Jablka pytanie

Teoria i praktyka metody garnkowej
Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-09-26, 21:24

Siemka panowie mam pytanie dotyczace nastawu z jablek ze wzgledu ze nie jestem przygotowany zastanawiam sie czy ma on wogole sens.
Bede mial okolo 60-80kg jablek ale nie mam ani beczki 60L I regulatora I Tu sa 2 pytanka
Czy moge zrobic stripping na grzalce 2kW i trzymac surowke w balonie od wina dopki nie zdobede regulatora?

I drugie pytanko nie mam sokowirowki takze plan byl zeby zmielic jablka maszynka do miesa do 30L wiadra zmiesci mi sie okolo 20kg jablek po wszystkim zostanie mi moze 10L soku takze nie wiele ze wzgledu ze potrzebuje 12L nastawu zeby wogole zakryc grzalki w kegu Musial bym dolac moze z 5-7L wody ma to wogole sens? Czy ta woda zabierze mi duzo smaku?
Co myslicie panowie odpuscic wtym roku czy probowac tak jak mówię? Wszystko na spontanie Bo znalazlem naprawde dorodne drzewka.

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jablka pytanie

Post autor: Dudasz » 2020-09-27, 01:31

Widzę temat zakładany w dwóch działach. :wink: Tam gdzieś wyczytałem, że surówka może leżeć. W końcu alkohol się nie psuje. :roll: A co do smaku... smak, z tego co się orientuje, znajduje się w przed- i po- gonach, więc myśle, że w surówce będzie. Kwestia wyodrębnienia konkretnej partii przed- i po- gonów po drugim gotowaniu i dodania interesującej partii to gotowego produktu. To przynajmniej gdzieś tu na forum wyczytałem, ale w związku ze śliwkami. Jak jest z jabłkami, niech się wypowiedzą ci, co już „obadali” temat własnym językiem. :oki

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Jablka pytanie

Post autor: zbyszko » 2020-09-30, 13:38

@ Loki
Tobie się tak wydaje, że nic nie masz.
Widziałem pulpę w wiadrach na twoich fotkach, to już jest sukces. Fermentuj w miazdze, potem odzyskaj płyn i na rury.
Z takiej ilości jabłek spokojnie na doisz nastawu żeby zakrył grzałki.
Potem ratujesz się wodą, przy fi 60 rury pojedziesz bez regulatora.
Do dzieła.
czytam nie pytam

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-09-30, 18:05

@zbyszko niestety ale to nie Moje :D pytalem tylko czy to tak wyglada po jablka Bede szedl najprawdopodobniej jutro znalazlem jeszcze jedno drzewko jedno jablko pewnie wazy z Pol kilo ale taki kwas ze az nie da sie zjesc znowu drugie sa malutkie ale fajne czerwone slodko gorzkie takze myslalem o proporcjach 80% slodko/gorzkich do 20% kwasnych co myslisz?

Jeszcze potrzebuje pomocy mam dwa pomysly
Tak jak mowilem kolumna 140cm oczywiscie Bez refluxu pojade I teraz tak
Kolumna z wypelnieniem z dokladnym cieciem frakcji I tylko jedna destylacja
Drugi pomysl
Kolumna Bez wypelnienia pierwsza destylacja bez ciecia frakcji na uzbieranie surowki 40kg jablek 4kg cukru to moze z 6 litrow tej surowki wyjdzie? I druga destylacja dolanie 13 litrow wody do 6~ litrow surowki I druga destylacja jedynie co sie boje ze az tyle wody zabierze mi smak ktora opcje wybrac?
I jeszcze jedno pytanko do jablek przyda sie espumisan czy 1/3 wolnego miejsca spokojnie wystarczy zeby nie wylazly z beczki? Kiedys robilem wino z jezyn balon w szafie trzymalem to Cale ubrania mialem na czerwono przefarbowane :lol:

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Jablka pytanie

Post autor: zbyszko » 2020-10-01, 14:52

Proporcje bez znaczenia, kwaśne może dać więcej aromatu, słodkie więcej %.
Moc zależy od fi rury a nie od jej długości.
Ja by robił tak:
z wypełnieniem, przedgon potem na żywioł do zera, drugim razem przedgon i łapanie dobroci w widełkach temp.
Woda nic nie wnosi do destylatu, możesz spokojnie dolać.
Do 50 l kega lałem max 35 l nastawu gęstego.
Z fermentowaniem różnie bywa, zależy od temp. otoczenia, drożdży itp. sam musisz pilnować.
czytam nie pytam

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-10-01, 18:11

No to gitara tak zrobie wlasnie beczka 60l mi przyszla jest Jakis spasob zeby zapach plastiku sie pozbyc nie przejdzie on do nastawu ? Jutro mam zamiar isc zrywac jabca I wniedziele je Miele I nastawiam
No tak co do fermentacji masz racje teraz zaluje ze wsumie wiekszej tej beczki nie kupilem zeby akurat byla na 50L kega

Awatar użytkownika
Batu
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2020-10-01, 00:21
Kontaktowanie:

Re: Jablka pytanie

Post autor: Batu » 2020-10-02, 00:52

Loki pisze:
2020-10-01, 18:11
wlasnie beczka 60l mi przyszla jest Jakis spasob zeby zapach plastiku sie pozbyc nie przejdzie on do nastawu ?
Jeżeli to jest beczka 'spożywka' (Niebieska) a mianowicie z plastiku który jest przystosowany do przechowywania kapusty, ogórków itp. To nie powinno być najmniejszego problemu z zapachem.

Ewentualnie jak byś poczuł zapach plastiku to dobrze ja przemyj gorącą woda przed zrobieniem nastawu i powinno być ok. :oki
Obrazek

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-10-02, 15:40

@Batu wporzadalu tak zrobie dzisiaj zerwalem 40kg jablek a jeszcze spokojnie drugie tyle jest jutro powinny drozdze przyjsc moze jeszcze sie wyrobie zeby druga 60L beczke nastawic
Edit: jeszcze pytanko moge fermentowac z pulpa do konca I odcedzic dopiero przed destylacja czy musze odcedzic pulpe po 10dniach ~ ?
Ostatnio zmieniony 2020-10-02, 21:45 przez Loki, łącznie zmieniany 2 razy.

wieku
40%
40%
Posty: 84
Rejestracja: 2015-01-19, 18:56
Lokalizacja: Polska

Re: Jablka pytanie

Post autor: wieku » 2020-10-02, 18:34

Z tego co kojarzę to należy opłukać zimną wodą. Ciepła utrwala zapach.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-10-03, 16:03

Potrzebuje szybkiej pomocy jablka mielic maszynka czy kroic na kawalki 1cm I dac pektoenzym. Bede fermentowal z miazga do koca.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Jablka pytanie

Post autor: kwik44 » 2020-10-03, 18:35

Co ci łatwiej. Ja bym zmielił. Widziałem też jak wrzucają do rozdrabniarki jabłka - wtedy idzie to jeszcze szybciej. Co co mielenia to pytanie jaką masz maszynkę. Jak standardową "5" to pokrój. Będzie szybciej. Ja rozdrabniałem mieszadłem.

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-10-03, 21:21

@kwik44 juz za pozno :mrgreen: ale dzieki za pomoc nie chcialem czekac Bo jutro mala ma komunie I balem sie ze jabca do poniedzialku nie wytrzymaja :D a dopiero teraz wiadomosc zobaczylem tak czy Inaczej zmielilem 45kg jablek na maszynce do ziemniakow I wyciskalem sok rekoma przez pieluche tetrowa cos czuje ze jutro z lozka nie wstane Bo juz mnie plecy Bola :lol: nastepne 5kg wrzucilem do beczki z sokiem Bez wyciskania podobno wiecej aromatu jest jak sie fermentuje z miazga do tego dodalem 2kg cukru I 8kg pektoenzymu mam nadzieje tylko ze zadnej infekcji nie zlapie jestem paranokiem Bo glownie wina robie a to dosc brudna robota byla.

Markusek
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2018-07-16, 12:42
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Jablka pytanie

Post autor: Markusek » 2020-10-03, 22:27

Ja mam naostrzone mieszadło do farb plus wiertarka i wychodzi jak z maszynki do mielenia

Wysłane z mojego SM-J730F przy użyciu Tapatalka

Marek

Loki
50%
50%
Posty: 148
Rejestracja: 2020-09-06, 19:47

Re: Jablka pytanie

Post autor: Loki » 2020-10-03, 23:42

Jeszcze mam takie pytanko na 50~ kg jablek dalem 2kg cukru narazie (okolo 25L soku wyszlo) mam do tego zamiar jeszcze dodac 0.5 1L spirytusu czy musze to dolac do pierwszej destylacji czy moge dac do drugiej jak Bede surowke destylowal?
Edit: jeszcze takie lajkowskie pytanko ale kto pyta nie bladzi I sadze ze bedzie ok :mrgreen: Jak sie jednak skusze za ~4dni druga partie cukru dac chcialbym wyjac to pare kg miazgi z beczki I w tym rozpuscic cukier jak to rekoma Bede wyciskal I spowrotem do beczki wleje nic nie zakazane? :mrgreen: :lol:

Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jablka pytanie

Post autor: Dudasz » 2020-10-04, 10:29

Loki. Błagam, pisz zgodnie z regułami języka polskiego. Bez interpunkcji ciężko się to czyta. Dziękuje. :jude

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości