzi o smak to potstill wygrywa co o tym sądzicie?
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Witaj.
Moim skromnym zdaniem, to nie będziesz wiedział co wolisz, dopóki nie spróbujesz wytworu z obu aparatów. Mi z potstilla smakuje co najmniej lepiej od wódki sklepowej. Do posmaku bimbru już się przyzwyczaiłem. Każdy ma inny gust, więc kwestia wyboru jest taka: czego Ty oczekujesz?
Moim skromnym zdaniem, to nie będziesz wiedział co wolisz, dopóki nie spróbujesz wytworu z obu aparatów. Mi z potstilla smakuje co najmniej lepiej od wódki sklepowej. Do posmaku bimbru już się przyzwyczaiłem. Każdy ma inny gust, więc kwestia wyboru jest taka: czego Ty oczekujesz?
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
To temat rzeka. Nie da się tych destylatów jakoś prosto porównać. Jeden i drugi sposób ma swoje wady i zalety. Ja jak mam dużo owocu to jadę na pot stilu. Na długie starzenie. Z półkowej jak mam mniej owocu. Ale i tak destylat po półkowej, mimo, że delikatniejszy, to i tak wymaga minimum 3 miesiące w kamionce zanim jest cokolwiek pijalny.
No i tak czy siak na robię odpęd. Ale porządnie, do końca, aż leci woda. Taka niczym nie pachnąca.
No i tak czy siak na robię odpęd. Ale porządnie, do końca, aż leci woda. Taka niczym nie pachnąca.
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
No wlasnie na potstill dluzsze starzenie na kolumnie polkowej do szybszego spozycia owocow nie mam duzo mieszkan w UK takze pewnie 1 lub 2 razy w roku by lecialo czesciej napewno zaciery I gin, czy na kolumnie polkowej z 1 2 polkami byloby podobnie do potstilla a 4 polki do szybszego spozycia ? Jak narazie mam pieniadze na potstilla lub pol kasy uzbieranej na polkowa I zastanawiam sie co wybrac. Odped robisz na polkowej ?kwik44 pisze: ↑2020-09-17, 20:47To temat rzeka. Nie da się tych destylatów jakoś prosto porównać. Jeden i drugi sposób ma swoje wady i zalety. Ja jak mam dużo owocu to jadę na pot stilu. Na długie starzenie. Z półkowej jak mam mniej owocu. Ale i tak destylat po półkowej, mimo, że delikatniejszy, to i tak wymaga minimum 3 miesiące w kamionce zanim jest cokolwiek pijalny.
No i tak czy siak na robię odpęd. Ale porządnie, do końca, aż leci woda. Taka niczym nie pachnąca.
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Czego oczekuje? Dobrego stilla do zacierow ginu I czasem owocu czytalem ze potstill mocniejsze smaki daje niz polkowa tylko wymaga duzo dluzszego lezakowania chyba najlepsza opcja bedzie kupno potstilla I moze polkowej? Chyba ze na polkowej da rade zrobic smak jak na potstillu czyli gleboki mocny ktory potrzebuje dluzszego lezakowania np 1 2 polki? A na 4 polkach do szybszego sporzycia? Moze byc tak wogole na polkowej ze na 1 2 polkach wyjdzie taki Sam destylat jak na PS?Dudasz pisze: ↑2020-09-17, 18:32Witaj.
Moim skromnym zdaniem, to nie będziesz wiedział co wolisz, dopóki nie spróbujesz wytworu z obu aparatów. Mi z potstilla smakuje co najmniej lepiej od wódki sklepowej. Do posmaku bimbru już się przyzwyczaiłem. Każdy ma inny gust, więc kwestia wyboru jest taka: czego Ty oczekujesz?
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
To wszystko zależy. Pół forum musiałbyś przegrzebać, żeby sobie wyrobić jakąś opinię. Formalnie w mojej, na każdym sprzęcie zrobisz dobry destylat. Jest to duże uproszczenie bo jest wiele "ale" po drodze, ale tak. Porównanie półkowa/pot still jest trochę jak między np. jabłkami i gruszkami. I to owoc i to drugie też. Nie wiem który destylat będzie ci bardziej smakował. I kiedy Nikt tego nie wie.
Chcesz robić zaciery - zakup sobie kega z płaszczem. Kawałek rury i chłodnicy (można wykonać samemu z miedzi za parę groszy) i masz destylator. Zawsze możesz dołożyć brakujące elementy. Gin możesz też robić normalnie w zbiorniku. Są różne sposoby i różni producenci i takowe produkują. Z czasem nauczysz się wybierać to co ci smakuje... Taka moja rada.
Chcesz robić zaciery - zakup sobie kega z płaszczem. Kawałek rury i chłodnicy (można wykonać samemu z miedzi za parę groszy) i masz destylator. Zawsze możesz dołożyć brakujące elementy. Gin możesz też robić normalnie w zbiorniku. Są różne sposoby i różni producenci i takowe produkują. Z czasem nauczysz się wybierać to co ci smakuje... Taka moja rada.
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Loki.
Jak kupisz półkową wciskaną w szkło z półkami na pręcie gwintowanym to w 5 minut przerobisz ją na potstila. Odwrotnie raczej się nie da.
Jak kupisz półkową wciskaną w szkło z półkami na pręcie gwintowanym to w 5 minut przerobisz ją na potstila. Odwrotnie raczej się nie da.
-
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2018-06-26, 21:24
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Wejdź na destylatory miedziane.pl, zadzwoń pogadaj, jak weźmiesz półkową ze zbiornikiem, to pot stilla do tego sobie dobierzesz za grosze w stosunku do kolumny a zbiornik wystarczy ten sam.Loki pisze: Zastanawiam sie nad kupnem polkowej
Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Powiem ci ze juz czytam z 3 tygodnie ogladam filmiki zagraniczne fora czytam I wychodzi ze niby potstill lepszy na smak niz polkowa tylko duzoo dluzej musi dojrzewac znowu koleszka z drugiego forum jak temat czytalem to produkt 3 miesieczny z PS mowil ze byl o kilka klas gorszy niz z polkowej po 24h (dopiero zaczynal destylacje) ale w piwa sie wczesniej duzo bawilkwik44 pisze: ↑2020-09-18, 11:39To wszystko zależy. Pół forum musiałbyś przegrzebać, żeby sobie wyrobić jakąś opinię. Formalnie w mojej, na każdym sprzęcie zrobisz dobry destylat. Jest to duże uproszczenie bo jest wiele "ale" po drodze, ale tak. Porównanie półkowa/pot still jest trochę jak między np. jabłkami i gruszkami. I to owoc i to drugie też. Nie wiem który destylat będzie ci bardziej smakował. I kiedy Nikt tego nie wie.
Chcesz robić zaciery - zakup sobie kega z płaszczem. Kawałek rury i chłodnicy (można wykonać samemu z miedzi za parę groszy) i masz destylator. Zawsze możesz dołożyć brakujące elementy. Gin możesz też robić normalnie w zbiorniku. Są różne sposoby i różni producenci i takowe produkują. Z czasem nauczysz się wybierać to co ci smakuje... Taka moja rada.
Ogolem mam kolumne LM teoretycznie Jej moglbym uzywac jako potstilla ale wkurza mnie wyjmowanie zmywakow za kazdym razem do robienia czegos
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Zbiornik juz mam 30L co prawda do polkowej potrzebuje 50L. Moze zrobie eksperyment na mojej kolumnie LM I zobacze jak na tym whisky wyjdzie I wtedy zdecyduje czy brac potstill czy polkowadoncarlito206 pisze: ↑2020-09-18, 19:49Wejdź na destylatory miedziane.pl, zadzwoń pogadaj, jak weźmiesz półkową ze zbiornikiem, to pot stilla do tego sobie dobierzesz za grosze w stosunku do kolumny a zbiornik wystarczy ten sam.Loki pisze: Zastanawiam sie nad kupnem polkowej
Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Bo wybór jest jak jabłka albo gruszki Lub między dżumą, a cholerą. Nikt ci nie odpowie bo to są wszystko opinie/osobiste doświadczenie. Jak masz LMa to zrobisz podobny destylat jak na półkowej. Ze zmywakami. Zrób odpęd na krótkiej rurze, do destylacji właściwej załóż długą z wypełnieniem. Destyluj bez stabilizacji, bez refluksu. Jak ci nie będzie pasował destylat zmieszaj wszystko razem i destyluj jeszcze raz. Sprzęt to tylko ~10% całościowego charakteru destylatu...
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Szkło od Herbaty ma 10mm grubości. Musiałbyś młotkiem walić by zbić.
Jak masz LM to jak Kwik pisze zrób na pełnej rurze z wypełnieniem jak do spirytusu. Ocieplenie kolumny zdjęte. Tylko ja bym w odróżnieniu od kolegi robił bez odpędu. Odbierz na rozpałkę najbardziej smrodliwe przedgony tak po 10 minutach stabilizacji i potem zaworek odbioru na pełne otwarcie i utrzymywanie widełek temperatury w głowicy mocą i odbiorem. Początek i koniec do małych buteleczek. W ten sposób po jednym przebiegu otrzymasz produkt bardzo zbliżony do półkowej. Szybko gotowy do spożycia.
Jak masz LM to jak Kwik pisze zrób na pełnej rurze z wypełnieniem jak do spirytusu. Ocieplenie kolumny zdjęte. Tylko ja bym w odróżnieniu od kolegi robił bez odpędu. Odbierz na rozpałkę najbardziej smrodliwe przedgony tak po 10 minutach stabilizacji i potem zaworek odbioru na pełne otwarcie i utrzymywanie widełek temperatury w głowicy mocą i odbiorem. Początek i koniec do małych buteleczek. W ten sposób po jednym przebiegu otrzymasz produkt bardzo zbliżony do półkowej. Szybko gotowy do spożycia.
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
To czyli 10min stabilizacji~ odbior przedgonow kropelkowo pozniej zaworek na Maxa I jak temperatura bedzie rosla przykrecic troche reflux? Zgadza się?
Re: Potstill Vs kolumna polkowa
Ja mam tylko 1 rure z wypelnieniem nie mam krotszej dokladnie model terra od destylatorymiedziane zaluje ze nie kupilem chociaz basic..
A jeszcze mam pytanie jak jest zta przystawka refluxowa do potstilla rozumiem ze destylat 90%-88% od poczatku do konca smak wtedy oczywiscie tez mniej wyczuwalny ale wtedy robimy tylko 1 destylacje czy tez dwie ?
Kurna wszystko wskazuje jakby naprawde potstill byl lepszy od polkowej a roznica w cenie jest naprawde ogromna.
300£ potstill z aromatyzorem przystawka refluxowa I kolnierzem Vs 1000£ kolumna polkowa z zbiornikiem I aromatyzorem
Jakbym bral potstilla to jeszcze bym mial pieniadze na kadz do zacierania I jeszcze by zostało.
Jeszcze mam pytanie potrzebuje minimalnie 12L wsadu zeby nastaw zakryl grzalki jak jest z druga destylacja jak naleje 12L wody do np 4L surowki taka ilosc wody nie zabierze mi smaku z destylatu?
A jeszcze mam pytanie jak jest zta przystawka refluxowa do potstilla rozumiem ze destylat 90%-88% od poczatku do konca smak wtedy oczywiscie tez mniej wyczuwalny ale wtedy robimy tylko 1 destylacje czy tez dwie ?
Kurna wszystko wskazuje jakby naprawde potstill byl lepszy od polkowej a roznica w cenie jest naprawde ogromna.
300£ potstill z aromatyzorem przystawka refluxowa I kolnierzem Vs 1000£ kolumna polkowa z zbiornikiem I aromatyzorem
Jakbym bral potstilla to jeszcze bym mial pieniadze na kadz do zacierania I jeszcze by zostało.
Jeszcze mam pytanie potrzebuje minimalnie 12L wsadu zeby nastaw zakryl grzalki jak jest z druga destylacja jak naleje 12L wody do np 4L surowki taka ilosc wody nie zabierze mi smaku z destylatu?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości